ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Η Δανία του Βορρά (μας) βάζει γυαλιά...












Μπορεί το γυαλί να χρησιμοποιηθεί με «βιοκλιματικό σκεπτικό»; Μπορεί να ενταχθεί μέσα σε πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας; Προφανώς, σε μια χώρα όπως η δική μας, οι αμφιβολίες είναι μεγάλες. Η αγωγιμότητα του γυαλιού στη θερμοκρασία το κάνει προβληματικό, εκτός αν πρόκειται για διπλά τζάμια… Πριν δυο δεκαετίες περίπου κυκλοφορούσε μια ευρεσιτεχνία περί της οποίας ο υποφαινόμενος είχε κάνει αναφορά στην ΝΕΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, σύμφωνα με την οποία το γυαλί σε διάφορες επιφάνειες(τζαμαρίες, παράθυρα κλπ) διαπερνιόταν από ειδικές καλωδιώσεις , που μπορούσαν να επιτρέψουν ελαφρά κίνηση ηλεκτρικών ρευμάτων. Η κίνηση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να μετατρέπει τα τζάμια άλλοτε σε «φυμέ» - αποκλείοντας το πέρασμα της θερμικής ακτινοβολίας από τον ήλιο και δροσίζοντας το χώρο – και άλλοτε να τα αφήνει διαφανή και διαπερατά από την θερμική ακτινοβολία, για να ζεσταίνει…..


Τώρα το
http://www.ecotimes.gr αναφέρεται σε κάτι νέο, όπως είναι η κατασκευή του νέου Πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Odense (OUH) στη Δανία από γυαλί, ύστερα από αποδοχή πρότασης των αρχιτεκτόνων Henning και Larsen σε διεθνή διαγωνισμό .


Το νοσοκομείο θα χτιστεί κοντά στο κέντρο της πόλης , μέσα σε ένα δάσος με πυκνή βλάστηση, με μεγάλη «δοσολογία φύσης» στα πέριξ, ακόμη και με καλλιεργούμενες εκτάσεις. Το σχέδιο των δυο αρχιτεκτόνων προβλέπει τη συλλογή των νερών της βροχής, για την υποστήριξη των κοντινών λιμνοδεξαμενών και των καλλιεργειών.


Τα κτίρια του νοσοκομείου στο OUH είναι στενά συγκεντρωμένα σε κύκλο, ο οποίος περιβάλλεται από ένα χώρο για τους πεζούς με σχήμα δαχτυλιδιού και διαδρόμους που αντανακλούν τις ακτίνες φωτός από το κέντρο του κύκλου. Οι επισκέπτες και οι ασθενείς θα έχουν τη δυνατότητα να βολτάρουν γύρω από τις εγκαταστάσεις και να απολαμβάνουν το τοπίο, το οποίο διαθέτει πυκνά δάση, εκτεταμένες γεωργικές εκτάσεις, φράκτες, λίμνες και κανάλια. Ακόμη και το εσωτερικό του νοσοκομείου θα προσφέρει θέα στην υπέροχη ύπαιθρο.


Λέω κι εγώ : Να μια χώρα με τα φτερά ανοιγμένα στις καινοτομίες, σε αντίθεση με τα δικά μας τα πετσοκομμένα. Μια χώρα – η Δανία του Βορρά – που κάνει να ηχούν ακόμη πιο θλιβερές οι προεκλογικές επαγγελίες του Πρωθυπουργού-Πινόκιο, για την «Δανία του Νότου».Σε ένα τέτοιο νοσοκομείο, με τέτοια φύση και τέτοια θέα, με τέτοιους φυσικούς φωτισμούς και αισθητική ποιότητα, οπωσδήποτε δεν θα συμφέρει να πεθαίνεις…..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου