ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Θ.ΠΕΤΡΑΚΟΣ* : Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ


1) O βασικός λόγος για τον οποίο προχωράει η κυβέρνηση στο σχέδιο «Καλλικράτης» είναι δημοσιονομικός. O «Καλλικράτης» αποτελεί το μνημόνιο στην αυτοδιοίκηση και σκοπός της κυβέρνησης είναι μέσω του «Καλλικράτη» να γίνει περικοπή των πόρων προς την αυτοδιοίκηση. Για μια ακόμη φορά δεν εφαρμόζεται το άρθρο 102 του Συντάγματος, το οποίο τονίζει ότι η μεταφορά των αρμοδιοτήτων πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύεται από τη μεταφορά των αναγκαίων πόρων. Στα πλαίσια ενός ενιαίου δημοσιονομικού συστήματος, χωρίς επιβολή νέων φόρων στους πολίτες, πρέπει να γίνει ανακατανομή των φορολογικών πόρων μεταξύ κεντρικής εξουσίας και αυτοδιοίκησης, προκειμένου αυτή να ασκήσει με επάρκεια και ανεξαρτησία τις νέες αρμοδιότητες.


· Δεν υιοθετήθηκε η απαίτηση των συνεδρίων της ΕΝΑΕ (Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος) για προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση.


· Προωθήθηκε η επιλογή του 2,4% του εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και του 4% του Φ.Π.Α. ως πηγή εσόδων. Τα έσοδα αυτά, εν μέσω μεγάλης οικονομικής κρίσης, δεν εξασφαλίζουν τα απαραίτητα για τη λειτουργία του θεσμού.


· Έγινε αναγραφή 800 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό ως έσοδα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και στη συνέχεια με υπουργική εγκύκλιο οδηγηθήκαμε στα δωδεκατημόρια (1/12 κάθε μήνα) και στο καθεστώς των περικοπών του 2010.


· Φορτώθηκε η ευθύνη στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις για τις δαπάνες μισθοδοσίας των υπαλλήλων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.


· Δεν απάντησε ο Υπουργός Οικονομικών στην πρόσφατη επίσκεψη του προσωρινού συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών για τους παρακρατηθέντες πόρους.


· Δεν έχει γίνει ουσιαστική εργασία για να κοστολογηθούν οι αρμοδιότητες που αναλαμβάνει η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, παρ’ ότι το άρθρο 270 του «Καλλικράτη» αναφέρει σαφώς ότι επιβάλλεται να κοστολογηθούν οι αρμοδιότητες.


· Μόλις προ ολίγων ημερών και με μεγάλη καθυστέρηση, δόθηκε προς διαβούλευση, σχέδιο Π.Δ. για το πενταετές Αναπτυξιακό πρόγραμμα «Ελλάδα», από το Υπουργείο Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Στο σχέδιο αυτό υπάρχουν πολλές ασάφειες, ερωτηματικά, οργανικές και λειτουργικές ελλείψεις. Κυρίως όμως, συντελείται πλήρης γραφειοκρατικοποίηση της Αναπτυξιακής αποστολής της Αυτοδιοίκησης, που την καθιστά δέσμια της Κεντρικής Εξουσίας. Το χειρότερο δε είναι ότι, παίρνει πόρους από την Αυτοδιοίκηση, από αυτούς που δεν έχει. Σε ποσοστό μάλιστα, που δεν προσδιορίζεται και δεν προτείνεται στο σχέδιο. Επί πλέον είναι βέβαιο ότι, θα δημιουργήσει τριβές και διαμάχες μεταξύ του α΄ και β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης. Ουσιαστικά δηλαδή υποθηκεύει το ίδιο το πρόγραμμα, στην εφαρμογή του και το κάνει προβληματικό, από την «μάνα» του.



Σήμερα η αυτοδιοίκηση και των δυο βαθμών διαχειρίζεται το 3,3% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος στις χώρες της Ε.Ε. είναι 11,5%.


2) Ο προϋπολογισμός υλοποιεί συνολικά το μνημόνιο, το οποίο «σκοτώνει» κυριολεκτικά την οικονομία. Είναι γνωστά τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, τα οποία δείχνουν μείωση του ΑΕΠ κατά 6,6%, μείωση της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης κατά 8,6%, γεγονός που σημαίνει εκατοντάδες κλειστά καταστήματα και χιλιάδες νέους ανέργους, τέσσερις φορές πάνω η αξία των ακάλυπτων επιταγών σε σχέση με το δεύτερο μήνα του 2010 και το κυριότερο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο στον προϋπολογισμό του 2010 ήταν 10 δισ., στον προϋπολογισμό του 2011 έγινε 8,7 δισ. ή 3,7% του ΑΕΠ και σήμερα το ΔΝΤ, στην τελευταία έκθεσή του, πριν από 10 ημέρες, απαιτεί να πάει στο 2,5% του ΑΕΠ δηλαδή 5,9 δισ. ευρώ.


Ενώ ο προϋπολογισμός μιλούσε ότι το πρώτο δίμηνο του 2011 θα έπρεπε να είχαν εκταμιευτεί 850 εκατ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχουν δοθεί μόνο 250 εκατ. ευρώ. Άρα και αυτή η μικρή άμβλυνση της ύφεσης δεν υλοποιείται……..


*Απόσπασμα κειμένου του επικεφαλής του συνδυασμού «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου