ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΚΩΣΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ




Ο Κωστής Τριανταφύλλου είναι γνωστός από την δεκαετία του ’70 τόσο για τα εικαστικά του έργα, που συνεχίστηκαν με την παρουσίαση των ηλεκτρονικών του κεραυνών μέσα από ατομικές εκθέσεις σε μεγάλα μουσεία του εξωτερικού και της Ελλάδας, όσο και σαν ποιητής και οπτικός ποιητής , που κάθε φορά ο συγκερασμός ποίησης και εικαστικών δίνει μέσα από το προσωπικό του στίγμα την συνέχεια της ποιητικής έρευνας.
Το βιβλίο αυτό, με τον τίτλο Π που φέρει τον ερμηνευτικό υπότιτλο-σφραγίδα ε μ π ι σ τ ε υ τ ι κ ό, επρόκειτο να βγει το 2009, μια που ξεκίνησε να γράφεται με την κρίση και τον πανικό της πανδημίας του ιού Η1Ν1. Το 2010 συνεχίστηκε με την νέα κρίση και τον καταθλιπτικό πανικό της οικονομικής αβεβαιότητας, αστάθειας και κατάρρευσης. Έτσι, τώρα, κυκλοφορεί μέσα από αυτό τον ιδιαίτερο τρόπο παρουσίασης που χρησιμοποίησε ο Κ.Τ. τόσο σε βιβλία του όσο και σε εκθέσεις του ή γλυπτά του που τα χαρακτήρισε σαν +ολική παρουσίαση. Η μουσική σύνθεση του Κώστα Μαντζώρου “ π ”, Αθήνα 2009, βασίζεται κυρίως σε ηχογραφημένα αποσπάσματα του ποιητικού κειμένου που διαβάζει ο Κωστής. Λέξεις, όροι - στερεότυπα επαναλαμβάνονται δημιουργώντας ρυθμικά σχήματα που επανέρχονται ενώ μικρά μελωδικά σχήματα παραπέμπουν σε μεσαιωνικά ακούσματα. Αυτή η ηλεκτρακουστική σύνθεση συνοδεύει το βιβλίο με ένα CD.
Ο τρόπος γραφής, σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γραμματοσειρών και η άμεση σύνδεση με το διαδίκτυο δημιουργούν μια σύνθεση που από τον Απολινέρ και τους Ντανταϊστές, μέσα από το κίνημα της Οπτικής Ποίησης, χανόμαστε στην μεγάλη διαδικτυακή δημιουργία για να αποτυπωθούν σε ένα σπάνιο ποιητικό βιβλίο. Για να ενισχύσουν αυτή την ζωντανή ποιητική αίσθηση κάποια παλιότερα κείμενα δοκιμάζουν την παρέμβασή τους. Ποίηση Ελληνική και Γαλλική όσο και Αγγλικά κείμενα και εικόνες ποιημάτων και εικόνες που συνδιαλέγονται έτσι που να παραχθεί η ζητούμενη κυρίαρχη ποιητική αίσθηση μέσα από την ιδιαίτερη παρουσίαση όλων αυτών, που συνθέτουν το βιβλίο με τον χαρακτηριστικό τρόπο συνολικής παρουσίας που προτείνει ο Κωστής , σε αυτό το καλλιτεχνικό βιβλίο με την υπόγεια εκρηκτική ύλη.
Οι εικόνες που συμπεριλαμβάνονται είναι αποτέλεσμα οπτικοποίησης, που αποτελούν και μέρος μιας ανάλογης έκθεσης έργων Οπτικής Ποίησης. Αυτά τα έργα έχουν γίνει παίρνοντας την λέξη ή το ίδιο το ποίημα και διερευνώντας την καλύτερη απόδοσή τους σε μια σχεδιαστική οπτικοποίηση. Τα ψηφιακά υλικά που τον βοήθησαν να αναδείξει την κρυφή πλευρά των γραμμάτων ή ολόκληρων ποιημάτων είναι η γνωστή σε όλους μας πλατφόρμα εργασίας Microsoft Office 2007 και όχι κάποιο σχεδιαστικό πρόγραμμα.
Και όπως γράφει, για να δημιουργηθεί μια εγκεφαλική κρίση, χρειάζεται : ποιητική κρίση, οικονομική κρίση, αφηγηματική κρίση, πολιτική κρίση… γλωσσική κρίση της κρίσης.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου