ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

ΥΠΟΓΕΙΑ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Από το ενημερωτικό δελτίο της Δημοτικής Παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» (13.3.2011)πληροφορούμαι ότι στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές (Νοέμβριος 2010) « οι Αθηναίοι καταδίκασαν και τα υπόγεια πάρκινγκ στην Αθήνα…».Και αναρωτιέμαι (φυσικά) πότε ρωτήθηκαν συγκεκριμένα οι Αθηναίοι επί του συγκεκριμένου ζητήματος, ή έστω ποιός τους «γκαλόπισε» ή ποιός ψυχανεμίστηκε τη συγκεκριμένη επιθυμία τους….
Δεν είναι βόας, δεν είναι κροταλίας….Δεν είναι κουλτούρα ολκής, δεν είναι στοχασμός ακαδημαϊκού επιπέδου, δεν είναι πολεοδομία ανωτάτης βαθμίδας. Είναι κοινός νους, είναι απλός και στοιχειώδης «χωροταξικός λόγος», ισχυρός σε κάθε επίπεδο οργάνωσης χώρου, μηδέ της κουζίνας ή της τουαλέτας αεροσκάφους εξαιρουμένης : Με δεδομένες τις χρήσεις και τις λειτουργίες (της πόλης), η παραγωγή νέου χώρου επιτρέπει την άμβλυνση των εντάσεων στον συνολικό (αστικό) χώρο….Με μια φράση, η εκτόπιση των οχημάτων από τον οδικό χώρο και η στάθμευσή τους υπό – ή καμιά φορά και υπέρ –τον επιφανειακό χώρο, μπορεί να λειτουργήσει υπέρ των πεζών και υπέρ των ήπιων χρήσεων της πόλης…
Ένα και ένα κάνουν δύο. Η άνεση για τους πεζούς, ο αερισμός της πόλης, η δημιουργία «αστικών οριζόντων» και «ανοικτότητας» μέσω της αντιμετώπισης εκείνου του ασφυκτικού κλοιού πραγμάτων που ενδημούν στο σημερινό οδικό τοπίο, εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από την έξωση των οχημάτων από τον επιφανειακό χώρο….
Το ότι υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές λύσεις, είναι γνωστό σε όλους…Τα ΙΧ θα μπορούσαν να μειωθούν , ο αστικός χώρος να αναδιανεμηθεί υπέρ των ήπιων χρήσεων, ο πληθυσμός να αποκεντρωθεί. Όμως στη συγκεκριμένη κατάσταση πραγμάτων και κοινωνικών επιλογών, η υπογειοποίηση της στάθμευσης σε συνδυασμό με την τιμολόγηση της κατάληψης χώρου , θα μπορούσαν να συλλειτουργήσουν προς όφελος της ποιότητας ζωής.
Το αν κλέβουν οι εργολάβοι , το αν η στάθμευση υπερχρεώνεται και επιβαρύνει τα εισοδήματα των ΙΧήδων, το αν η αρχική περίοδος κατασκευής των υπόγειων γκαράζ συνεπάγεται κάποιες καταστροφές, είναι ένα άλλο ζήτημα. Επί τέλους, ας πάνε να δούνε κάποιοι τη πλατεία Κλαυθμώνος, και μετά ας εκφέρουν γνώμη…..
ΥΓ.
Η φωτογραφία ήλθε από την Νέτα Γαζίλα και αφορά υπέργειο χώρο στάθμευσης στη Νέα Υόρκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου