ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΥΜΗΤΤΟΥ ΚΑΙ ΣΠΑΥ









«Ο λαμπρός Υμηττός με τα ματωμένα πλευρά»,ήταν μια φράση του Γιώργου Θεοτοκά στην «Αργώ», που αναφερόταν σε ένα βουνό λατομημένο αλλά πάντα σημαντικό για τη ζωή της Αθήνας, για τους απλούς ανθρώπους αλλά και για τους λόγιους και όλους τους «μονήρεις» τύπους, που προσπαθούσαν να συγκεντρωθούν στις σκέψεις τους στις πιο κοντινές ερημιές … Κατά τους αρχαίους συγγραφείς ήταν «μελισσόβοτος» και «ευβότανος», για τον Γιώργο Κανδύλη ήταν ένας χορηγός χρωμάτων στην ασπρόμαυρη ζωή των καιρών του – χάρη στο « γκρίζο που γινόταν πράσινο και παραπέρα μωβ και μπλε».
Η διαχείριση αυτού του μεγάλου χώρου των 81 τετραγωνικών χιλιομέτρων με τις μεγάλες πτυχώσεις, με τα βάραθρα, τους θαμνώνες, τα μοναστήρια, τα ορατά κατάλοιπα της αρχαίας Θρησκείας του Δωδεκαθέου αλλά και τα εικαζόμενα ( Βωμοί του Ομβρίου Διός και του Προοψίου Απόλλωνα) , αποτελούσε εδώ και πολλά χρόνια ένα μεγάλο ζήτημα. Το Δασαρχείο Υμηττού ήταν μια διεκδίκηση πολλών από τις συλλογικότητες, που έδρασαν τα τελευταία χρόνια γύρω από τον Υμηττό. Μάλιστα ο υποφαινόμενος είχε θέσει το ζήτημα της «αυτονόμησης» από το Δασαρχείο Πεντέλης στο βιβλίο του «Υμηττός» (εκδόσεις ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ, 1991, σελ.90).
Το αίτημα υποστηρίχθηκε και από τον Σύνδεσμο Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) και πρόσφατα ευοδώθηκε.
Έγραψε ο ΣΠΑΥ σε ανακοίνωσή του :

«με το ΦΕΚ 228Α της 27ης Δεκεμβρίου 2010, συστήνεται δασαρχείο Υμηττού με έδρα την Ηλιούπολη που θα υπάγεται στη Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας Αττικής. Θα είναι αρμόδιο για όλες τις δασικές περιοχές των Δήμων Αγίας Παρασκευής, Χολαργού, Παπάγου, Κρωπίας, Παιανίας και Γλυκών Νερών, καθώς και για τις εκτός σχεδίου δασικές περιοχές των Δήμων Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Υμηττού, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βούλας και τμήματος του Δήμου Βάρης. Τα υφιστάμενα δασονομεία Υμηττού και Κορωπίου με έδρα τον Βύρωνα και το Κορωπί αντίστοιχα θα υπάγονται στο νέο δασαρχείο».

Η απόφαση χαιρετίσθηκε και από τον Δήμαρχο Βύρωνα και Πρόεδρο του ΣΠΑΥ Νίκο Χαρδαλιά, που τόνισε ότι «Ανταποκρίνεται σε ένα πάγιο αίτημα, για το οποίο ο Σύνδεσμος και οι Δήμοι-μέλη του παλεύουν εδώ και πολλά χρόνια. Το νέο δασαρχείο όχι μόνο θα συμβάλλει στην προστασία των δασικών εκτάσεων του Υμηττού, αλλά θα αποσυμφορήσει και το δασαρχείο Πεντέλης, περιλαμβάνοντας στη δικαιοδοσία του μια ευρύτερη του βουνού περιοχή».
Όλα καλά ως εδώ , αν δεν υπήρχε ο «Καλλικράτης» και η πρόσφατη πρόβλεψή του για περικοπές του προσωπικού όλων των δασαρχείων κατά 50% ! Με αποτέλεσμα η στελέχωση του νέου δασαρχείου Υμηττού να γίνεται με τον εκπληκτικό αριθμό του 1 (ενός!) ατόμου !

Προφανώς, η υπόθεση εκφεύγει του ισχύοντος γνωμικού «ενός του χάρισαν ένα γάιδαρο κι αυτός τον κοίταζε στα δόντια» και εμπίπτει στην έννοια της φάρσας….Ακόμη και ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ , με «κόσμιο τρόπο», τόνισε «την ανάγκη να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν η στελέχωση του νέου δασαρχείου ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του……»
ΥΓ
Η φωτογραφία είναι στην Ηλιούπολη του 1953, στο βάθος ο Υμηττός. Προέρχεται από το αρχείο του Κλέωνα Διονυσάτου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου