ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Π.Ε.Ν.Α. , ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΠΑΛΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ


Ο «Προκρούστειος» εκσυγχρονισμός επιχείρησε συστηματικά να συρρικνώσει και να υποβαθμίσει τον αγροτικό τομέα, έχοντας σαν «νόρμα» τα ποσοστά του αγροτικού πληθυσμού στις λεγόμενες «προηγμένες» χώρες. Η συμπλεγματική του πολιτική παραγνώριζε τις ευρύτερες ωφέλειες της Γεωργίας στην ύπαιθρο, στην αποκέντρωση του πληθυσμού, στη διαχείριση του περιβάλλοντος, στο τουριστικό προϊόν , στη δημιουργία παραγωγικών εφεδρειών κλπ, ενώ επίσης διέπονταν από τους πιο αφελείς και οικονομίστικους υπολογισμούς. Η ύστερη φάση αυτής της πολιτικής – από την οποία έχουμε ευτυχώς κάποια απόσταση – είναι ο παραγκωνισμός του ευρωπαίου αγρότη και η προσφυγή στα αγροτικά προϊόντα των άλλων ηπείρων… Και όλα αυτά εντάσσονται στη «λογική» του ακραίου καταμερισμού των έργων – θυμίζοντας τη παλιά προβληματική επί Άνταμ Σμιθ, σχετικά με την εξειδίκευση της Αγγλίας στα βιομηχανικά προϊόντα και της Πορτογαλίας στα αγροτικά, με υποτιθέμενη την ωφέλεια αμφοτέρων….

Το ευτύχημα είναι ότι οι προβληματισμοί για τη Γεωργία , ιδιαίτερα μετά το 2013, όχι μόνο έχουν εκλείψει αλλά επί πλέον αναδεικνύουν τον νέο, «ολιστικό» ρόλο, που έχει ή μπορεί να αποκτήσει ο αγρότης… Έτσι η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ και η Ένωση Νέων Αγροτών-ΕΝΑ Θεσσαλονίκης, σε συνδιοργάνωση με την HELEXPO οργανώνουν ημερίδα με θέμα «Η Κοινή Γεωργική Πολιτική στο μέλλον» στα πλαίσια της 7ης Zootechnia, στην αίθουσα CORONA, μέσα στην Zootechnia, Θεσσαλονίκη, το Σάββατο, 5 Φεβ 2011, στις 12.00.

Σημειώνει η ΠΕΝΑ σε δελτίο τύπου της 14.1.2011 :


«Μετά από μακριά περίοδο προβληματισμών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της για την Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2013 στις 18 Νοε 2010. Είχε προηγηθεί το Σχέδιο «ΕΥΡΩΠΗ 2010» με στοιχεία για τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2020 και το ψήφισμα της Ευρωβουλής τον Ιαν 2010, η οποία για πρώτη φορά αναγνώρισε ότι ο αγροτικός κόσμος προσφέρει πολλά περισσότερα από απλή οικονομική συμβολή στην ανάπτυξη. Επίσης για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέταξε μελέτη (Μαρ 2010) για την αγροτική κοινωνία, η οποία ανέφερε ότι ο αγροτικός κόσμος προσφέρει πολλά Δωρεάν Δημόσια Αγαθά και μεταξύ άλλων οι αγρότες είναι οι ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ του περιβάλλοντος. Τέλος η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συντάχθηκε μετά το Συνέδριο για την Κοινή Γεωργική Πολιτική(ΚΓΠ) του Ιούνιο του 2010, το οποίο έγινε σαν επιστέγασμα της διαβούλευσης της ΕΕ για το Μέλλον της ΚΓΠ.
Αυτήν την στιγμή, και μέχρι 25 Ιαν 2011, η Ευρ. Επιτροπή έχει θέσει σε διαβούλευση την πρότασή της για την ΚΓΠ μετά το 2013 και τουλάχιστον μέχρι το 2020, σε συνδυασμό με τους στόχους ΕΥΡΩΠΗ 2020.
Η πρόταση της ΕΕ για πρώτη φορά απομακρύνεται από τον οικομίστικο όρο παραγωγός και βάζει τον κοινωνιολογικό όρο ΕΝΕΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ, χωρίς να ορίζει τις προδιαγραφές του. Πάντως δεν μιλά για Μη Αγρότες, όπως άστοχα είχε ορίσει το Ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Aνάπτυξης και Τροφίμων.
Η ΚΓΠ μετά το 2013 υποστηρίζει χρηματορροές προς τους ενεργούς αγρότες οι οποίες ΔΕΝ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ από την ΠΑΡΑΓΩΓΗ αλλά σχεδόν αποκλειστικά από την φροντίδα του περιβάλλοντος, και μάλιστα σε τέσσερις τομείς.
Η ΠΕΝΑ οργάνωσε Επίσκεψη Μάθησης στις Βρυξέλλες (Οκτ 2010) για να προσεγγίσει και να συζητήσει θέματα που αφορούν την εμπορία των αγροτικών προϊόντων και την Κοινή Γεωργική Πολιτική.
Σε πανελλήνια συνάντησή της ΠΕΝΑ στην Θεσσαλονίκη (Νοε 2010) η ΠΕΝΑ δημιούργησε και συμπλήρωσε την παλαιά της πρόταση (Ιουν 2009) για την ΚΓΠ, ορίζοντας στοιχεία, τα οποία πρέπει να έχει ο ΕΝΕΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ.........»


Πληροφορίες, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου