ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Φίλοι Ελαιολάδου και άλλες προοδευτικές δυνάμεις….


Στη δεκαετία του 1980, επί Ποτάκη ως Υπουργού Γεωργίας, είχα γράψει ένα άρθρο υπό τον ερωτηματικό τίτλο : «Ώστε αναδιαρθρώνετε;». Θέμα μου ήταν η αναγγελία της εκρίζωσης 1.000.000 ελαιοδένδρων για τη φύτευση αβοκάντο (!), στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, για την καλύτερη ανταπόκριση στα αιτήματα της διεθνούς αγοράς…
Στην Ελλάδα , εκτός από τις διάφορες εκσυγχρονιστικές ψυχώσεις με κορυφαία όλων την αναφερόμενη στον τουρισμό - βαριά βιομηχανία την ανέβαζαν, βαριά βιομηχανία την κατέβαζαν επί δεκαετίες ! - πολλές «συνωμοσίες» εξυφάνθηκαν με στόχο εγχώρια ποιοτικά προϊόντα, στα οποία η χώρα μας διέθετε φιλικό κλίμα, κατάλληλα εδάφη, καλλιεργητική τεχνογνωσία. Μια τέτοια ήταν και η διαφημιστική «συνωμοσία» των σπορελαίων, που για πολλά χρόνια παρουσιάζονταν ως υγιεινά, ελαφρά, κλπ. Τελικά μια ημέρα των ημερών ξυπνήσαμε με ένα πελώριο σκάνδαλο που έδειξε, μεταξύ άλλων, την βιομηχανική επεξεργασία την οποία υφίσταντο τα συγκεκριμένα προϊόντα.…
Το δικό μας λιόλαδο ή για την ακρίβεια «λαδάκι» - ίνα χρησιμοποιήσουμε το ερωτικό του όνομα ! – ήταν ανέκαθεν ένα μαγικό υγρό, από διαιτητική και φαρμακολογική άποψη. Ανεξάρτητα από το κατά πόσο η έκθλιψη της ελαίας και η παραγωγή αυτού του μαγικού υγρού διδάχθηκε από τους Φοίνικες στους Αθηναίους για να περάσει στη συνέχεια στο πανελλήνιο – σύμφωνα με μια εικασία – ή αν έγινε ύστερα από τα «ιδιαίτερα μαθήματα» που έδωσε η Θεά Αθηνά για να πάρει η πόλη το όνομά της, το σίγουρο είναι ότι το ελαιόλαδο αποτέλεσε στίγμα και καύχημα της ελληνικής και μεσογειακής κουλτούρας.
Η Ελλάδα θα έπρεπε να διδάξει, να επιχειρηματολογήσει, να αναδείξει τη σημασία του ελαιολάδου στην ποιοτική διατροφή. Θα μπορούσε με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσει μια τεράστια αγορά για ένα προϊόν σχετικά άγνωστο ακόμη και στις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες – λόγου χάρη στη γειτονική Βουλγαρία, κατά πως διαπίστωσα σε πρόσφατη επίσκεψη…

Με αυτό το σκεπτικό, κάθε εκδήλωση που προωθεί την επιστημονική γνωριμία με το ελαιόλαδο και αναπτύσσει τη γενικότερη οικείωση του μορφωμένου κοινού με το προϊόν, είναι κάτι παραπάνω από καλόδεκτη. Και τέτοια προβλέπεται να είναι η Ημερίδα που διοργανώνει η Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου «ΦΙΛΑΙΟΣ», σε συνεργασία με τη Συμβουλευτική Επιτροπή Χημικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΕΧΕ) του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) και το Greek Lipid Forum ( Ελληνικό Φόρουμ για την Επιστήμη και Τεχνολογία Λιπιδίων). Θέμα : «Η ποιότητα και η ασφάλεια του ελαιολάδου, βασικοί πυλώνες για τη προώθησή του». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, στις 10 Φεβρουαρίου 2011, ημέρα Πέμπτη και ώρα 9.30π.μ με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, με ομιλητές εκλεκτούς επιστήμονες και με κατάληξη μια δημόσια συζήτηση….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου