ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΑΙ Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ


Η ανακοίνωση των Ευρωπαίων πρασίνων για την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και για την κρίση της Ευρωζώνης, δεν ήταν μεν κακή, πλην όμως έπασχε από τη «συνήθη» προοδευτική αοριστολογία και δεν δήλωνε «στα ίσια» την προκαλούμενη συρρίκνωση της ευρωπαϊκής αγοράς από τα μέτρα λιτότητας….Αυτό από μια άποψη είναι φυσικό, από τη στιγμή που ακόμη και «κοτζάμ» αριστερά, με τόσο μεγάλη οικονομολογική παράδοση, δεν διαθέτει κάποια συγκεκριμένη θεωρία για τις κυκλικές κρίσεις του συστήματος, δεν κατανοεί την αναντιστοιχία παραγωγής και κατανάλωσης ως αποτέλεσμα της υπερεπένδυσης και της σύνθλιψης των λαϊκών εισοδημάτων, δεν βλέπει στη διαδικασία της όξυνσης των ανταγωνισμών τη κατάσταση εκείνη που θα γονατίσει την ολότητα της παγκόσμιας οικονομίας – μηδέ της Κίνας εξαιρουμένης

Ούτως εχόντων των πραγμάτων και των πνευμάτων, η Κεντρώα λογική των Πρασίνων της Ευρώπης οδηγεί σε προοδευτικές γενικότητες και σε συμβιβασμούς με τις λογικές της «εξυγίανσης» των διαφόρων υποσυστημάτων της οικονομίας. Παράδειγμα αυτής της πολιτικής συμπεριφοράς ήταν ο λόγος του Κον Μπεντίτ στο Ευρωκοινοβούλιο της 5.5.2010 , που έβαζε υπό συζήτηση όχι αυτή καθεαυτή την πολιτική της λιτότητας, αλλά τον «χρονισμό» της (timing) :
«αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι σχεδόν αδύνατον. Ζητάω από το Ecofin, από τούς αρχηγούς των κρατών να σκεφτούν ότι οι ίδιοι στις χώρες τους είναι ανίκανοι να κάνουν τέτοιες μεταρρυθμίσεις. Πόσον καιρό χρειάζεται η Γαλλία για να μεταρρυθμίσει τις συντάξεις; Πόσον καιρό χρειάζεται η Γερμανία; Και τώρα ζητάμε στον Παπανδρέου σε τρεις μήνες, "άλλαξε τα όλα!"
Στις 19 Δεκεμβρίου η συμπρόεδρος των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Rebecca Harms παρευρέθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και έκανε την ακόλουθη δήλωση, εμμένοντας στην «μετριοπαθή» στάση των ομοϊδεατών της αλλά χωρίς να ευθυγραμμιστεί με τις θέσεις του Κον Μπεντίτ :
“Υπό την πίεση της κ. Μέρκελ και των παρωπίδων στη σκέψη της, η Σύνοδος Κορυφής απλώς έχυσε για άλλη μια φορά την καρδάρα με το γάλα, αποτυγχάνοντας να προσφέρει μια οριστική και επείγουσα απάντηση στην κρίση της Ευρωζώνης. Αντί να αρπάξουν τον ταύρο από τα κέρατα και να συμφωνήσουν στα μακρόπνοα μέτρα αλληλεγγύης που απαιτούνται επειγόντως για στήριξη της Ευρωζώνης και αποθάρρυνση της αγέλης των κερδοσκόπων που πολιορκούν το ευρώ, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στην ελάχιστη δυνατή τροποποίηση της Συνθήκης.
“Παρόλο που οι Πράσινοι στηρίζουν τη δημιουργία μόνιμου και νομικά κατοχυρωμένου μηχανισμού σταθερότητας, οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν δεν επαρκούν για να βγει η Ευρώπη από την κρίση. Με το στοίχημα να αφορά την ίδια την επιβίωση του ευρώ, χρειαζόμαστε επείγοντα μέτρα που θα αποτρέψουν την επιδημία της κρίσης να γίνει τελείως ανεξέλεγκτη. Σε αυτό το πλαίσιο, μας αποσβολώνει που η Καγκελάριος Μέρκελ εξακολουθεί να αντιστέκεται στην απολύτως λογική πρόταση για ευρωομόλογα στήριξης της Eυρωζώνης, καθώς και στην αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων για αντιμετώπιση των κρίσεων.Είναι σαφές ότι, προκειμένου να σταθεροποιηθεί οριστικά το ευρώ, τα κράτη μέλη πρέπει να δεσμευτούν σε μια ουσιαστική κοινή οικονομική πολιτική. Η δήλωση καλών προθέσεων κατά την διάσκεψη κορυφής πρέπει να ακολουθηθεί γρήγορα από πράξεις.Η τραγελαφική απόφαση του οργανισμού αξιολόγησης Moody's να υποβαθμίσει κατά πέντε μονάδες την πιστοληπτική ικανότητα της Ιρλανδίας, υπογράμμισε το λεπτό στρώμα πάγου στο οποίο εξακολουθεί να πατά η Ευρωζώνη. Χρειάζεται αποφασιστική δράση για να αντιμετωπιστούν οι εν λόγω οίκοι αξιολόγησης και οι αυθαίρετες αποφάσεις τους"


Ομολογώ ότι αισθάνθηκα ικανοποίηση από τη βολή της Rebecca Harms ενάντια στο τραπεζικό τσογλαναριάτο και στις αξιολογήσεις της συμφοράς , αλλά από την άλλη πλευρά σημείωσα τις πολλαπλές «εικόνες» που συνοδεύουν το λόγο της και μπουρδουκλώνουν το μήνυμά της :
“Υπό την πίεση της κ. Μέρκελ και των παρωπίδων … της, η Σύνοδος … έχυσε για άλλη μια φορά την καρδάρα με το γάλα…. Αντί να αρπάξουν τον ταύρο από τα κέρατα …..για στήριξη της Ευρωζώνης και αποθάρρυνση της αγέλης των κερδοσκόπων …
Θέλω να πω ότι η κομψότητα και συνοχή του μηνύματος δεν είναι αμελητέα, αλλά έχουν σημασία. Ότι αυτά τα δύο στοιχεία μας «προπονούν» για στοχαστικότερα και αποτελεσματικότερα μηνύματα…
ΥΓ. Να και μια αφίσα των "οικολόγων πρασίνων" για αξιολόγηση....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου