ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

O Ε.Ο.Σ. Κομοτηνής στα ύψη….



Στην Ελλάδα του βάθους κάποιοι μπορούν να είναι του ύψους….Παραδείγματος χάρη ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Κομοτηνής, μια ακριτική (προς το παρόν….) συλλογικότητα με έντονη κοινωνική δράση τα τελευταία 28 χρόνια, που διάλεξε την τρίτη υψηλότερη κορυφή των Βαλκανίων, το Βίχρεν της οροσειράς Πιρίν(2914 μέτρα, μόλις τέσσερα μέτρα χαμηλότερα από τον Μύτικα του Ολύμπου !), για να πάει αντίθετα με το ρεύμα της εποχής….


Η όμορφη αυτή εμπειρία των βουνών και της φύσης του γειτονικού μας λαού, αποτυπώθηκε στο http://eoskomotinis.blogspot.com :




«Η οροσειρά Πιρίν - έκτη σε μέγεθος οροσειρά της Ευρώπης- σε μια πλαγιά με το Μπάνσκο χτισμένο σε υψόμετρο 950μ. αποτελεί τον κυριότερο χειμερινό πόλο έλξης τουριστών της γειτονικής Βουλγαρίας. Πρόκειται για ένα μνημείο της φύσης, με παρθένες εκτάσεις υψηλής αισθητικής και οικολογικής αξίας, που έχουν ανακηρυχθεί σε προστατευόμενη περιοχή ήδη από το 1962. Το 1983 το Εθνικό Πάρκο του Πιρίν εντάχθηκε στη λίστα με τα φυσικά μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και προστατεύεται από τις διεθνείς συμβάσεις. Το χειμώνα κατάλευκο, σκεπασμένο από χιόνι για σχεδόν 5 μήνες και με θερμοκρασίες κατά μέσο όρο κάτω από τους μηδέν βαθμούς κελσίου, και το καλοκαίρι καταπράσινο, σκεπασμένο στο μεγαλύτερο μέρος του από κωνοφόρα, με λίμνες, ποτάμια και καταρράκτες, γκέιζερ και θερμές πηγές. Ένας ανεκτίμητος θησαυρός.



Βοτανικός πλούτος.


Η οροσειρά Πιρίν - μεγαλύτερο μέρος του ορεινού της όγκου περιλαμβάνεται στο ομώνυμο Εθνικό πάρκο – εκτείνεται επι 40 χλμ. κατά μήκος και επί 25 χλμ. κατά πλάτος. Το Πιρίν αποτελεί έναν μικρό παράδεισο βιολογικής ποικιλότητας, που φιλοξενεί σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση είδη, όπως ο λύκος και η καφετιά αρκούδα.


Ξεχωριστή σημασία έχει ο βοτανικός πλούτος του βουνού. Στο Πιρίν έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1300 είδη φυτών, με πλήθος από πανέμορφα ενδημικά αγριολούλουδα, ενώ ξεχωρίζει η ποικιλότητα των κωνοφόρων δένδρων.


Ο κατάλογος της θαυμαστής βιοποικιλότητας του Πιρίν δεν σταματά εδώ. Σχεδόν 2000 είδη ασπόνδυλων, 180 είδη πτηνών και 45 είδη θηλαστικών εμπλουτίζουν αυτή τη μικρή κιβωτό της βουλγαρικής φύσης, δημιουργώντας ισχυρό κίνητρο σε μεγάλα πλήθη φυσιολατρών να επισκεφθούν την περιοχή.



Η κορυφή.



Η κορυφή Βίχρεν 2914μ. είναι από τα ομορφότερα βουνά της χερσονήσου και διεγείρει τη φαντασία των έμπειρων ορειβατών. Εδώ κοντά βρίσκεται και η υψηλότερη κορυφή της Βαλκανικής στα 2925μ. (η δεύτερη ψηλότερη βρίσκεται επί ελληνικού εδάφους Όλυμπος 2918μ.). Το πρώτο πράγμα που κάνει εντύπωση όταν κανείς βρίσκεται στο υψόμετρο αυτό, είναι τα υπέροχα βουνά που απλώνονται μέχρι τον ορίζοντα. Το άλλο που οπωσδήποτε εκπλήττει είναι η πρασινάδα. Σε αντίθεση με άλλα πολύ πιο αστικοποιημένα βουνά της Γηραιάς ηπείρου, τα βουλγαρικά βουνά έχουν διαφυλάξει σημαντικό μέρος του φυσικού τους πλούτου. Και αυτό φαίνεται όχι μόνο από ψηλά.
Αν θέλει κανείς να απολαύσει από κοντά την ατίθαση ομορφιά τους, θα πρέπει να τα γυρίσει με τα πόδια. Για το σκοπό θα χρειαστεί κατάλληλα ρούχα και εξοπλισμό, σύνολο χαρτών, ελεύθερο χρόνο και περιπετειώδες πνεύμα.



Η Αποστολή.



Η πρωτοβουλία για την αναρρίχηση στο Βίχρεν είχε πριν απ’ όλα αθλητικό χαρακτήρα και βρήκε απήχηση σε ανθρώπους με αυτοπεποίθηση, ορισμένη πείρα και καλό εξοπλισμό. Εκδηλώθηκε μάλιστα ενδιαφέρον για ανάβαση και το χειμώνα , που είναι πολύ πιο δύσκολη και απαιτεί ικανότητες.
Οι κατακτητές των υψηλότερων βουλγαρικών κορυφών και μέλη της αποστολής του Ε.Ο.Σ. Κομοτηνής - Πετροσιάν Γιώργος, Σαχαρίδης Κωνσταντίνος, Εμμανουηλίδου Ελένη, Γεωργίου Μαρία, Ξαγοραράκης Χρήστος, Παπαναστασίου Μένιος, Καϊσίδης Θωμάς, Καμαριώτης Κυριάκος, Μουχλιανίτης Κωσταντίνος, Εξακοϊδης Αρχοντής, Τζότζος Χρήστος, Κάρρας Κώστας, Βέττης Δημήτρης, Διαλεκτάκης Γιώργος, Βάσσου Άγγελος και Γιαγτζόγλου Πέτρος – εξομολογήθηκαν στο


http://eoskomotinis.blogspot.com : «…η ανάβασή δεν είναι μόνο σωματική δοκιμασία, αλλά και βαθιά πνευματική εμπειρία, μια κάθαρση, μετά την οποία αισθάνεται κανείς αναγεννημένος και φορτισμένος με θετική ενέργεια».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου