ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

E-BLOKO ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ…



Ουδέν ΔΝΤ αμιγές καλού. Σε κάποιες χώρες όπως η Αργεντινή , διήγειρε το πνεύμα αντίστασης των πολιτών, προκαλώντας μέχρι και διαφυγή Προέδρου με ελικόπτερο. Σε άλλες όπως η Ουγγαρία έφερε άνεμο υπερηφάνειας – ιδιαίτερα όταν ο Πρωθυπουργός πήγε να παρακολουθήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου στη Ν. Αφρική, αγνοώντας τους γραφειοκράτες που έρχονταν στη χώρα του για τη διενέργεια ελέγχων ….

Δυστυχώς οι δικές μας επιδόσεις δεν είναι λαμπρές και οι αντιδράσεις εναντίον της ΔΝΤοκρατίας είναι γενικά υποτονικές και εσωστρεφείς, με χρήση του αγχολυτικού φαρμάκου λεξοτανίλ, με τάσεις φυγής προς το εξωτερικό ή μερικές φορές και προς το υπερπέραν – όρα περίπτωση αυτοκτονιών…... Πολλές από τις συγκεντρώσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα ήταν μικρές και ανάξιες λόγου. Παρ’ όλα αυτά φαίνεται να περισσεύει ενέργεια για προσωπικές αντιδράσεις και για εκδηλώσεις αλληλεγγύης μέσω των καταναλωτικών αγορών. Ιδού λοιπόν ένας ηλεκτρονικός χώρος που μας προτείνει συνεργασίες και πρακτικές εναντίον της προσωπικής μας κρίσης αλλά και εναντίον της κρίσης που μαστίζει την ελληνική παραγωγή.

ΛΕΕΙ ΤΟ E-BLOKO (http://ebloko.gr )




«Επειδή  η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με λόγια και με θα, επειδή με δανεικά και τζάμπα χρήμα δεν παράγεται πραγματική ανάπτυξη, το ebloko.gr  υλοποιεί μια μικρή αλλά ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΑΝΑΧΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΙΑ ΕΚΔΟΧΗ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.  Υλοποιεί ένα μοντέλο «μηχανισμού στήριξης» εκείνων που χρειάζονται στήριξη και ευνοεί τη δημιουργία πραγματικής ανάπτυξης.

Το ebloko είναι ηλεκτρονική λαϊκή αγορά που δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να προμηθευτεί τα προϊόντα Ελλήνων παραγωγών και κατασκευαστών ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ,
και μάλιστα να τα παραλάβει, αν θέλει, στην πόρτα του. Το ebloko είναι και κάτι πολύ περισσότερο: βήμα προβολής όχι μόνο των παραγωγών και των προϊόντων τους (δωρεάν) αλλά και της πολιτιστικής κληρονομιάς, του λαϊκού πολιτισμού και της φυσικής ομορφιάς του τόπου.

Στην περίπτωση των προϊόντων διατροφής το ebloko επιβεβαιώνει με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση ότι:
  -Μια οικογένεια μπορεί να αγοράσει  παραδοσιακά, γνήσια και άριστης ποιότητας ελληνικά προϊόντα 
δίνοντας τα ίδια χρήματα που ξοδεύει αγοράζοντας τα πιο φτηνά εισαγόμενα, που συνήθως είναι άγνωστης προέλευσης και αμφίβολης ποιότητας.  
  -Αν αγοράσει κανείς προϊόντα ίδιας ποιότητας με αυτά  του «πακέτου ebloko» σε τρέχουσες τιμές λιανικής, θα πληρώσει τουλάχιστον διπλάσια χρήματα.
Είναι μύθος ότι οι Έλληνες παραγωγοί παράγουν ακριβά και αυτό αποδεικνύεται
  στην περίπτωση του «πακέτου ebloko», όπου, επειδή δεν παρεμβάλλεται προμήθεια μεταπωλητή,  
ΟΛΑ τα χρήματα που πληρώνει ο καταναλωτής  για τα προϊόντα που αγοράζει πηγαίνουν  στον Έλληνα παραγωγό.

Το  ebloko.gr δεν είναι αντίδραση.  ΕΙΝΑΙ ΔΡΑΣΗ !



Εξ άλλου οι δημιουργοί αυτής της ενδιαφέρουσας προσπάθειας σημειώνουν, μέσα σε ένα πολύ αξιόλογο κείμενο, κάποιες ιδέες για το ΞΕΧΑΡΒΑΛΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ :



«Οι Έλληνες παραγωγοί (όσοι απέμειναν) είναι αφημένοι στην τύχη τους και η ελληνική παραγωγή είναι σχεδόν υπό διωγμό. Κατά ένα «περίεργο» τρόπο, ενώ ξοδεύτηκαν εκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις, αναδιαρθρώσεις, βιολογικές καλλιέργειες και άλλες δράσεις, ένα μεγάλο μέρος του κόσμου της αγροτικής παραγωγής δείχνει να πορεύεται στην τύχη, να καλλιεργεί κατά το δοκούν, να χρησιμοποιεί λιπάσματα και φυτοφάρμακα σχεδόν τυχαία και να διασώζεται  μόνο από την  εμπειρία και το φιλότιμό του. Οι γεωπόνοι, για παράδειγμα,  φαίνεται πως λειτουργούν περισσότερο σαν έμποροι φαρμάκων και λιπασμάτων,  σαν φορείς σφραγίδων πιστοποίησης ή σαν εκτιμητές ζημιών και δευτερευόντως ως σύμβουλοι της αγροτικής παραγωγής.
Για ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού κόσμου ό όρος
«επιδότηση» φαίνεται να είναι μια λέξη περίπου μαγική. Είναι μια λέξη που σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρεται με ενοχές και σε κάποιες άλλες με καμάρι, αφού συνειρμικά  παραπέμπει σε πανωγραψίματα, μικρορουσφέτια, κουτοπονηριές και πολιτικά γραφεία. Είναι σε τελευταία ανάλυση ο όρος/ορισμός του εργαλείου που χρησιμοποιήθηκε συστηματικά για το ξεχαρβάλωμα της παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας. Φαίνεται επίσης ότι η επί σειρά ετών καλοκουρδισμένη και χρυσοπληρωμένη εκστρατεία περί του «αγροτουρισμού» αποτέλεσε βασική συνιστώσα  της ευρύτερης πολιτικής επιλογής για την ανάπτυξη της δήθεν μοντέρνας ελληνικής «βαριάς βιομηχανίας» (τουρισμού) και χρησιμοποιήθηκε τεχνηέντως για τον αφελληνισμό της παραγωγής…….».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου