ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

ΟΡ(ΝΙ)ΘΟΛΟΓΙΚΑ




Ποιός θυμάται το «πρόγραμμα των εκατό ημερών» του περσινού και νικηφόρου ΠΑΣΟΚ; Πιστεύω πολλοί λίγοι. Εν πάση περιπτώσει πέρασαν 365 ημέρες και παραπάνω από την εκλογή της νέας κυβέρνησης, οπότε δεν είναι αθέμιτη η αξιολόγησή της σε κάποια ειδικά πεδία. Και ένα από αυτά είναι το πεδίο του περιβάλλοντος – που συνηθέστατα παρουσιάζεται σαν εξωτερικό αντικείμενο και όχι σαν στοιχείο της ζωής μας, καθοριστικό για την ποιότητά της και εξ αδιαιρέτου νεμόμενο από τους πολίτες.


Φαγωθεισών λοιπόν των 100 και των 365 ημερών, μια σοβαρή περιβαλλοντική οργάνωση «δικαιούται δια να ομιλεί». Και μάλιστα χωρίς φόβο και πάθος.


Δηλώνει ο Ξενοφών Κάππας, Διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας:


«Δεν περιμένουμε σε ένα χρόνο να δούμε να ανατρέπονται παγιωμένες καταστάσεις πενήντα χρόνων. Περιμέναμε, όμως, να δούμε δράση σε θέματα για τα οποία υπήρξαν δεσμεύσεις, και ήταν συγκεκριμένα και απλά. Δυστυχώς, βλέπουμε και πάλι τα περιβαλλοντικά θέματα να περνάνε σε δεύτερη μοίρα στα σχέδια της κυβέρνησης, λόγω του πολιτικού κόστους και με την προώθηση ενός ακόμη κύματος ραγδαίας και άναρχης ανάπτυξης, που απλά βαφτίστηκε «πράσινη».


Σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει η «Ορνιθολογική»(http://www.ornithologiki.gr/ ):


«Παρά τις διάφορες θετικές πρωτοβουλίες, η πρώτη χρονιά χαρακτηρίστηκε από πολλά προβλήματα: καθυστερήσεις, όπως στο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία του δικτύου Natura 2000 της Ε.Ε., παλινδρομήσεις, όπως στο θεσμικό πλαίσιο για το κυνήγι, ενδοκυβερνητική διχογνωμία, όπως φάνηκε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις για την εκτροπή του Αχελώου, περιβαλλοντικά ζημιογόνες εξαγγελίες, όπως η εκμετάλλευση του μετώπου του Ελληνικού. Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει ακόμη να καθορίσει τις προτεραιότητες της και να τις ακολουθήσει με συνέπεια»



ΥΓ


Αλήθεια, μήπως γνωρίζει κανείς την προέλευση της 100αρας των ημερών, που χρησιμοποιείται σε Ευρώπη και Αμερική για την παρακολούθηση/αξιολόγηση του έργου νεοεκλεγείσας κυβέρνησης; Με δεδομένο ότι 100 ήταν οι ημέρες της διακυβέρνησης του Ναπολέοντα - από την επάνοδό του από τον Έλβα έως την ήττα στο Βατερλώ - αναρωτιέμαι μήπως κάποιοι πολιτικοί και δημοσιογραφικοί παράγοντες είχαν κάτι στο νου τους , όταν θέσπιζαν την 100αρα…


Στην Ελλάδα πάντως, έστω και χωρίς Ναπολέοντα, είχαμε Βατερλώ…



 


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου