ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

ΕΝ ΤΟΠΩ ΧΛΟΕΡΩ, ΚΥΨΕΛΗ




Για πολλά χρόνια ακούω τις εκκλησιαστικές ευχές περί αναπαύσεως των τεθνεώτων σε τόπους χλοερούς…Από την άλλη όμως πλευρά διαπιστώνω ότι σε αντίθεση με το «πράσινο μέλλον» των νεκρών, η εκκλησία δεν προσπαθεί να διασφαλίσει το «πράσινο παρόν» των ζωντανών….Και για να μην αρχίσουμε τώρα ιστορίες περί Συνοδικών Μεγάρων στον Υμηττό ή περί διεκδικήσεων χιλιάδων στρεμμάτων στο Ποικίλο Όρος από γνωστό Μοναστήρι, περνάμε κατευθείαν στο σημερινό «ψητό» : Που είναι η πιο πυκνοδομημένη συνοικία του αθηναϊκού λεκανοπεδίου (Κυψέλη), τα πέντε στρέμματα που καταλαμβάνει εκεί η Εκκλησία και ο περίβολος του Αγίου Αθανασίου και η αμφισβήτηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου - που είχε χαρακτηρίσει τον περίγυρο της συγκεκριμένης εκκλησίας ως χώρο πρασίνου (Υπουργική Απόφαση 255/45, ΦΕΚ 80/4.2.88)


Η αμφισβήτηση εγείρεται από την κατασκευαστική Εταιρεία «ΚΥΨΕΛΗ ΑΤΕ» και τον Δήμο Αθηναίων (!!!!), όμως η πηγή της βρίσκεται στην εκκλησιαστική βούληση. Το οικόπεδο είχε περιέλθει έπειτα από δωρεά στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, το οποίο αποφάσισε να το εκμεταλλευτεί εμπορικά, παρά την επιθυμία του δωρητή. Κατόπιν τούτου εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων οικοδομική άδεια για την ανέγερση με το σύστημα της αντιπαροχής ενός τερατώδους κτιριακού συγκροτήματος, με πέντε υπόγεια, οκτώ ορόφους και δώμα, συνολικού εμβαδού 40.000 τμ. – κοντολογίς 40 στρεμμάτων ! Μοιραία συνέπεια θα ήταν βέβαια το να κοπούν όλα τα δέντρα, να αλλάξει ριζικά το αστικό τοπίο, να υποστεί μια ήδη κορεσμένη περιοχή ένα μεγάλο αριθμό επιβαρύνσεων, να δημιουργηθούν προβληματικές καταστάσεις για τους δύο Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, τα δύο Δημοτικά Σχολεία και τα δύο Γυμνάσια-Λύκεια, που βρίσκονται σε απόσταση 50-100 μ. από τον περίβολο του Αγίου Αθανασίου….


Οι κάτοικοι εναντιώθηκαν και προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών τους δικαίωσε και με την αρ. 624/2007 απόφασή του ακύρωσε την οικοδομική άδεια. Εναντίον αυτής της ακυρωτικής απόφασης που συνέπλεε με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (συνεδρία αρ. 6/9.3.2005) και παρά τις υποσχέσεις του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και του Δήμου, για προώθηση της λύσης της ανταλλαγής του οικοπέδου με άλλο ίσης αξίας, έγινε έφεση από την κατασκευάστρια εταιρεία και από το Δήμο Αθηναίων .


Στην περίπτωση αυτή η ιδέα της ανταλλαγής, δηλαδή του «αστικού αναδασμού», που εξ άλλου προβλέπεται από τον θεσμικό νόμο 1650 του 1986, θα μπορούσε να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Πατριαρχείου, των περιοίκων αλλά και της Κυψέλης γενικότερα. Η περίπτωση θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο, να διατρανώσει την αξία του αστικού αναδασμού , να εμπνεύσει διορθωτικές επεμβάσεις για χωροταξικές αμαρτίες του παρελθόντος και να διασφαλίσει την προστασία και λειτουργικότητα κάποιων χώρων, που σημαίνουν πολλά για την ποιότητα ζωής επιβαρημένων περιοχών…. …


Στις 20 Οκτωβρίου 2010 θα εξεταστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η έφεση κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου, που είχε ακυρώσει την αρ. 286/25.2.05 οικοδομική άδεια. H τοπική κοινωνία και η υπερτοπική λογική ελπίζουν στη δικαίωση….


ΥΓ


Πληροφορίες για τη δράση της «Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων» δίνει η Ν.Παπαδοπούλου, τηλ. 6972 640486


 


 


 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου