ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Σ.Π.Α.Υ



( Σε κείμενο του http://oikonikipragmatikotita.blogspot.com , που αναρτήθηκε στις 29.9.2010 υπό τον τίτλο: "Ο Σ.Π.Α.Υ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΗ ΣΠΑΕΙ)



 


Αν και πιστεύουμε ότι το κείμενο που αναρτήθηκε στο blog σας ήταν καλοπροαίρετο, εν τούτοις πρέπει να επισημάνουμε ότι ο συντάκτης του δεν είναι σωστά ενημερωμένος.


Το βοτάνισμα -δηλαδή η απομάκρυνση βλαβερών αγριόχορτων γύρω από τα νεαρά δένδρα που φυτεύτηκαν στο παρελθόν από τον ΣΠΑΥ- είναι διαφορετικό από την απομάκρυνση της εύφλεκτης βιομάζας που γίνεται σε ξερά χόρτα στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου, για λόγους πρόληψης και καθυστέρησης στην εξάπλωση φωτιάς.


Αναφορικά τώρα με την εύφλεκτη βιομάζα, ο ΣΠΑΥ προέβη και φέτος στην απομάκρυνσή της, στο μέτρο που αυτό ήταν δυνατό, δεδομένης της καθυστέρησης έγκρισης των σχετικών μελετών του. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι χάρη στις δράσεις πρόληψης και καταστολής, καθώς και στην αυταπάρνηση των εθελοντών και του Πυροσβεστικού Σώματος, φέτος δεν έχει εκδηλωθεί καμία μεγάλη πυρκαγιά στον Υμηττό.


Αναφορικά για την περιφρούρηση της αρτιότητας του βουνού, τις κεραίες και τα άλλα αναφερόμενα, είναι γνωστή η δράση και οι προσπάθειες του Συνδέσμου από το 2002, με πρόσφατο παράδειγμα τη διακοπή των εργασιών της κατασκευής οικιών αξιωματικών στο στρατόπεδο Σακέτα, εντός της Β’ ζώνης Υμηττού, που επιτεύχθηκε μετά από προσφυγή του ΣΠΑΥ και του Δήμου Βύρωνα στο ΣτΕ.


Σχετικά με την πρωτοβουλία των εργαζομένων της COSMOTE να βοηθήσουν στην υγιή ανάπτυξη δενδρυλλίων που φυτεύτηκαν σε προηγούμενες περιόδους αλλά και τη βούληση της ίδιας της εταιρείας να υποστηρίξει την καλλιέργεια και το πότισμα των νεαρών φυτών την καλοκαιρινή περίοδο, σημειώνουμε ότι ο ΣΠΑΥ δεν έχει άλλους πόρους πέραν από την επιχορήγηση της πολιτείας αλλά και ιδιωτικών εταιρειών, που στο πλαίσιο του εθελοντισμού και της εταιρικής τους ευθύνης βοηθούν το έργο του ΣΠΑΥ με κάθε τρόπο.


Θα χαρούμε ιδιαίτερα να έχουμε εθελοντές αναγνώστες του blog σας στη δράση του Συνδέσμου μας την Κυριακή (3 Οκτωβρίου, ώρα 9.00, σημείο συνάντησης: οδός Δαβάκη στο ύψος του παλιού λατομείου Αιξωνής Γλυφάδας), όπου εκτός από τους εργαζομένους της COSMOTE, συμμετέχουν και εθελοντές δασοπροστασίας από τη Γλυφάδα και άλλους Δήμους.



ΑΠΑΝΤΗΣΗ του http://oikoniki


Τιμά πραγματικά τον ΣΠΑΥ η ευθιξία και η ταχύτητα της απάντησής του. Μακάρι όλοι οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να είχαν τέτοιο φιλότιμο ! Ο ΣΠΑΥ έχει δίκηο, όταν υποστηρίζει ότι το " βοτάνισμα" (που προφανώς γίνεται για την υποστήριξη της ανάπτυξης των δένδρων) είναι διακριτό από την απομάκρυνση της εύφλεκτης βιομάζας, στις αρχές της "αντιπυρικής περιόδου". Όσον αφορά την υποστήριξη της συγκεκριμένης προσπάθειας από την COSMOTE, δεν υπάρχει καμία επιφύλαξη από τη πλευρά του παρόντος ιστότοπου : Η κωμική χροιά του κειμένου της "οικονικής" όσον αφορά το sponsoring της COSMOTE, συνδέεται με το χρόνιο βίτσιο της για την παραγωγή χιούμορ και ουδόλως αναιρεί την υποστήριξη του δικαιώματος κάθε συλλογικότητας να είναι και να φαίνεται στις όποιες κοινωνικές δράσεις......


Με τον ΣΠΑΥ συμμεριζόμαστε - αν κρίνουμε από την απάντησή του - την κατευθυντήρια αρχή της αρτιότητας του βουνού, κι αυτό προφανώς δε συνιστά παραδοχή μιας γενικής και "αβλαβούς" θεωρίας αλλά μιας άποψης με πρακτικές συνέπειες. Δεδομένου ότι η αρτιότητα συνδέεται με την λειτουργικότητα της φύσης, με την προσπελασιμότητα στον ορεινό όγκο, με την ποιότητα του τοπίου και με το επίπεδο της φυσιολατρικής και φυσιογνωστικής εμπειρίας, αναμένουμε με ενδιαφέρον την τοποθέτησή του στα μεγάλα ζητήματα οδοποιίας αλλά και "ζώνωσης" του Υμηττού : Τα ζητήματα που έθεσε η προηγούμενη κυβέρνηση και που ευτυχώς δεν προωθήθηκαν...


* Η φωτογραφία είναι του Γάλλου φωτογράφου Bertrand

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου