ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

KATAKA(H)MENH ΠΑΡΝΗΘΑ….


«Κατανικήστε την κατήφεια της εποχής με τη γαλήνη που μπορεί να εμπνεύσει η φύση, συμμετέχοντας στις δασοπυροφυλάξεις που έχουν ήδη ξεκινήσει στον τελευταίο πνεύμονα της Αττικής, την Πάρνηθα» - υπογραμμίζει ανακοίνωση και ταυτόχρονα έκκληση, που απευθύνει ο ΕΔΑΣΑ(Εθελοντές Δασοπροστασίας Αττικής) στους πολίτες της Αθήνας. Η οργάνωση αυτή έρχεται από τα παλιά, έχει κάτι από τον Θανάση το Σοφρά και τους «παλαιοοικολόγους» (όπως λένε «παλαιοκομμουνιστές»….) της δεκαετίας του 80, και παραπέμπει στις απαρχές της ορειβατικής κίνησης στο τόπο μας - τότε που τα ταξίδια στα Ιμαλάϊα και στο Λευκό Όρος των Άλπεων ήταν πολύ λιγότερο προσιτά, από ό,τι σήμερα. Η Πάρνηθα με δασάρχη τον αείμνηστο Γιώργο Ντούρο, με τις κινητοποιήσεις του 1983 με τον Γιώργο το Σφήκα και άλλους, ενάντια στην «εξημέρωση» και υποβάθμιση του τοπίου της, ήταν λίκνο των νέων ορειβατών, ενώ ακόμη έστεκε σαν απόδειξη του γεωγραφικού και περιβαλλοντικού πλουραλισμού της Αττικής: με τα έξοχα ορεινά λιβάδια της, τα καταφύγιά της, τα μονοπάτια, τους ορίζοντες προς την στερεολλαδίτικη ενδοχώρα, τα ελάφια και τους χιονιάδες της. Ακόμη θυμάμαι το γέρικο ελάφι που πορευόταν 5-6 μέτρα μπροστά από τον υποφαινόμενο και τον Σταύρο Ιατρού, σημερινό δήμαρχο Κερατέας, μη μπορώντας να τρέξει και να φύγει μακριά. Θυμάμαι ακόμη τους αγώνες ενάντια στην Ιπποκράτεια Πολιτεία και στους «εποικιστές δασικών περιοχών», που προσπαθούσαν να παρουσιάσουν την εμφύτευση κατοικιών στο δάσος σαν κάτι αντίστοιχο με την πρακτική της κοκκινοσκουφίτσας και της Χιονάτης…
Η Πάρνηθα είχε υποστεί καταστροφές σε διάφορα σημεία της, όπως στα πρώην βασιλικά ανάκτορα του Τατοϊου το 1915 και 1945. Όμως το μεγάλο κακό ήλθε τον Ιούνιο του 2007, με μια ολέθρια πυρκαγιά που διείσδυσε βαθιά στον πυρήνα της και που αντιμετωπίσθηκε εξαρχής με βλακώδη τρόπο . Το κακό θεωρήθηκε ως μη ανατάξιμο πριν από την παρέλευση 80ετίας(!), δεδομένης της φύσης των ελάτων, όμως στη συνέχεια - σαν να μην έφτανε κι αυτό - ήλθε το ΔΝΤ, η στενότητα πόρων, η υποβάθμιση της περιβαλλοντικής προστασίας. Το αποτέλεσμα ήταν η αναγκαστική προσφυγή του φορέα διαχείρισης του δρυμού (πρόεδρος Κ.Δημόπουλος)στην κινητοποίηση του εθελοντικού παράγοντα για την αντιμετώπιση των κινδύνων. Έτσι ο ΕΔΑΣΑ όπως και ο Όμιλος Φίλων Δάσους, αποτελούν σημαντικές δυνάμεις που συμπαρατάσσονται με τους δασικούς για την περιφρούρηση της Πάρνηθας…

Στις νυχτερινές δασοπυροφυλάξεις του ΕΔΑΣΑ μπορεί να λάβει μέρος οποιοσδήποτε, δεδομένου ότι γίνονται υπό την επίβλεψη εκπαιδευμένων μελών της οργάνωσης και σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, το Δασαρχείο Πάρνηθας, και το Πυροσβεστικό Σώμα.
Σκοπός των δασοπυροφυλάξεων είναι ο εντοπισμός εστιών φωτιάς ή άλλων δραστηριοτήτων που μπορούν να απειλήσουν το αλώβητο δασικό κομμάτι της Πάρνηθας και της περιφερειακής ζώνης της, γίνονται δε από τα στεγασμένα πυροφυλάκια της Σκίπιζας και της Μόλας.
Υπογραμμίζουν οι συντονιστές πυροφυλάξεων του Ε.ΔΑΣ.Α, Άρης Χαρβαλιάς και Φώτης Βογιατζής: «Όταν τα κρατικά μέσα μειώνονται, η συμμετοχή των εθελοντών γίνεται ακόμα κρισιμότερη. Εάν ο καθένας από τα πέντε εκατομμύρια των κατοίκων της Αττικής αφιέρωνε ένα βράδυ του καλοκαιριού του στην Πάρνηθα, η φύλαξή της θα ήταν ευκολότερη και αποτελεσματικότερη. Η Πάρνηθα είναι υπόθεση όλων μας και όχι μόνο των μελών του Ε.ΔΑΣ.Α.».

Website: www.edasa.gr Email: edasa@otenet.gr, edasa1987@yahoo.gr Τηλ: 210 5200-680 / FAX: 210 5200-681
Αγ. Κωνσταντίνου 12 Αθήνα Τ.Κ.10431

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου