ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

ΤΖΙΠ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ


Η «Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας» καταγγέλλει για άλλη μια φορά (13.7.2010) τη διείσδυση των τζιπ μέσα στα όρια του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, σε αρχαιολογική περιοχή και μάλιστα περιοχή NATURA… Ο ορειβάτης Στέφανος Σταμέλλος καταγγέλλει στις 24.2.2010 τα τζιπ «που αλωνίζουν τη λίμνη Καλλιδρόμου»( http://kallidromo-oros.blogspot.com) - καταπατώντας μια γοητευτική επιφάνεια στα υψίπεδα ενός υπέροχου βουνού. Ο ορειβάτης και πρόεδρος Σπηλαιολογικού Συλλόγου Γιάννης Κοφινάς, καταγγέλλει την παρανοϊκή οδοποιία στον Όλυμπο για την εξυπηρέτηση των 4Χ4 – διακινώντας σωρεία φωτογραφιών. Οι αναλυτές των επεισοδίων μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα προς τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, υπογραμμίζουν το ρόλο των τζιπ στην «κονιορτοποίηση» των επιφανειών της ερήμου και στις αμμοθύελλες που έχουν δεκαπλασιασθεί από την άποψη της συχνότητας εμφάνισης τα τελευταία 50 χρόνια.Επιβεβαιώνοντας μάλιστα τις απόψεις και τις πρακτικές του Ρενέ Ντυμόν, ενός πρωτοπόρου του οικολογικού κινήματος, που εκστράτευε ήδη την δεκαετία του 70 εναντίον του περίφημου ράλυ Παρίσι – Ντακάρ, λόγω του θρυμματισμού της επιφάνειας του εδάφους και της διάβρωσης που προκαλούσε στην αφρικανική ήπειρο.


Και από την άλλη πλευρά οι μεγάλες εταιρείες – όπως λόγου χάρη η Daihatsu - με τις διαφημίσεις τους προβάλουν τζιπ που μπορούν να πάνε παντού, ακόμη και μέχρι την Αρκτική ή μέχρι τις κορυφές κάποιων ορέων… Όπως παλιά οι άνθρωποι του ΚΑΜΕΛ, σήμερα οι «Τζυπάνθρωποι» διαφόρων κατηγοριών και ποικίλλουσας ευ(αν)αισθησίας, θέλουν να πάνε «οπουδήποτε παντοιοτρόπως» - όπως έγραφε ο υποφαινόμενος σε ένα άρθρο του στο ηλεκτρονικό περιοδικό greekarchitects.


«Πρέπει οι δρόμοι να οδηγούν παντού;» - σημείωνε πριν λίγα χρόνια ο Ζήσης Κοτιώνης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε σχετικό άρθρο του στην «Καθημερινή». Το ερώτημα διατηρεί στο ακέραιο την αξία του, και μάλιστα χρήζει διεύρυνσης : Πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί στην άτακτη και οικοκτονική κινητικότητα στον υπαίθριο χώρο;


YΓ. Η φωτογραφία (από τον ΄Ολυμπο)είναι της 'Εθελοντικής Ομάδας Δράσης" Νομού Πιερίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου