ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

ΜΕΘΑΝΑ





Μια φορά κι έναν καιρό είχαν μεγάλο κύρος, στους κατοίκους της πρωτεύουσας, και όχι μόνο. Ήταν τότε η εποχή της κυριαρχίας των «ιαματικών λουτρών», όπως αυτών που γίνονταν στην Αιδηψό και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Οι διακοπές ήταν σε μεγάλο βαθμό ορεινές, οι συγκεντρωτικοί τουριστικοί προορισμοί απουσίαζαν, η Σοφία Λώρεν δεν είχε καν δώσει το σύνθημα για την ανακάλυψη της Ύδρας με το κινηματογραφικό έργο της «Το παιδί και το δελφίνι», τα αντιηλιακά μόλις έσκαγαν μύτη. Παλιότερα ο Τσίλλερ είχε σχεδιάσει την Κεντρική Μονάδα των Ιαματικών Λουτρών των Μεθάνων προσδίδοντας μια νότα ανθρωπογενούς ποιότητας σε μια δραστηριότητα «υδατοθεραπείας», που ούτως ή άλλως γινόταν στον ίδιο χώρο, ενώ μερικά χιλιόμετρα πιο πέρα το ανενεργό ηφαίστειο των Μεθάνων υπογράμμιζε τις βαθύτερες εξαρτήσεις του τοπίου από αθέατες δυνάμεις….
Τα χρόνια πέρασαν, ο συμβατικός τουρισμός επιδόθηκε σε ένα οικουμενικό κυνηγητό των αξιοπερίεργων και αξιοθέατων, σε ταξίδια κύρους μάλλον παρά βιωματικής ανακαίνισης, όμως οι ποιότητες κάποιων χώρων και η σημασία τους για ένα εγχείρημα ποιοτικών διακοπών παρέμειναν άθικτες. Αυτού του λόγου το αληθές επιβεβαίωσε ο υποφαινόμενος σε διαφορετικές επισκέψεις του συγκεκριμένου τόπου, με ανθρώπους εν μέρει οικολόγους κι εν μέρει οικολογίζοντες :Συσχετιζόμενος κάποτε και με δημοτικούς παράγοντες που διαμόρφωσαν κάποια συνεργασία οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης σχετικών με το «ηφαιστειογενές τόξο», που διατρέχει το Αιγαίο έχοντας σαν αφετηρία το ηφαίστειο «Σουσάκι» της Αττικής….
Σήμερα , σε μια εποχή κρίσης και «επιστροφής» στις ρίζες του ελληνικού τουρισμού, όταν η υποστήριξη της εγχώριας ταξιδιωτικής εμπειρίας έχει ιδιαίτερη αξία για τους συνειδητούς «καταναλωτές» , το Methana Volcanic Spa **** προσφέρει στο χώρο των Μεθάνων τις υπηρεσίες του σε όσους θέλουν να προσλάβουν πολλές μαζί εμπειρίες στη συσκευασία μιας ολιγοήμερης επίσκεψης : Λουτροθεραπεία, σάουνα, μασάζ, αντιρητιδικές δράσεις, φυσιοθεραπείες κάθε είδους. Πρόκειται για ένα καταιγισμό καλλωπιστικών προτάσεων , που αρθρώνονται με ένα γλυκό και κοντινό τόπο διακοπών.
Για τους εξωστρεφείς και για τους ενδιαφερόμενους να προσλάβουν μια αίσθηση της χρονικής κλίμακας των φυσικών φαινομένων , προτείνεται η επίσκεψη μέχρι τη καρδιά του(ανενεργού από τον 3ο πΧ αιώνα) ηφαιστείου των Μεθάνων, από ένα καλά χαραγμένο, οφιοειδές μονοπάτι, ανάμεσα σε βράχους με τα σημάδια της αρχαίας φωτιάς : Είναι κι αυτό ένας τρόπος επικοινωνίας με μια ιστορία άπειρα μεγαλύτερη από τη δική μας, ανθρώπινη ιστορία. Ένα βλέμμα στο γεωλογικό χρόνο, που μας επαναφέρει μελαγχολικότερους αλλά και σοφότερους στην ανάγκη απόλαυσης της ενεστώσας στιγμής : «Τρέμει η ψυχή και ξαστοχά γλυκά τον εαυτό της», που λέει ο εθνικός μας ποιητής……

****Τηλ. επικοινωνίας : Π.Κόρπας,6938 246 309, email pankorpas@yahoo.gr.

Η φωτογραφία (Σαντορίνη) είναι του Πάρη Μαυρομάτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου