ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

XΡΥΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗ


Την πλήρη απαγόρευση της μεταλλείας με τη χρήση κυανιδίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την Κομισιόν με μια ιστορική του απόφαση που έλαβε στις 5 Μαϊου 2010. Η απόφαση έχει τεράστια σημασία για τη χώρα μας , όπου προωθούνται τρία προγράμματα μεταλλουργίας χρυσού με κυάνιο, σε Χαλκιδική, Ροδόπη και Έβρο, ενώ απειλείται και από αντίστοιχα προγράμματα στη γειτονική Βουλγαρία.
Η πρόταση ψηφίσματος που κατατέθηκε από κοινού από μέλη όλων των παρατάξεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – μεταξύ των οποίων οι Έλληνες Κρίτων Αρσένης, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Νίκος Χουντής και Μιχάλης Τρεμόπουλος – έγινε δεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία του σώματος με 488 ψήφους υπέρ, 48 κατά και 57 απουσίες. Η απόφαση δικαιώνει τους μακροχρόνιους αγώνες πολλών Ελλήνων ακτιβιστών (Μαρία Καδόγλου, Τόλης Παπαγεωργίου κ.ά) , είναι σαφέστατη και δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες.
Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έλαβε υπόψη ότι τα κυανίδια είναι χημικές ουσίες υψηλής τοξικότητας που χρησιμοποιούνται στην εξόρυξη χρυσού και κατατάσσονται στους κύριους ρυπαντές σύμφωνα με την οδηγία για τα ύδατα, μπορούν δε να έχουν καταστροφικές και αναντίστρεπτες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον και, συνεπώς, στη βιοποικιλότητα.
Το συνολικό κείμενο της απόφασης δημοσιεύεται στο
http://antigoldgreece.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου