ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

520





Πολλά από τα λόγια που λέγονται είναι περιττά, τη στιγμή που μπορεί να υπάρξει κάποια συγκεκριμένη δράση για τη σωτηρία της χώρας. Έστω και πολύ μικρής κλίμακας, αλλά πιλοτική, ικανή να εμπνεύσει και να προκαλέσει ανάλογες πρωτοβουλίες. Και τέτοια δράση – εναλλακτική πραγματικά – μπορεί να είναι η επέμβαση στη συμπεριφορά του καταναλωτή, η προτίμηση προϊόντων που παράγονται σε αυτή τη χώρα , η υποστήριξη της εγχώριας απασχόλησης και του ελληνικού ΑΕΠ . Για το θέμα έχουμε γράψει και παλιότερα(π.χ 16.3.2010), και θα ξαναγράψουμε και θα "αντιγράψουμε" χωρίς να κάνουμε αστυνομικο-πολιτικές υποθέσεις για την ταυτότητα των ομάδων που προωθούν το σύνθημα «ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ»...
Αμ’ έπος λοιπόν, αμ’ έργον : Το 520 είναι τα τρία πρώτα γράμματα στο BAR CODE ενός προϊόντος, που δηλώνουν την ελληνική παραγωγή του . ..(Τα 3 πρώτα ψηφία δείχνουν την χώρα προέλευσης).Αντιγράφουμε από ηλεκτρονικό μήνυμα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο :
ΚΑΘΕ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕ ΤΟ 520, ΜΕΝΕΙ ΕΛΛΑΔΑ.Αυτό είναι και η πιο απλή και πρακτική λύση στα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας! Λύση που για πολλούς λόγους, δεν μπορεί να διατυπωθεί από καμιά επίσημη ελληνική αρχή, αλλά ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ........Υπάρχει πλέον εθνική ανάγκη να ευαισθητοποιηθούμε σαν καταναλωτές και να εξετάζουμε σχολαστικά τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζουμε από τις αλυσίδες λιανικής. Να προτιμάμε τα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα έστω και αν πρέπει σε κάποιες περιπτώσεις να τα πληρώσουμε ακριβότερα! .........Αγοράζοντας προϊόντα που εισάγονται έτοιμα στην Ελλάδα προσφέρουμε χρήματα και εργασία σε ξένες οικονομίες, οι περισσότερες από τις οποίες δεν αντιμετωπίζουν τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα. .......Κάνοντας μια δειγματοληπτική έρευνα στις κορυφαίες αλυσίδες λιανικής, μας σηκώθηκε η τρίχα της κεφαλής μας: .....Τα εισαγόμενα προϊόντα που επιπόλαια αγοράζουμε -ενώ θα μπορούσαμε να τα υποκαταστήσουμε με αντίστοιχα που παράγονται στην Ελλάδα- είναι χιλιάδες!
Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα: Φασολάκια Κίνας, ρεβίθια Τουρκίας, φακές Καναδά, ρύζι Ινδίας, πατάτες Αιγύπτου, φιστίκια Συρίας, μακαρόνια Ιταλίας, σοκολάτες Ελβετίας, Ιταλίας ή Ισπανίας, εισαγόμενα νερά, αναψυκτικά και δεκάδες μπύρες από την Γερμανία, την Αμερική και το Μεξικό...Εισαγόμενα κρασιά από την Χιλή, την Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία (και δεκάδες άλλες χώρες του κόσμου) όταν έχουμε πλούσια εγχώρια παραγωγή και μια παράδοση που χάνεται στα βάθη των αιώνων.. Ακόμα και τους ηλιόσπορους τους εισάγουμε από την Αμερική (εμείς που έχουμε την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια της Ευρώπης), ακόμα και το χαμομήλι που αγοράζουμε από τις αλυσίδες λιανικής είναι εισαγόμενο (αν είναι δυνατόν!), ακόμα και το φαγητό που δίνουμε στα ζώα μας (ζωοτροφές) εισάγεται από την Ολλανδία!
........Αφού σήμερα δεχόμαστε μια μαζική επίθεση από επικίνδυνους μεγαλοαπατεώνες (μπροστά στους οποίους ακόμα και η Μαφία μοιάζει με ερασιτεχνική παρέα μικροκλεφτών) ας χρησιμοποιήσουμε τα «όπλα» που έχει ο κάθε ένας από εμάς υπερασπίζοντας με τον δικό μας τρόπο την χώρα μας, την οικογένεια μας και τον ίδιο μας τον εαυτό! ....Για προϊόντα που δεν παράγουμε καθόλου ή δεν παράγουμε αρκετά για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας, ας επιλέγουμε προϊόντα χωρών (όπως η Γαλλία) που μας υποστήριξαν ή μας υποστηρίζουν σε δύσκολες στιγμές........»

Η άλλη ενδιαφέρουσα ανακοίνωση που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο σχετίζεται με την Ηλεκτρονική Λαϊκή Αγορά που αυτοπροσδιορίζεται ως «Ένα μικρό ανάχωμα στην Ακρίβεια, την Κερδοσκοπία και τα Εισαγόμενα προϊόντα» . Σημειώνει η ανακοίνωση :


“Μέσω του e-bloko.gr τα προϊόντα φτάνουν στον καταναλωτή χωρίς ενδιάμεσο εμπορικό κέρδος. Φτάνουν σε τιμές παραγωγού αφού ο καταναλωτής αγοράζει απευθείας από τους παραγωγούς .....Τα προϊόντα που μπορείτε να βρείτε δεν έχουν απλώς επωνυμία. Έχουν ΌΝΟΜΑ και ΕΠΩΝΥΜΟ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ. Έχουν γνωστή προέλευση (πάντα Ελληνική ) και Σύνθεση.

o Δείτε τα στο site www.ebloko.gr ή στα φυλλάδια που θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα της Γενικής Ταχυδρομικής.
o Κάντε την παραγγελία σας ηλεκτρονικά με φαξ ή αλληλογραφία δωρεάν μέσω Γενικής Ταχυδρομικής.
o Παραγγείλετε τα προτεινόμενα πακέτα «εβδομάδας» & «μήνα» ή κάνετε τη δική σας σύνθεση πακέτου.


Σε σχετική ανακοίνωσή τους γράφουν οι φορείς της πρωτοβουλίας – που αριθμεί ήδη περισσότερες από 200 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα :

«Επειδή η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με λόγια και με «θα», επειδή με δανεικά και τζάμπα χρήμα δεν παράγεται πραγματική ανάπτυξη, το ebloko.gr .... υλοποιεί ένα μοντέλο «μηχανισμού στήριξης» εκείνων που χρειάζονται στήριξη και ευνοεί τη δημιουργία πραγματικής ανάπτυξης.
Το ebloko είναι ηλεκτρονική λαϊκή αγορά που δίνει την δυνατότητα στον καταναλωτή να προμηθευτεί τα προϊόντα Ελλήνων παραγωγών και κατασκευαστών ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ, και μάλιστα να τα παραλάβει, αν θέλει, στην πόρτα του. Το ebloko είναι ... βήμα προβολής όχι μόνο των παραγωγών και των προϊόντων τους (δωρεάν) αλλά και της πολιτιστικής κληρονομιάς, του λαϊκού πολιτισμού και της φυσικής ομορφιάς του τόπου.

Στην περίπτωση των προϊόντων διατροφής το ebloko επιβεβαιώνει με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση ότι:
-Μια οικογένεια μπορεί να αγοράσει παραδοσιακά, γνήσια και άριστης ποιότητας ελληνικά προϊόντα δίνοντας τα ίδια χρήματα που ξοδεύει αγοράζοντας τα πιο φτηνά εισαγόμενα, που συνήθως είναι άγνωστης προέλευσης και αμφίβολης ποιότητας.
-Αν αγοράσει κανείς προϊόντα ίδιας ποιότητας με αυτά του «πακέτου ebloko» σε τρέχουσες τιμές λιανικής, θα πληρώσει τουλάχιστον διπλάσια χρήματα.
Είναι μύθος ότι οι Έλληνες παραγωγοί παράγουν ακριβά και αυτό αποδεικνύεται στην περίπτωση του «πακέτου ebloko», όπου επειδή δεν παρεμβάλλεται προμήθεια μεταπωλητή, ΟΛΑ τα χρήματα που πληρώνει ο καταναλωτής για τα προϊόντα που αγοράζει πηγαίνουν στον Έλληνα παραγωγό.

www.ebloko.gr/typos)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου