ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

ΔΥΟ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOLDMAN SACHS


Η Τράπεζα Γκόλντμαν Σακς δημιουργήθηκε το 1869 και κραταιώθηκε τόσο πολύ στην Αμερική, ώστε ένας οικονομολόγος όπως ο Τζων Κένεθ Γκάλμπραιηθ να παίζει μαζί της με τον λογότυπο του δολλαρίου (in god we trust – in Goldman Sachs we trust) και να της αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο βιβλίου. Στην Ευρώπη η εν λόγω φίρμα διακρίθηκε για τις ανιδιοτελείς προσεγγίσεις της σε πτωχεύουσες οικονομίες μέχρι του σημείου να χαρακτηρισθεί ως «βαμπίρ» από τη Λιμπερασιόν.Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούσαν να εντρυφήσουν στο μπλογκ του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου για πιο ολοκληρωμένες πληροφορίες , όμως εδώ θα άξιζε η κατάθεση μιας «ποδοσφαιρο-λογικης» προσέγγισης της περίπτωσης που εξετάζουμε....
Γράφει λοιπόν ο Κωνσταντακόπουλος :
"Πως θα σας φαινόταν αν ο προπονητής του Ολυμπιακού έπαιζε 100 εκατομμύρια στο Προ-Πο, ποντάροντας στην ήττα και τον υποβιβασμό της ομάδας του και συνιστώντας στους φίλους του να κάνουν το ίδιο; Τι θα έκαναν οι οπαδοί των Ερυθρολεύκων σε έναν τέτοιο προπονητή; Αυτό ακριβώς φαίνεται ότι κάνει η τράπεζα Γκόλντμαν Ζακς, κύριος σύμβουλος επί σειρά ετών των ελληνικών κυβερνήσεων σε θέματα χρέους και ιδιωτικοποιήσεων, προνομιακός συνομιλητής των Πρωθυπουργών και από τους κύριους διαχειριστές του δημόσιου χρέους μας : Με το ένα χέρι κερδίζει δισεκατομμύρια από τις “συμβουλές” της και τη διαχείριση του χρέους.Με το άλλο, παίζει στην αγορά CDS ποντάροντας στη χρεωκοπία της Ελλάδας.............»

Η δεύτερη προσέγγιση της Γκόλντμαν Σακς, από άγνωστη πηγή του Διαδικτύου, θυμίζει κάτι από τις ανατολίτικες ιστορίες για τον Χότζα, αλλά είναι επίσης δηλωτική μιας «αετονύχικης» νοοτροπίας.Λέει λοιπόν η ιστορία:
«Ο Billy πήγε στο Τέξας και αγόρασε από ένα αγρότη ένα γάιδαρο έναντι ποσού $ 100.Ο αγρότης πήρε τα λεφτά και συμφώνησε να του παραδώσει τον γάιδαρο την επόμενη μέρα. Την επόμενη μέρα ο αγρότης του είπε, 'Συγνώμη κε Billy αλλά δυστυχώς ο γάιδαρος ψόφησε."Ο Billy απάντησε, "Τότε δώσε μου πίσω τα $ 100 που σου έδωσα.' Ο αγρότης είπε, 'δεν μπορώ να το κάνω, γιατί ήδη τα έχω ξοδέψει.' Ο Billy είπε, 'Εντάξει, τότε δώσε μου τον ψόφιο γάιδαρο.'Ο αγρότης ρώτησε, 'Τι θα τον κάνεις;' Ο Billy απάντησε, "θα τον βγάλω σε λοτταρία.' Ο αγρότης του είπε με μια δόση ειρωνείας, 'Αποκλείεται να βγάλεις σε λοταρία ψόφιο γάιδαρο.' O Billy απάντησε 'φυσικά και μπορώ, απλά δεν θα πω σε κανένα ότι είναι ψόφιος.'Ένα μήνα αργότερα ο αγρότης βρέθηκε ξανά με τον Billy και ρώτησε. ' Τι έγινε με τον ψόφιο γάιδαρο;' 'Τον έβγαλα σε λοταρία» - του είπε ο Billy. «Πούλησα 500 λαχνούς προς δύο δολάρια τον ένα και κέρδισα $ 998 μείον 100 που σου είχα δώσει, μου έμειναν καθαρά $ 898». Καλά κανένας δεν παραπονέθηκε;», ρώτησε ο αγρότης. O Billy απάντησε, ' Μόνο ο τύπος που τον κέρδισε, και για να μην φωνάζει του έδωσα πίσω τα δύο του δολάρια!

Ο Billy τώρα δουλεύει στη Goldman Sachs.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου