ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

ΟΙ "ΑΕΡΙΤΖΗΔΕΣ" ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ….



Κατατρέχουν την γραφικότητα
Ντίνος Χριστιανόπουλος

Στον Πρωθυπουργό, στην Υπουργό Περιβάλλοντος και γενικά στους συντάκτες του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ, απευθύνεται επιστολή και υπόμνημα που συνέταξε η «Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία», ζητώντας παράλληλα την προσυπογραφή περιβαλλοντικών οργανώσεων και σχετικών φορέων. Σημειώνει η Ορνιθολογική :

«... στην προσπάθεια να δοθούν λύσεις για την κλιματική αλλαγή δημιουργείται ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα: η άνευ όρων πρόσβαση μιας αναπτυξιακής δραστηριότητας στους τελευταίους ανέγγιχτους πυρήνες της ελληνικής φύσης...Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής φύσης που οι ευαίσθητες αυτές περιοχές γίνονται προσβάσιμες σε τέτοια κλίμακα σε εμπορική εκμετάλλευση. Και αυτό έχει γίνει δυνατό βασισμένο στην υπόθεση ότι η ανάπτυξη αυτή είναι «πράσινη» και καθαρή. Η αιολική ενέργεια είναι μια καθαρή μεν δραστηριότητα ως προς τις εκπομπές αερίων ρύπων, βιομηχανική δε ως προς τις σημαντικές επιπτώσεις της στη φύση. Η «πράσινη ανάπτυξη» δεν είναι και τόσο πράσινη λοιπόν. Εκτός εάν γίνει με γνώμονα τον ορθό περιβαλλοντικό σχεδιασμό.... Το σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ τοποθετεί αιολικά πάρκα παντού, χωρίς καμία σοβαρή πρόβλεψη για δικλείδες ασφαλείας που θα προστατεύουν την φύση. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι τελευταίες ανέγγιχτες βουνοκορφές και νησίδες της χώρας θα γεμίσουν δρόμους, δίκτυα μεταφοράς ρεύματος και άλλα έργα υποδομής, θα γίνουν εύκολα προσβάσιμες, και άρα ευάλωτες σε περαιτέρω υποβάθμιση. Έτσι, οι πιο σημαντικές περιοχές της χώρας για την διατήρηση της βιοποικιλότητας υποβαθμίζονται ανεπανόρθωτα.....»

Αυτά και πολλά άλλα εμπεριέχουν τα κείμενα της Ορνιθολογικής, με αφορμή τη χερσαία δράση της αιολικής βιομηχανίας και τον επακόλουθο ευτελισμό του τοπίου. Ίσως πιο αξιοσημείωτη από όλες είναι η αναφορά στη σχέση κλίματος και βιοποικιλότητας .

Παρατηρεί η "Ορνιθολογική" : «Η κλιματική αλλαγή και η διατήρηση της βιοποικιλότητας έχουν μία δυναμική και αλληλοεξαρτώμενη σχέση, η οποία συχνά παραβλέπεται. Από την μία πλευρά, η κλιματική αλλαγή αναδεικνύεται ως η πλέον κρίσιμη απειλή για τα οικοσυστήματα και τα είδη μέχρι το τέλος του αιώνα. Από την άλλη, η διατήρηση της βιοποικιλότητας συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς τα οικοσυστήματα δεσμεύουν άνθρακα. Εάν δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην κλιματική αλλαγή από ότι στην διατήρηση της βιοποικιλότητας, η ισορροπία αυτή διαταράσσεται».
ΥΓ
Η φωτογραφία είναι από αιολικό πάρκο στη Δανία, εγκατεστημένο στη θάλασσα. Για πληροφορίες και συνυπογραφή των κειμένων προς τον Πρωθυπουργό μπορεί να απευθυνθεί κανείς στη διεύθυνση:
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, Βασ. Ηρακλείου 24, Αθήνα 10682τηλ./φαξ: 210 8228704 & 210 8227937 http://ornithologiki.gr/gr/hos/support.php , info@ornithologiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου