Κάθε Πέμπτη στο κανάλι ΤΗΛΕΦΩΣ(Κανάλι 54 Υμηττού, 35 Πάρνηθας), από τις 8-9 μμ, ο Γιάννης Σχίζας επιμένει στην εκπομπή ΟΙΚΟ-ΛΟΓΙΚΑ, παρουσιάζοντας ανθρώπους και δραστηριότητες – για την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Στις 10.12.2009 συζητάει με τον ΘΑΝΑΣΗ ΜΠΙΝΙΑΡΗ, Γραμματέα του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας (ΣΠΠΕΝΚ) με θέμα την άτυπη και αδιαφανή επιλογή του χώρου της Νότιας Εύβοιας για την μαζική εγκατάσταση ανεμογεννητριών (ΑΓ). Η συγκεντροποιημένη παραγωγή ενέργειας με ΑΓ, συνεπάγεται οπωσδήποτε προβλήματα από την ανάγκη της δημιουργίας δικτύων για τη διανομή της – πράγμα που έχει μεγάλες ενεργειακές απώλειες και κόστη. Αντίθετα η «συμπαραγωγή» - με άλλα λόγια η «άρθρωση» των ΑΓ με συστήματα βιομηχανικής, βιοτεχνικής ή άλλης παραγωγής – αποτρέπει την υπερσυγκέντρωσή τους, την κατακρεούργηση περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών και τον βανδαλισμό του τοπίου.
Σε ανοιχτή επιστολή του στις 4.8.2009 ο ΣΠΠΕΝΚ υπογράμμιζε :
«Τα Αιολικά Πάρκα παρουσιάζονται παραπλανητικά ως η λύση που θα μας σώσει από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά στην πραγματικότητα οι ΑΠΕ είναι συμπληρωματικές πηγές και από μόνες τους δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας. Στην πράξη οι κάτοικοι της Ν. Εύβοιας θα υποστούν εκατοντάδες νέες ΑΓ, νέα δίκτυα μεταφοράς υψηλής και μεσαίας τάσης, νέους υποσταθμούς και νέους δρόμους πρόσβασης σε ορεινές τοποθεσίες. Πρόκειται για επεμβάσεις μεγάλης κλίμακας που θα μετατρέψουν την Ν. Εύβοια σε βιομηχανική περιοχή αιολικής ενέργειας, μια νέα χρήση γης που θα αλλάξει ριζικά και για πάντα τον τόπο μας. Σοβαρές θα είναι οι επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής των κατοίκων και την αξία της γης. Για ποιον τουρισμό θα μιλάμε όταν το τοπίο θα έχει τραγικά αλλοιωθεί; Περιοχές φυσικής ομορφιάς που προβάλλουμε σαν το συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου μας όπως το Φαράγγι του Δημοσάρη, θα πληγωθούν βάναυσα . Άλλες περιοχές όπως η Αρχάμπολη, οι κορφές της Οχης, οι ανατολικές ακτές του Καβοντόρου και χωριά όπως ο Πλατανιστός , που θα έπρεπε να διατηρήσουμε σαν μελλοντικά αποθέματα υψηλής αξίας, θα υποστούν τραγική αλλοίωση» .
Εξ άλλου σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο ΣΠΠΕΝΚ υπογράμμιζε το βαθμό της συγκεντροποίησης ανεμογεννητριών στην Νότια Εύβοια :
Τα επίσημα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Οκτωβρίου 2009 δείχνουν ότι έχουν πάρει άδεια παραγωγής 803 ανεμογεννήτριες (α/γ) σε ολόκληρη τη Ν. Εύβοια, ενώ ο μέγιστος αριθμός που δυνητικά μπορούν να μπουν φτάνει στις 2.581 (!). Κατά περίεργο τρόπο το νούμερο αυτό υπερβαίνει κατά πολύ την πρόβλεψη του Χωροταξικού των ΑΠΕ για 1619 α/γ σε όλη τη Στερεά Ελλάδα συμπεριλαμβανομένης της Εύβοιας.
Δεν είναι καθόλου περίεργο ότι εν όψει αυτών των εξελίξεων πολλοί και διάφοροι έχουν «ξαμολυθεί» για να μας πείσουν ότι οι ΑΓ είναι απαραίτητες, ότι δεν προκαλούν προβλήματα στο τοπίο – μέχρι και το ότι «αναπλάθουν» το τοπίο, ασχέτως του γενικότερου «ξεσχίσματος» της φύσης από τα οδικά δίκτυα, τις γραμμές μεταφοράς, τους υποσταθμούς της ΔΕΗ κλπ. που επιβάλλουν στον περίγυρό τους.Μεταξύ των άλλων και κάποιοι πανεπιστημιακοί του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, έκαναν το παραπάνω φωτομοντάζ ( Γεωλογικοί Σχηματισμοί των Μετεώρων + ΑΓ, από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 27.10.2009) για να μας εθίσουν στην Εφηρμοσμένη Κιτσοπλαστική υψηλού επ ιπέδου. Με άλλα λόγια, ακούσιος Μιθριδατισμός.....
Ενώ η επιχείρηση παράκαμψης της κοινής νοημοσύνης και των αρχών ορθολογικής αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη , ελάχιστα προσέχτηκε η είδηση της πρώτης πλωτής ανεμογεννήτριας, που εγκαταστάθηκε στα ανοιχτά των νορβηγικών ακτών(δικτυακός τόπος http://www.eyploia.aigaio/). Κοντά στην Ολλανδία, στη Γερμανία και στη Δανία, η Νορβηγία πρωτοστατεί σε μια κίνηση ορθολογικής δέσμευσης του ανέμου, χωρίς παράπλευρες απώλειες της φύσης και του τοπίου. Όσον αφορά τους δικούς μας «αεριτζήδες», αυτοί συνηθίζουν να χλευάζουν τους κριτικούς των ΑΓ και να επαναπαύονται σto “bon pour l’ orient”*, που σιγοψιθυρίζει η σημερινή αιολική βιομηχανία ....
*Δηλαδή καλό για τους ανατολίτες, τριτοκοσμικούς κλπ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου