ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

MICHAEL JACKSON






Η «λατρεία» των κοσμικών παραγόντων, είτε είναι πολιτικοί αρχηγοί είτε συντελεστές ενός μουσικού είδους όπως η Πόπ είτε ποδοσφαιρικές ομάδες όπως ο Ολυμπιακός, είναι ένα βασικό μαγειρικό υλικό της αλλοτρίωσης ..Η «λατρεία» δεν είναι μια απλή «αγάπη στο τετράγωνο» αλλά μια νέα ποιότητα αισθήματος , ασύμβατου με τη λειτουργία της κριτικής σκέψης. Το διαπιστώνει κανείς στον τρελό έρωτα, στις καταστάσεις πολιτικής οπαδοποίησης, στις θρησκευτικές εμμονές σε μια υποτιθέμενη θαυματοποιία.



Η τραγουδοποιός Ευσταθία μπορεί να στιχουργεί υπερ της λατρείας σε ένα από τα τραγούδια της – «λάτρεψέ με και πάψε να με αγαπάς» - όμως ένα τόσο δυνατό αίσθημα όπως η λατρεία διαταράσσει το συναισθηματικό «οικοσύστημα». Χωρίς να υποστηρίζω κάποιο γκρίζο μικροαστισμό και καθωσπρεπεισμό, θα έλεγα ότι η συναισθηματική μας ζωή υπηρετείται καλύτερα από την αγάπη παρά από τις λατρευτικές εξάρσεις. Εξ άλλου η αγάπη είναι γινόμενο, έχει βάθος επί πλάτος, και σαν τέτοια είναι ισχυρότερη.



Οσοι αγγίξαμε ή διεισδύσαμε στις «Ειδωλο-λατρικές» καταστάσεις του παρελθόντος, με τον Έλβις, τους Μπητλς, τους Ρόουλινγκ Στόουνς, διαπιστώσαμε κάποτε ότι μαζί με την κυρίως «είσπραξη» ερχόταν και η αποδοχή πραγμάτων που ήταν σαφώς γελοία.Διαπιστώσαμε ότι ο λατρευόμενος στη μεν πολιτική γινόταν μονοκαλλιεργητής της εικόνας του, στη δε τέχνη ήταν υποχείριος του λατρεύοντος κοινού.



Σήμερα όλα δείχνουν ότι ο δυστυχής Τζάκσον των 50 κιλών και των άπειρων χαπιών, επεμβάσεων και καταποτίων, πάλευε σκληρά για να συνθέσει ένα θέαμα-ακρόαμα πολλών μεγατόνων, για το οποίο έπρεπε να βρίσκεται σε διαρκή απογείωση. Ο άνθρωπος ήθελε να μαγέψει το κοινό του, όμως ξεχνούσε τα όρια αυτής της προσπάθειας που ήταν οι προσωπικές του ανάγκες, που ήταν η ανάγκη να βρίσκεται σε απόσταση από τους οπαδούς και σε δημιουργική εγρήγορση, που ήταν το ενδεχόμενο της απομάγευσης. Εν τέλει ο λατρευόμενος δε μπορούσε να σπάσει τα δεσμά της λατρείας.



«Και τώρα τι θα γίνουν χωρίς τον Τζάκσον; Ο άνθρωπός αυτός ήταν μια κάποια λύσις...» - θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς για τους θλιμμένους οπαδούς του καλλιτέχνη.....Όμως ο επόμενος Τζάκσον «ψήνεται» στα έγκατα του star system, με την ποικίλη δράση των διαφημιστικών προσαρμογών. Εδώ είμαστε και θα δείτε.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου