ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Αντι μειωση εχουμε…. αυξηση : Τι σημαίνει για τους καταναλωτές

 

Του Νίκου Στεφανή

Την ανηφόρα έχουν τραβήξει οι τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του διαχειριστή του συστήματος ΑΔΜΗΕ. Τόσο η τιμή της αγοράς επόμενης ημέρας όσο και το κόστος των αποκλίσεων και των λογαριασμών προσαυξήσεων έχουν από τις αρχές του έτους κινηθεί ανοδικά, πιέζοντας σημαντικά το συνολικό χονδρεμπορικό κόστος του ρεύματος.

Ειδικότερα, η τιμή του ρεύματος στην αγορά επόμενης ημέρας και στην ενδοημερήσια αγορά από 55,612 ευρώ/μεγαβατώρα τον Ιανουάριο έχει εκτιναχθεί στα 63,499 ευρώ/μεγαβατώρα τον Μάιο (14,1% αύξηση).

Το κόστος των αποκλίσεων από 0,836 ευρώ/μεγαβατώρα τον Ιανουάριο έχει σχεδόν διπλασιαστεί στο 1,643 ευρώ/μεγαβατώρα τον Μάιο.

Οι λογαριασμοί προσαυξήσεων από 7,663 ευρώ/μεγαβατώρα έχουν φτάσει στα 11,230 ευρώ/μεγαβατώρα (46,5% αύξηση).

Το συνολικό κόστος του ρεύματος στην χονδρεμπορική αγορά από τα 64,111 ευρώ/μεγαβατώρα έχει εκτιναχθεί στα 76,373 ευρώ/μεγαβατώρα (αύξηση 19,1%).

Τα κόστη της χονδρεμπορικής αγοράς, επηρεάζουν άμεσα και τις τιμές στη λιανική για τους τελικούς καταναλωτές, οι οποίοι έχουν επιλέξει κυμαινόμενα τιμολόγια με ρήτρα χονδρεμπορικής αγοράς. Σημειώνεται ότι ακόμη και η ΔΕΗ η οποία μέχρι σήμερα έχει στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα, από τον ερχόμενο Αύγουστο πρόκειται να αλλάξει τη ρήτρα της εισάγοντας ρήτρα αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας, η οποία είναι συνδεδεμένη με το κόστος του ρεύματος στην προημερήσια αγορά (Day Ahead Market – DAM) του ενεργειακού χρηματιστηρίου.

Για το θέμα των ρητρών, τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοβουλία από πλευράς Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών με τους προμηθευτές προκειμένου να βρεθεί ένας τρόπος αποτύπωσης των χρεώσεων με απλό και διαφανή τρόπο. Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις από την πρώτη έρευνα που πραγματοποίησε η ΡΑΕ, υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση από εταιρεία σε εταιρεία, ως προς το σημείο που ενεργοποιούνται οι ρήτρες αλλά και ως προς τη μεθοδολογία βάσει της οποίας υπολογίζεται η προσαύξηση στα τιμολόγια. Επίσης διαφέρει και η περίοδος εφαρμογής της ρήτρας με αποτέλεσμα στην πράξη να μην είναι εφικτή η σύγκριση των μηχανισμών αλλά και να καθίσταται δύσκολη η επαλήθευση των χρεώσεων.

1 σχόλιο:

  1. Ἔτσι ὄπως πάνε με την φρενίτιδα καί το μένος κατά τοῦ λιγνίτη, ἡ ἐναλλακτική τή λύσις δεν εἶναι εἶναι βεβαίως τα αἰολικά, τα ὀποία δεν μποροῦν να λειτουργοῦν χωρίς μπαταρίες δια λόγους ἐξισορρόπησης της μεταβλητῆς παραγωγῆς, γεγονός πού σημαίνει δραματική αὔξησιν τῆς τιμῆς τοῦ ρεύματος μέχρι το 2030 ἔως καὶ 40 λεπτά ἡ κιλοβατώρα, κάτι ποῦ βεβαίως ρίχνει κυβερνήσεις διότι δεν ἀντέχει ἡ οἰκονομίας μας αὐτές τις τιμές!!!
    Ἡ μόνη φθηνή καὶ ἐναλλακτική λύσις εἶναι ἡ πυρηνική ἐνέργεια καὶ οι νέοι μικροί ταχεῖς ἀντιδραστῆρες Νατρίου, δυναμικότητας 500MW = 345 MW ὁ ἀντιδραστήρας και 155 MW η ἀποθήκη τετηγμένων ἀλάτων (molten salts) οἱ ὀποῖοι ἔχουν φθηνό καύσιμο διότι προκαλοῦν σχᾶσι ἀκόμα και στο φυσικό οὐράνιο 238 το ὀποῖο ἀπορροφᾶ νετρόνια μεταστοιχειωνόμενο σε Πλουτώνιο 239 το ὀποῖο ὑπόκειται σε σχάσι. Ἔτσι το παλαιό ξοδευμένο καύσιμο τῶν πυρηνικῶν ἀντιδραστήρων μπορεῖ πλέον να ἐπαναχρησιμοποιηθῇ και εἶναι πλέον φθηνό καύσιμο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή