ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Δημήτρης Καρέλλας : Καθολικό Βασικό Εισόδημα – Μέρος δεύτερο : Τι μπορεί να είναι

 

Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, στο πλαίσιο της θεματικής Εργασία – Κοινωνικό Κράτος – Αλληλεγγύη δημοσιεύει το δεύτερο μέρος της ανάλυσης του Δημήτρη Καρέλλα, πολιτικού επιστήμονα και πρώην Γενικού Γραμματέα Πρόνοιας/Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τίτλο Καθολικό Βασικό Εισόδημα – Μέρος δεύτερο : Τι μπορεί να είναι.

Έχοντας περιγράψει στο πρώτο μέρος της ανάλυσής του, που δημοσιεύτηκε επίσης από το ΙΝΠ πρόσφατα, με τίτλο Καθολικό Βασικό Εισόδημα – Μέρος πρώτο : Τι θέλει να είναι, τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν γύρω από την ιδέα ενός χωρίς προϋποθέσεις Καθολικού Βασικού Εισοδήματος, ο Δ. Καρέλλας επανέρχεται και παρουσιάζει τους κινδύνους από μία νεοφιλελεύθερη αντίληψη περί του Καθολικού Βασικού Εισοδήματος ως μέσου αντικατάστασης (επί της ουσίας κατάργησης) του κοινωνικού κράτους πρόνοιας και ιδίως των παροχών του σε είδος.

Αντίθετα, αναλύει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες το ΚΒΕ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα χειραφετητικό εργαλείο, ανανεώνοντας και τον ίδιο το θεσμό του κοινωνικού κράτους.

Όπως σημειώνει, «το βασικό εισόδημα σε όλο και περισσότερες πληθυσμιακές και κοινωνικο-οικονομικές ομάδες, σε συνδυασμό με την πεισματική στήριξη των δημόσιων συστημάτων κοινωνικής πολιτικής, μπορεί να αποδειχθεί εκείνη η μεταρρύθμιση που ξεπερνάει τις λεγόμενες βελτιωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως οι παραδοσιακές (καθόλα απαραίτητες) πολιτικές πρόνοιας, και να μετατραπεί σε χειραφετητική μεταρρύθμιση, απελευθερώνοντας συνειδήσεις και ωθώντας προς την κατεύθυνση της ριζικής αλλαγής του σημερινού κοινωνικοοικονομικού μοντέλου». Ως προς τις προϋποθέσεις δε, σημειώνει ότι το Καθολικό Βασικό Εισόδημα «επαναφέρει στο τραπέζι μια απωθούμενη συζήτηση για το ρόλο της φορολογίας και των φορολογικών συστημάτων. Η πίστωση τραπεζικών λογαριασμών ανθρώπων που είναι πλούσιοι δεν είναι δίκαιη εάν η φορολογία δεν τη μηδενίζει». Μάλιστα, ενόψει του μεγάλου δημοσιονομικού κόστους της γενικευμένης θέσπισης του ΚΒΕ, ο Δ. Καρέλλας προτείνει την πιλοτική εφαρμογή του για τους νέους έως 25 ετών που αποφοιτούν από οποιαδήποτε βαθμίδα εκπαίδευσης.

 

Ολόκληρη η ανάλυση του Δ. Καρέλλα εδώ: https://poulantzas.gr/yliko/dimitris-karellas-katholiko-vasiko-eisodima-meros-deftero-ti-borei-na-einai/

Δείτε επίσης το πρώτο μέρος της ανάλυσής του εδώ: https://poulantzas.gr/yliko/dimitris-karellas-katholiko-vasiko-eisodima-meros-proto-ti-thelei-na-einai/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου