ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Συνέντευξη πρέσβειρας των ΗΠΑ στη Λευκωσία: Να σταματήσουν οι τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας

 Γράφει ο Ανδρεάς Πιμπίσιης   
Ισχυρό μήνυμα προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, για τις ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο, στέλνει από τη Λευκωσία η πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζούντιθ Γκάρμπερ. Σε αποκλειστική συνέντευξή της στον «Φ» προτρέπει τις τουρκικές Αρχές να σταματήσουν τις επιχειρήσεις στις οποίες προβαίνουν με την αποστολή του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου.
Η Τζ. Γκάρμπερ ανέφερε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις πρόσφατες αναφορές σχετικά με τα σχέδια της Τουρκίας για γεώτρηση στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου». Υποδεικνύει ότι «η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία». Και υπογραμμίζει την ανάγκη όπως οι πόροι από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο «μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων». 
Αναφερόμενη στις σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου η Τζ. Γκάρμπερ σημειώνει ότι αυτές αναπτύσσονται σταθερά και δυνατά και διαμηνύει πως «όταν θα έχουμε ξεφύγει από αυτή την κρίση, είμαι πεπεισμένη ότι η σχέση μας θα γίνει ακόμη πιο ευρεία και βαθιά».

Σ’ ό,τι αφορά την αναβολή των δραστηριοτήτων των αμερικανικών εταιρειών υποδεικνύει πως αυτό συνέβη σε παγκόσμια κλίμακα και διαβεβαιώνει ότι το ενδιαφέρον για ανάπτυξη πηγών υδρογονανθράκων παραμένει αναλλοίωτο. Στη συνέντευξή της στον «Φ» η Αμερικανίδα πρέσβειρα αναφέρεται στην κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού και τον αγώνα που διεξάγουν τόσο η Κύπρος όσο και οι ΗΠΑ για την αντιμετώπισή τους. Δηλώνει σίγουρη ότι «η Κύπρος και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν απειλές από μολυσματικές ασθένειες στο μέλλον λόγω αυτού που μαθαίνουμε τώρα κάθε μέρα».
– Ενώ ο κόσμος είναι απασχολημένος με αυτή την πανδημία, η Τουρκία έστειλε το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» να πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες στα θαλάσσια οικόπεδα 6 και 7 της ΑΟΖ της Κύπρου, τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί σε ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας, την ENI και την TOTAL.  Ποια είναι η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτήν την πρόκληση; 
– Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ενήμερες για τα δημοσιεύματα ότι το Τουρκικό γεωτρύπανο έφθασε στις 20 Απριλίου σε περιοχή που η Κύπρος διεκδικεί ως αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Προτρέπουμε τις τουρκικές Αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις και εξακολουθούμε να καλούμε όλα τα μέρη να αποφεύγουν ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις πρόσφατες αναφορές σχετικά με τα σχέδια της Τουρκίας για γεώτρηση στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Αυτή η προκλητική ενέργεια αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, όπως όλοι οι πόροι της, πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων. 
– Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κύπρου είναι στο καλύτερο σημείο από ποτέ. Θα επηρεαστούν από την κρίση του κορωνοϊού; 
– Η σχέση ΗΠΑ-Κύπρου αναπτυσσόταν σταθερά πιο δυνατά, ακόμη και πριν από την εμφάνιση αυτού του ιού. Η αμοιβαία συνεργασία μας μέσω αυτής της κρίσης είναι δείγμα της δέσμευσής μας προς τους ανθρώπους αυτού του νησιού και προς την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όταν θα έχουμε ξεφύγει από αυτή την κρίση, είμαι πεπεισμένη ότι η σχέση μας θα γίνει ακόμη πιο ευρεία και βαθιά. 
– Υπό οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες, το κύριο θέμα μας θα ήταν η ενέργεια και η συνεργασία των δύο χωρών σε αυτό τον τομέα. Πόσο ασφαλής είναι αυτή η συνεργασία και τι πρέπει να περιμένουμε στο μέλλον, όταν θα τελειώσει αυτή η κρίση; 
– Η συνεργασία μας στην ενέργεια είναι ακριβώς τόσο ισχυρή και ασφαλής όσο ήταν πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού. Όπως δήλωσε ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών Φράνσις Φάνον κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του εδώ τον Φεβρουάριο, «Η ενέργεια είναι κάτι παραπάνω από BTU, βαρέλια και έσοδα. Είναι μια προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτική ασφάλεια, και πιστεύουμε ότι η ενέργεια είναι ένας πιθανός καταλύτης συνεργασίας.» 
Ενώ οι αμερικανικές εταιρείες υποχρεώθηκαν να αναβάλουν τις δραστηριότητές τους στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου λόγω του κορωνοϊού, όπως υποχρεώθηκαν να πράξουν οι εταιρείες παγκοσμίως, νομίζω ότι μπορούμε να προσβλέπουμε στο συνεχές ενδιαφέρον για την ανάπτυξη πηγών υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. 
 – Εάν αυτή η συνέντευξη διεξαγόταν υπό κανονικές συνθήκες, θα μιλούσαμε για το Κυπριακό. Το κυπριακό πρόβλημα πρέπει να επιβιώσει τον κορωνοϊό. Ποιο είναι το μήνυμά σας σχετικά με το μέλλον για το Κυπριακό και τις προσπάθειες επανάληψης των διαπραγματεύσεων; 
 – Έχω ενθαρρυνθεί από τα παραδείγματα συνεργασίας της δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για την υγεία κατά τη διάρκεια αυτής της επιδημίας. Κύπριοι και από τις δύο κοινότητες έχουν βρει τρόπους να μοιραστούν πληροφορίες, να συνεργαστούν και να εργαστούν μαζί για το καλό όλων των ανθρώπων σε αυτό το νησί, ειδικά για την υποστήριξη των πιο ευάλωτων μεταξύ τους.
Όποιος γνωρίζει τη γενναιοδωρία των Κυπρίων δεν θα εκπλαγεί από αυτό. Καθώς βγαίνουμε από αυτή την κρίση, προσβλέπουμε στην επανάληψη των προσπαθειών των ηγετών της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, με τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών, να δημιουργήσουν μια δίκαιη και διαρκή λύση που θα επανενώσει το νησί σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. 
Όλοι θα πάρουμε μαθήματα από την πανδημία
θα γίνουνε πιο ισχυροί με το πέρασμά του. Το ερώτημα είναι αν ως κράτη, έθνη και άνθρωποι θα βγούμε πιο δυνατοί μετά από αυτή την πανδημία. Πιστεύετε ότι θα είμαστε σοφότεροι;
– Η πανδημία του κορωνοϊού υπήρξε μια ευκαιρία προβληματισμού σε παγκόσμια κλίμακα. Όλοι θα πάρουμε μαθήματα από αυτή την πανδημία. Νομίζω ότι η Κύπρος και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν απειλές από μολυσματικές ασθένειες στο μέλλον, λόγω αυτού που μαθαίνουμε τώρα κάθε μέρα. Στο ατομικό επίπεδο, νομίζω ότι αυτή η κρίση υπήρξε μια ισχυρή υπενθύμιση της αξίας τού να ξοδεύουμε χρόνο με φίλους και συγγενείς, με αυτούς που αγαπάμε, κάτι που υποπτεύομαι ότι πολλοί από εμάς θεωρούσαμε ως δεδομένο πριν από την πανδημία.
– Είναι ίσως η πρώτη φορά στην ιστορία όπου καμία χώρα, ισχυρή (όπως π.χ. οι Ηνωμένες Πολιτείες) ή μικρή (όπως π.χ η Κύπρος) δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει μια πανδημία. Μήπως θα έπρεπε τα κράτη να αλλάξουν τελικά τις προτεραιότητές τους και να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην υγεία παρά στα όπλα;
– Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των Η.Π.Α. έχει ηγετική θέση παγκόσμια και είναι η πιο καλά χρηματοδοτούμενη βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο. Δεν πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να διαχειριστεί όλη ή ακόμη και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χρηματοδότησης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δίνουμε προτεραιότητα στην υγεία.
Το κάνουμε και η απόδειξη είναι η εξαιρετική πρόοδος που έχουμε σημειώσει για την καταπολέμηση αυτής της νόσου και άλλων. Από το 2005, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε καλέσει όλες τις χώρες να εφαρμόσουν τους Διεθνούς Κανονισμούς Υγείας. Ορισμένες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες το είχαν κάνει, αλλά πολλές δεν τους εφάρμοσαν. Μεταξύ άλλων μέτρων, αυτοί οι παγκόσμιοι κανονισμοί απαιτούν από τις χώρες να επικοινωνούν έγκαιρα, με ακριβή και επαρκώς λεπτομερή στοιχεία για τη δημόσια υγεία. Καθορίζουν επίσης τους κανόνες και το χρονοδιάγραμμα για την κοινοποίηση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας γεγονότων που μπορεί να αποτελούν επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας που θα ήταν διεθνούς ενδιαφέροντος. Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, αυτή την εβδομάδα συζητώντας για τη σημασία των Διεθνών Κανονισμών Υγείας και
της πανδημίας του κορωνοϊού, «Αυτή η διαφάνεια και η σωστή εφαρμογή της είναι ζωτικής σημασίας για τη διάσωση ζωών σήμερα και στο μέλλον».
Όλες οι χώρες πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στην ασφάλεια των πολιτών τους. Οι ηγέτες χρειάζονται ακριβείς πληροφορίες για να αξιολογήσουν τις απειλές -υγειονομικές, στρατιωτικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές- και στη συνέχεια να λάβουν δύσκολες αποφάσεις σχετικά με την κατανομή πόρων. Η διαφάνεια και η ανταλλαγή πληροφοριών είναι εδώ το κλειδί.
Η ΚΔ έχει κάνει εξαιρετική δουλειά
– Βλέπουμε ότι παράλληλα με τη μάχη κατά του κορωνοϊού και τις συνέπειες της πανδημίας, διεξάγεται μια άλλη πολιτική και διπλωματική μάχη, με κάθε χώρα να προσπαθεί να δείξει ότι προσφέρει περισσότερα από την άλλη. Χρειαζόμαστε αυτό το είδος αντιπαράθεσης αυτή τη στιγμή; 
– Οι χώρες πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους, όχι η μια εναντίον της άλλης, για να πολεμήσουν τον κορωνοϊό. Πιστεύω επίσης ότι είναι σημαντικό να τονίσουμε την υποστήριξη του αμερικανικού λαού στον λαό της Κύπρου και σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, το κύριο εργαστήριο που πραγματοποιεί τις εξετάσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση από τον αμερικανικό λαό. 
Ελπίζουμε επίσης ότι όλα τα έθνη έχουν εμπνευστεί να δράσουν και να δώσουν όσο μπορούν για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση αυτού του κοινού εχθρού. Αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δεσμεύσει επιπλέον 270 εκατομμύρια δολάρια για την υγεία, ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια για να ενισχύσουν τις προσπάθειες παγκοσμίως. Αυτή η βοήθεια δεν προορίζεται μόνο για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα να προετοιμαστούν, να μετριάσουν και να αντιμετωπίσουν έμμεσες συνέπειες του κορωνοϊού στην οικονομική, πολιτική ασφάλεια, σταθεροποίηση, και διακυβέρνηση.
Η πρόσφατη ανακοίνωση ανεβάζει τη συνολική παγκόσμια επένδυση από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ, από το ξέσπασμα του κορωνοϊού σε περισσότερα από $775 εκατ. μέχρι σήμερα για την υγεία, ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια. Και μεμονωμένοι Αμερικανοί, καθώς και ιδιωτικές αμερικανικές επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικές ομάδες, θρησκευτικές και φιλανθρωπικές οργανώσεις έχουν δωρίσει περισσότερα από 3 δισ. δολάρια για την καταπολέμηση αυτής της νόσου και για να βοηθήσουν όσους επηρεάζονται από αυτή. 
Το ανακοινώνουμε αυτό, όχι για να τραβήξουμε την προσοχή στους εαυτούς μας, αλλά για να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι αυτοί που έχουν τα μέσα να το πράξουν, βοηθούν και να διαβεβαιώσουμε όλους ότι είμαστε μαζί σε αυτή τη μάχη. 
– Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνουν οι ΗΠΑ από αυτή την κρίση; 
– Ένα σημαντικό μήνυμα είναι η σημασία της διαφάνειας κατά την αντιμετώπιση κρίσεων υγείας. Τα μικρόβια και οι πανδημίες δεν σέβονται σύνορα, και έτσι μάθαμε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ κρατών στην παροχή πληροφοριών και πόρων με διαφανή, ανοιχτό, αποτελεσματικό τρόπο. 
Νομίζω ότι έχουμε επίσης μάθει ότι αυτές οι αξίες είναι σημαντικές και σε ατομικό επίπεδο. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κάνει εξαιρετική δουλειά να είναι διαφανής με τους πολίτες της και να τους παρέχει σαφή καθοδήγηση, και οι Κύπριοι έχουν δείξει ότι είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τις Αρχές, να ακολουθήσουν οδηγίες, να μοιραστούν πληροφορίες και να κάνουν προσωπικές θυσίες για το κοινό καλό. Αυτές οι προσπάθειες σαφώς αποδίδουν. 
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου