ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Η ανατροπή μιας ανατροπής

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και ανέτρεψε την προηγούμενη απόφασή του με την οποία είχε επιδικάσει αναδρομικά πολλών ετών στους συνταξιούχους. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), το ΣτΕ επιδίκασε αναδρομικά 11 μηνών μόνο στους συνταξιούχους που έχουν ασκήσει αγωγή.
Ο υπουργός Εργασίας ζητούσε την ανατροπή της ευνοϊκής για τους συνταξιούχους απόφασης με αριθμό 2287/2015 της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία είχε δικαιώσει αμετάκλητα όλους τους συνταξιούχους και είχε επιδικάσει αναδρομικά όλων των ετών από το 2015 μέχρι σήμερα.
Η παρούσα εξέλιξη καταδεικνύει την άρρηκτα συνδεδεμένη σχέση της εκτελεστικής με την δικαστική εξουσία,
η οποία έχει οικοδομηθεί εδώ και χρόνια και η οποία φροντίζει όταν έρχεται η ώρα της κρίσης να διαφυλάττει τα συμφέροντα των εκπροσώπων του συστήματος. Τα ΜΜΕ προσφέρουν την επικοινωνιακή κάλυψη, οι δικαστές την νομική κάλυψη ενώ το δίκτυο της διαπλοκής απλώνεται μέχρι τις τράπεζες και τα βαριά επιχειρηματικά συμφέροντα.
Πιο πολύ όμως καταδεικνύει τις αυταπάτες που έτρεψαν και τρέφουν σοσιαλο-δημοκρατικά κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ότι το σύστημα θα σε αφήσει ήσυχο, εφόσον αγοράσεις ένα είδος ανακωχής μέσω της μη επιθετικής πολιτικής απέναντι του. Πολλοί είχαν αυταπάτες ότι θα μπορούσαν να οικοδομήσουν ένα πλαίσιο ευταξίας και νομιμότητας στη χώρα με τις ευλογίες του συστήματος. Πολλοί πίστεψαν ότι με ιδεολογικές εκπτώσεις, με διαπραγματεύσεις, με την οδό της νομιμότητας στα πλαίσια της αστικής δημοκρατίας, με ευρύτερες συναινέσεις και κάποιες φορές εξυπηρετήσεις θα μπορούσαν να ακολουθήσουν ένα ιδιότυπο δρόμο και στην Ευρώπη και στη Ελλάδα χωρίς την συνταγή της ευθείας ρήξης, ώστε να ξαναμοιράσουν την πίτα με βλέψεις προς τα κατώτερα λαϊκά στρώματα.
Η εμπειρία, όμως, έδειξε ότι ο λαός δεν συμβιβάζεται με ημίμετρα και πολύ περισσότερο το σύστημα. Κάποιες φορές η ευθεία ρήξη κρίνεται αναπόφευκτη. Η στρατηγική διπλωματία είναι καλή και σε προφυλάσσει σε περιόδους που χρειάζεσαι χρόνο προκειμένου να αναδιπλωθείς και να ξανά επιτεθείς. Ωστόσο, η υιοθέτηση αυτής της λογικής στη πλειονότητα των περιπτώσεων σε οδηγεί μαθηματικά σε στρατηγικές ήττες. Ήττες που υφίστανται συστηματικά τα σοσιαλο-δημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη, καθότι επιλέγουν να δράσουν σε ένα περιβάλλον και με μία κοινή πεπατημένη που λιγότερο η περισσότερο τους οδηγεί στον ίδιο παρανομαστή.(Ανάρτηση στο Facebook)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου