ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Έστω και την εσχάτη


Έστω και την εσχάτη
 
της Άντης Λοΐζου
Η Τουρκία με τη διοχέτευση μεταναστών προς Κύπρο και Ελλάδα επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της κατάστασης και τη δημιουργία σε βάθος χρόνου νέων μειονοτήτων, οι οποίες θα έχουν, με την πάροδο του χρόνου, όλο και περισσότερες απαιτήσεις εις βάρος του λαού των δύο χωρών. Οι εν λόγω απαιτήσεις θα είναι θρησκευτικές, κοινωνικές και πολιτικές και σαφώς υψηλού κόστους που θα βαρύνει τους φορολογουμένους, αλλά και που θα αναταράξει συθέμελα τις δομές των δύο χωρών, ιδιαίτερα της Κύπρου, λόγω της μικρής της έκτασης, του πληθυσμού και του προβλήματος της τουρκικής κατοχής.
Εσχάτως ο Υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε δημόσια την ενίσχυση της ΕΦ με συστήματα καμερών για τον καλύτερο έλεγχο της Νεκρής Ζώνης (ΝΖ) και προφανώς την ανάσχεση των λαθρομεταναστών που έρχονται από τα κατεχόμενα εδάφη της ΚΔ στις ελεύθερες περιοχές. Ανάλογων δυνατοτήτων κάμερες αλλά και ραντάρ ευρίσκονται και σε επάκτια παρατηρητήρια και στα περιπολικά του Ναυτικού της ΕΦ και της Λιμενικής Αστυνομίας.
Μέχρι σήμερα, όμως, σε κάθε περίπτωση που εντοπίζονταν λαθρομετανάστες στη θάλασσα, παρακολουθούνταν και, όταν έφταναν στην ακτή, τους περίμεναν αστυνομικοί και άτομα άλλων υπηρεσιών της ΚΔ, τους καταγράφανε και τους προωθούσαν σε χώρους φιλοξενίας. Αποτέλεσμα, επί της ουσίας, που είναι η αποτροπή, μηδέν.

Σε καμιά περίπτωση δεν ανακοινώθηκε η παρεμπόδιση λαθρομεταναστών (που ως γνωστόν τους προωθεί η Τουρκία βάσει σχεδίου) να προσεγγίσουν και να αποβιβαστούν στην ακτή ή να αναγκαστούν να αλλάξουν προορισμό εκτός Κύπρου ή να επιστρέψουν στη χώρα απ’ όπου ξεκίνησαν. Τι είναι αυτό που θα αλλάξει την κατάσταση με την τοποθέτηση καμερών κατά μήκος της ΝΖ; Αποφάσισε η Κυβέρνηση να αλλάξει τακτική και να απαγορεύει την είσοδο των λαθρομεταναστών στις ελεύθερες περιοχές; Αν ναι, να το πράξει και στη θάλασσα.
Όταν οι προηγούμενοι Υπουργοί Άμυνας της ΚΔ με τις εντολές των δύο τελευταίων Κυβερνήσεων, την απαθή στάση των Αρχηγών του ΓΕΕΦ και των ανωτάτων αξιωματικών της ΕΦ έκλειναν Μονάδες της και καταργούσαν φυλάκια επί της Γραμμής Καταπαύσεως του Πυρός (ΓΚΠ), ενεργούσαν συνειδητά εναντίον της ασφάλειας της ΚΔ και των πολιτών της. Είναι παραδεκτό και ιστορικά αποδεδειγμένο ότι άνθρωποι που εισέρχονται παράνομα στην επικράτεια άλλων κρατών ουδέποτε περνούν από περιοχές που φυλάσσονται από στρατιωτικά φυλάκια ή υπάρχουν ένοπλοι σκοποί. Αυτονόητο, λοιπόν, ότι τα ζωντανά μέτρα ασφαλείας (σκοποί, περίπολα και ενέδρες) αποτελούν τον καλύτερο αποτρεπτικό παράγοντα για την αντιμετώπιση των λαθρομεταναστών.
Γιατί, έστω και τώρα, δεν παραδέχεται η Κυβέρνηση το εγκληματικό λάθος της να καταργήσει μεγάλο αριθμό φυλακίων (μάλιστα μονομερώς) επί της ΓΚΠ και να τα ενεργοποιήσει για τον καλύτερο έλεγχο της ΟΖ, την ασφάλεια των ελευθέρων εδαφών της ΚΔ και την παρεμπόδιση των λαθρομεταναστών;
Για την ασφάλεια των πολιτών της ΚΔ και την αντιμετώπιση του υβριδικού πολέμου που διεξάγει η Τουρκία εναντίον του Ελληνισμού επιβάλλεται, έστω και τώρα, να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, ήτοι:
1 Εντατικοποίηση των μέτρων ασφαλείας (σκοποί, περίπολα και ενέδρες) κατά μήκος της ΝΖ.
2 Επάνδρωση όλων των μη επανδρωμένων φυλακίων της ΕΦ.
3 Αύξηση του αριθμού των στρατιωτών με πρόσληψη νέων ΣΥΟΠ και αύξηση του χρόνου της στρατιωτικής θητείας.
4 Αποδέσμευση κανόνων εμπλοκής με συνεχή επιπλέον εκπαίδευση του προσωπικού στην εφαρμογή αυτών.
Αυτονόητο είναι ότι στο διπλωματικό, αλλά και στο στρατιωτικό πεδίο πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα αντιμετώπισης τυχόν προβοκάτσιας ή εκδήλωσης θερμού επεισοδίου στην ΟΖ, καθώς επίσης και επαγρύπνηση για οποιαδήποτε ενέργεια κάποιας πέμπτης φάλαγγας στις ελεύθερες περιοχές.
Όλα τα προαναφερθέντα δεν είναι νεοφανή, έχουν λεχθεί κατά κόρον και έχουν γραφτεί στο βιβλίο του Στρατηγού Φοίβου Κλόκκαρη «ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ», που κυκλοφόρησε το 2011, και μάλιστα βραβεύτηκε για το ίδιο έτος με το Βραβείο Δοκιμίου/Μελέτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου