τoυ Γιώργου Κυρίτση
Στο τέλος του κειμένου : Σχόλιο της ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ
Η αναφορά του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στο ενδεχόμενο στράτευσης των γυναικών,  που έγινε "χρονιάρες μέρες", δημιούργησε αίσθηση και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στην ατζέντα της, ενώ απορριπτικός ήταν επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση προκάλεσε ποικίλα σχόλια και σε άλλους πολιτικούς χώρους, ΜΜΕ κ.λπ.
Αξίζει να ασχοληθεί κανείς με το θέμα της στράτευσης των γυναικών ως κομμάτι του γενικότερου προβληματισμού για τη φύση του στρατού, τη θέση του στρατού στις σημερινές καπιταλιστικές κοινωνίες, την πολιτική ιστορία της Ελλάδας και την ιδιαίτερη εμπειρία από τη στρατιωτική θητεία για τους άντρες στη χώρα μας.
Η στράτευση των γυναικών δεν είναι κάτι αναγκαστικά αρνητικό ή που εγγράφεται σε μια αντιδραστική αντίληψη των πραγμάτων. Στην Ιστορία έχουμε παραδείγματα "στρατών", στρατών της Δημοκρατίας και της εθνικής απελευθέρωσης και της λαϊκής χειραφέτησης, στους οποίους υπηρετούσαν και υπηρετούν γυναίκες.
Στον Κόκκινο Στρατό, στον ΔΣΕ, στον στρατό της Δημοκρατίας στον ισπανικό εμφύλιο, στο Κουρδιστάν, υπηρετούσαν και υπηρετούν γυναίκες. Στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, επίσης εδώ και δεκαετίες, υπηρετούν γυναίκες, και μάλιστα και σε μάχιμες θέσεις.
Το ζήτημα της στράτευσης των γυναικών, λοιπόν, δεν είναι καινοφανές. Οι λύσεις είναι δύο: ο επαγγελματικός στρατός, με κατάργηση της θητείας και πλήρη επαγγελματοποίηση, και ο στρατός των κληρωτών. Ο αμιγώς επαγγελματικός στρατός έχει το βασικό πρόβλημα ότι δεν επιμολύνεται από κληρωτούς, δηλαδή από πολίτες που εκπληρώνουν τη στρατιωτική τους θητεία. Έτσι είναι πιο εύκολο να δημιουργηθεί νοοτροπία πραιτωριανού, ένα ιδιαίτερο esprit de corps, "πνεύμα ομάδος" που δεν συμμετέχει στους προβληματισμούς του κοινωνικού συνόλου. Ο ίδιος ακριβώς κίνδυνος θα μπορούσε να προκύψει και από το σκέλος της πρότασης Καμμένου που αφορά στρατιωτικά λύκεια. Όχι μόνον δεν χρειάζεται, αλλά είναι και επικίνδυνο, παιδιά 14 χρονών να αυτο- ή ετερο-προσηλώνονται στο να γίνουν στρατιωτικοί. "Επαγγελματίες πατριώτες" δεν χρειαζόμαστε.
Το ζήτημα της αμυντικής επάρκειας της χώρας δεν αντιμετωπίζεται με αύξηση της θητείας και στράτευση των γυναικών. Μέχρι να φτάσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις σε φάση να συζητούν τέτοιες λύσεις, υπάρχουν πολλά άλλα που μπορούν και πρέπει να γίνουν για τους ήδη υπηρετούντες.
* Σχόλιο της ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ : Το ζήτημα της στράτευσης των γυναικών επισκιάζει το ζήτημα των αμυντικών αναγκών της χώρας, που είναι πρωταρχικό. Η πανστρατιά των πολιτών - ανδρών και γυναικών - μπορεί σε ορισμένες συνθήκες να γίνει απαραίτητη, και η ετοιμότητα είναι αναγκαίο  να καλλιεργείται σε ανύποπτο χρόνο, κι όχι με το ξέσπασμα  μιας κρίσης.  Όμως οι σύγχρονες συγκρούσεις  δεν  διεξάγονται με πολυπληθείς δυνάμεις, με γροθιές και κλωτσιές (!),  αλλά με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας. Η ασφάλεια έχει υψηλό κόστος, αλλά πάντως είναι προτιμότερο  το κόστος  της ανθρώπινης εργασίας για τη παραγωγή ασφάλειας  να διανέμεται σε όσο γίνεται περισσότερα άτομα , και των δυο φύλων. Εννοείται ότι ένας επαγγελματικός στρατός είναι από τη φύση του επικίνδυνος για τη δημοκρατία, ανεξάρτητα από το αν αποτελείται από άνδρες και γυναίκες μαζί...