ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Οι παραδοσιακοί σπόροι, ως νέα γενετικά αυθαίρετα …..


.

Τα «αυθαίρετα» ήταν μορφές παρέμβασης στο δομημένο και φυσικό περιβάλλον, χωρίς άδεια και σε παράβαση των όποιων δημόσιων ρυθμίσεων , που στόχευαν στην ικανοποίηση συλλογικών αναγκών…Τα νέα αυθαίρετα δεν έχουν το παρουσιαστικό παραγκών ή δόμησης δίπλα στο κύμα ή εντός δασικού χώρου, αλλά κάτι πολύ χειρότερο : Συνιστούν ιδιοποίηση (ή ιδιωτικοποίηση, αν θέλετε…) βασικών όρων της ζωής, όπως είναι το γενετικό υλικό – κυρίως οι σπόροι των φυτών…Εδώ ταιριάζει και ο όρος «βιοπειρατεία», που μια και μόνο λέξη δηλώνει το «κούρσεμα» της ζωής από θρασύτατες εταιρείες και γραφειοκράτες της συμφοράς…Πρόσφατα τόσο στην  http://oikonikipragmatikotita.blogspot.gr/2013/04/blog-post_4.html  

και στο  http://oikologein.blogspot.gr/2013/03/blog-post_12.html

κάναμε αναφορά στη πρακτική της ARC2020 για τη γεωργική αντιμεταρρύθμιση, που προωθείται στην ΕΕ και ευνοεί τις μεγάλες εταιρείες οικοδομώντας μια εφιαλτική εικόνα στην ύπαιθρο. Στην κινηματική δραστηριότητα αυτή δεν θα ήταν δυνατό να λείψει μια συλλογικότητα που είναι τόσο μπροστά στην οικολογική «επετηρίδα», και που δίνει το παρών της όχι μόνο με «εναλλακτικές δράσεις» αλλά και με άμεσες διαμαρτυρίες εναντίον αυτών που καταστρέφουν ή ιδιοποιούνται τη φύση…H συλλογικότητα αυτή είναι ο PELITI, ο οποίος και υποστηρίζει στην τελευταία ανακοίνωσή του (26.4.2013):


Οι σπόροι που παράγονται από γεωργούς (παραδοσιακοί και σύγχρονοι), ανήκουν στη σφαίρα της δημόσιας ιδιοκτησίας και αποτελούν Κοινά Αγαθά. Μπορούν ελεύθερα να αναπαραχθούν από όλους. Αντίθετα, οι σπόροι που παράγονται από ιδιωτικές εταιρίες, καλύπτονται από περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων ή ακόμα και πατέντες βιομηχανικού τύπου και είτε για τεχνικούς ή για νομικούς λόγους δεν αναπαράγονται.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, στηρίζει συστηματικά τους βιομηχανικούς αυτούς σπόρους, ενώ ταυτόχρονα επιβάλει παράλογες απαιτήσεις στους σπόρους των αγροτών περιορίζοντας την εμπορική τους κυκλοφορία. Ως αποτέλεσμα αυτός ο πολύτιμος φυσικός πόρος που αποκαλείται αγροτική βιοποικιλότητα και αποτελεί τη βάση της διατροφικής μας ασφάλειας, χάνεται προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων.

Στις 6 Μαΐου 2013, οι Ευρωπαίοι Επίτροποι θα κληθούν σε ψηφοφορία για ένα νέο νομοσχέδιο που επικυρώνει την καταδίωξη των σπόρων που παράγουν οι γεωργοί.

Καλούμε την Ελληνίδα Επίτροπο κ. Μαρία Δαμανάκη να τεθεί ενώπιον των ευθυνών της
 και να το καταψηφίσει καθώς αυτή η εγκληματική πρακτική απώλειας της αγροτικής βιοποικιλότητας πρέπει άμεσα να σταματήσει. Οι καλλιεργητές που διατηρούν αυτόν τον πολύτιμο φυσικό πόρο πρέπει να υποστηριχθούν στο έργο τους χωρίς απαγορευτικούς γραφειοκρατικούς περιορισμούς.

Εδώ θα βρείτε την επιστολή που έστειλαν στην Ελληνίδα Επίτροπο οι Ελληνικές Οργανώσεις διάσωσης και διάδοσης παραδοσιακών σπόρων, Περιβαλλοντικές και Οικολογικές οργανώσεις και φορείς.

http://www.peliti.gr/images/anoixti_epistoli_pros_Ka_DAMANAKI.pdf

Όσοι ενδιαφέρεστε να τη συνυπογράψετε, θα σας παρακαλούσαμε να κάνετε τον κόπο να την αποστείλετε στα ακόλουθα email της επιτρόπου κ. Δαμανάκη και των βοηθών της:

maria.damanaki@ec.europa.eu



Androulla.PAPADOPOULOU@ec.europa.eu



Natalia.MANAS-SENTIS@ec.europa.eu



Δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα να συγκεντρώσουμε όλες τις υπογραφές των ατόμων και να τις αποστείλουμε ομαδικά. Θεωρούμε όμως ότι είναι εξίσου σημαντικό να την στείλει και ο καθένας μεμονωμένα ώστε να ασκήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πίεση.

Η ψήφιση θα γίνει στις 6 Μαΐου 2013. Μπορείτε λοιπόν, μέσα στις επόμενες μέρες (όσο πιο άμεσα, τόσο το καλύτερο) να αποστείλετε την ανοιχτή επιστολή στις παραπάνω διευθύνσεις της επιτρόπου και των βοηθών της.



Το κείμενο της επιστολής θα το βρείτε εδώ και μπορείτε αν επιθυμείτε να το χρησιμοποιήσετε ως έχει:

http://www.peliti.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=134%3Aanoixtiepistoli&catid=21%3Aplaisio&Itemid=18&lang=el

Για πληροφορίες από το Πελίτι:

Βάσω Κανελλοπούλου, vasso@peliti.gr,

www.peliti.gr

Τηλ: 2524022059 από τις 9:00 το πρωί ως τις 13:00 το μεσημέρι