ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Νέα Συμφωνία της Βάρκιζας….


 
Στη Ρόδο, στην Κω, σε πολλές περιοχές της  Ελλάδας, η αξιοποίηση των παραλιακών περιοχών  έχει συνδεθεί με τις πλέον απίθανες και βλακώδεις μπαναλιτέ, που αίρουν τη φυσικότητα των χώρων, τους ιδιωτικοποιούν "ανεπαισθήτως" και   τους καταντούν χειρότερους και από πισίνες….Η ηλιθιότητα πάει πραγματικά σύννεφο – για να μην πούμε τίποτε χειρότερο – η δε «country chosen by the gods» - κατά πως ισχυρίζονται (τρομάρα μας !) κάτι μπανάλ διαφημίσεις, μετεξελίσσεται σε  μια συμβατική χώρα μεγαλομεσαίων  λιγούρηδων, χωρίς στοιχειώδη αισθητική….

Ευτυχώς που υπάρχουν και κάποιες φωνές που έχουν συνείδηση των πραγμάτων και «την πέφτουν» στην αδιάντροπη και ιδιοτελή κακογουστιά των γνωστών-πασίγνωστων…Όταν λοιπόν την  Τρίτη 10.07.12 κατά την διάρκεια της 21ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής ήρθε ως θέμα συζήτησης, μεταξύ  άλλων,  και η έκφραση γνωμοδότησης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου: ¨Κατασκευή και Λειτουργία Εγκαταστάσεων Ειδικής Τουριστικής Υποδομής στην Ελεύθερη Παραλία Βάρκιζας Νομού Αττικής¨, της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Α.Ε., η οποία ανήκει κατά 100% στο Ελληνικό Δημόσιο και εποπτεύεται από το Υπ. Τουριστικής Ανάπτυξης,  τέσσερεις περιφερειακοί σύμβουλοι (Βαρεμένος, Βούτσης, Τσουκαλάς και Καπάταης)  αντέδρασαν, καταγγέλλοντας τους σχεδιασμούς για  την τσιμεντοποίηση και εμπορική εκμετάλλευση της εναπομείνασας ελεύθερης παραλίας της Βάρκιζας, αφού η υπόλοιπη εκμεταλλεύεται ήδη από ιδιώτες (οργανωμένη πλαζ "Yia Banaki").

Σε ανακοίνωσή τους οι 4 περιφερειακοί σύμβουλοι υποστήριξαν :




«Μέσα από την λεγόμενη ¨διαμόρφωση¨ της πλαζ  επιχειρείται να φτιαχτούν χώροι στάθμευσης 400 Ι.Χ., 200μοτοσυκλετών, αποθήκες για τους εξοπλισμούς της παραλίας, υποσταθμός της Δ.Ε.Η., υπόγειες δεξαμενές νερού, μαγαζιά, μηχανήματα ενοικίασης ποδηλάτων, 3 αναψυκτήρια, θα δημιουργηθεί οργανωμένη πλάζ με θαλάσσιο μέτωπο 340 μέτρων, γλύστρα κ.α, εννοείται με χρηματικό αντίτιμο για την χρήση όλων αυτών. Ενώ για να χρυσώσουν το χάπι θα προχωρήσουν στη φύτευση θάμνων και πεύκων, θα δημιουργήσουν παιδική χαρά, αμφιθέατρο κ.λ.π.

Φαίνεται πως οι θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού, αυτοί που με τις άγριες ταξικές πολιτικές τους αποτελείωσαν την κοινωνία και μας έφτασαν ως εδώ, δεν βάζουν μυαλό με τίποτε.

Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός όπως το Σύνταγμα ορίζει στο άρθρο 24. Φαίνεται όμως ότι η πρόσβαση στον αιγιαλό και η απόλαυση της θάλασσας δεν αποτελούν καθολικό δικαίωμα.

Ο στόχος είναι το ξεπούλημα και το χτίσιμο των πάντων, από το Φάληρο έως το Σούνιο όπως ομολόγησε ο πρωθυπουργός της εσωτερικής Τρόϊκα κ.Σαμαράς. Η ανάπτυξη τους εξαντλείται στο τσιμέντο και στους κατασκευαστικούς ομίλους, τις μαρίνες, τα καζίνο, τα εμπορικά κέντρα,  τις πολυτελείς κατοικίες και τα γραφεία. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, η απαράμιλλη ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος και η διατήρηση του αποτελούν εμπόδια για το real estate.

Η ευρύτερη περιοχή της Βάρκιζας και όχι μόνο,  είναι ήδη κορεσμένη και επιβαρύνεται υπέρμετρα από τη συσσώρευση πληθώρας καταστημάτων εστίασης, διασκέδασης καθώς και τέτοιες "υπηρεσίες" όπως αυτές που επιδιώκονται να δημιουργηθούν.

Μάλιστα το σχέδιο μνημονίου Ε.Τ.Α. και Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης (12/2011), έχει απορριφθεί ομόφωνα από την Επιτροπή Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ζωής του Δήμου, από τα Τοπικά Συμβούλια και των τριών Δημοτικών Ενοτήτων (Βάρης, Βούλας και Βουλιαγμένης) και από το Δημοτικό Συμβούλιο. Συμφώνησαν όλες οι Δημοτικές Παρατάξεις και σχεδόν όλοι οι Τοπικοί Πολιτιστικοί και Περιβαλλοντικοί Σύλλογοι. Ο λόγος της απόρριψης δεν είχε βέβαια να κάνει ειδικά με τις προτάσεις που αφορούν την ανατολική ακτή της Βάρκιζας, αλλά κυρίως με το αίτημα της τοπικής κοινωνίας, να αποδοθεί η χρήση όλων των ακτών στο Δήμο και κατά συνέπεια στους πολίτες και όχι για κερδοσκοπία. Ως Περιφερειακή Παράταξη:  

Είμαστε κατηγορηματικά υπέρ της διατήρησης της παραλίας στη φυσική της κατάσταση, 

Να περάσουν οι παραλίες αμέσως στον έλεγχο των Δήμων με απολύτως ελεύθερη πρόσβαση του κοινού και με μοναδικές επιτρεπτές παρεμβάσεις την κατασκευή ντους, WC και κρηνών νερού για τους πολίτες.

Οι Δήμοι να έχουν την ευθύνη καθαρισμού των παραλιών τους, και σε συνεργασία με τα κατά τόπους Δασαρχεία να προχωρήσουν στις απαραίτητες δενδροφυτεύσεις τους.

Δεν είναι δυνατόν η απόλαυση ενός φυσικού αγαθού, όπως η θάλασσα, ο αιγιαλός, και ο ήλιος να μπαίνουν σε διατίμηση για να κερδίζουν λίγοι.

Εάν η Κυβέρνηση θέλει έσοδα ας φορολογήσει τον πλούτο που επί δεκαετίες κανείς δεν τον ενοχλεί και όχι τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους νέους που για να κάνουνε ένα μπάνιο χρειάζεται να βάλουν και εδώ βαθιά το χέρι στη τσέπη. Όταν δεκάδες χιλιάδες πολίτες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν και φέτος διακοπές, ακόμη και η πιο κοντινή απόδραση στις παραλίες της Αττικής έχει μπει στη διατίμηση του κέρδους. Φτάνει πια. Ανάπτυξη χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον και με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του δεν μπορεί να υπάρξει ! »