ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Ανταλλαγή σπόρων στο Γύθειο



Ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός  Όμιλος Μάνης ("Περι.Πολ.Ο Μάνης") σε συνεργασία με την εναλλακτική κοινότητα "Πελίτι"  διοργάνωσαν τη γιορτή της Άνοιξης  την πρώτη Κυριακή του Μάρτη -  του μήνα του φυτευτή – σε μια συγκυρία εξαιρετικά δύσκολη…..

Καλλιεργητές από όλη την Πελοπόννησο και από άλλα μέρη της Ελλάδας, ήρθαν στο Γύθειο για να μοιράσουν ΔΩΡΕΑΝ τους σπόρους που έχουν κρατήσει από ΝΤΟΠΙΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ φυτών, κυρίως κηπευτικών, που έχουν σχεδόν χαθεί, με αποδέκτες  αυτούς που ενδιαφέρονται να ξαναγυρίσουν σε παραδοσιακές καλλιέργειες  με αυθεντικούς και όχι υβριδικούς σπόρους.

Όλη αυτή η προσπάθεια διάσωσης και διάδοσης των ντόπιων ποικιλιών έγινε αφενός για να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε  το ελάχιστο που μας έχει απομείνει από τη ντόπια βιοποικιλότητα, αλλά και γιατί  πιστεύουμε πως παίρνοντας σπόρους χιλιετιών από το χέρι του παππού και της γιαγιάς  και σπέρνοντάς τους, σπέρνουμε και φυτεύουμε την ελπίδα, τη μνήμη, τη χαρά, ως ασπίδα στην απελπισία και στο φόβο που μας πλακώνουν …..Αυτά τα ταπεινά σποράκια που δίνονται χωρίς χρήματα από χέρι σε χέρι και από καρδιά σε καρδιά και που μπορούν να μας ταΐσουν στα δύσκολα χρόνια που ζούμε και θα ζήσουμε, που μπορούν να μας δώσουν τη δυνατότητα εναντίωσης  στα συμφέροντα των πολυεθνικών κολοσσών που θέλουν να ελέγξουν πλήρως τη διατροφή μας, έφεραν κοντά εκατοντάδες ανθρώπους από όλη την Ελλάδα.  Η τόσο μεγάλη και ουσιαστική συμμετοχή  απέδειξε  πως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι γύρω μας που συμμερίζονται την ανησυχία μας και απλώς περιμένουν το ερέθισμα για να την εκφράσουν και να αγκαλιάσουν με ενδιαφέρον τις όποιες προτάσεις και λύσεις.



Μίλησαν οι  Γιώργος Μπερούκας,  εκπρόσωπος  της εναλλακτικής κοινότητας «Πελίτι» -που επί 17 χρόνια τώρα, έχει κύριο σκοπό τη διατήρηση των σπόρων – ενώ ακολούθησε ο γεωπόνος, βιοκαλλιεργητής και Πρόεδρος  Δημήτρης Δημητριάδης, με θέμα  τα μεταλλαγμένα και τον κώδικα Αλιμεντάριους.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Καθηγητής Γεωπονίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο  Γεώργιος Δαουτόπουλος, που έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα, λεπτομερή και κατανοητή παρουσίαση των νέων τεχνολογιών (μυκόριζες, μικροοργανισμοί, ζεόλιθος) που μπορούν να βελτιώσουν την παραγωγή στις καλλιέργειες έως και 50%, με σχετικά μικρό κόστος και χωρίς επιβάρυνση της υγείας μας. 
Ακολούθησε συζήτηση, ενώ στη «τελική φάση» της γιορτής ήλθαν εκλεκτά εδέσματα, κρασί και κουβέντες  με τους ίδιους τους καλλιεργητές, που μοίραζαν σπόρους και καλλιεργητικές συμβουλές.

Στον κόσμο που υπομονετικά και πολιτισμένα περίμενε τη σειρά του, μοιράστηκαν τουλάχιστον 2500 φακελάκια με περίπου 30 σπόρους το  καθένα, με την υπόσχεση και τον όρο, καθένας που πήρε σπόρους, να τους φυτέψει, να τους διατηρήσει και να συνεχίσει να τους διαδίδει από χέρι σε χέρι και από καρδιά σε καρδιά σε άλλους ανθρώπους, ώστε να φτάσουν -πάντα δωρεάν-  στις επόμενες γενιές.

Στην εκδήλωση συνέβαλε η  Ιερά Μητρόπολη Μάνης με  την παραχώρηση του Πνευματικού Κέντρου Γυθείου, ο  Πιστοποιητικός οργανισμός της ΔΗΩ με  την οικονομική αρωγή του, οι καλλιεργητές που μοίρασαν σπόρους και συμβουλές, οι εθελοντές και ο εμπορικός κόσμος του Γυθείου και της Λακωνίας – που πρόσφερε φαγητά και υποστήριξη ......