ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Η ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΤΟΪ




Ερώτηση προς τους Υπουργούς Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και Προστασίας του Πολίτη, κατέθεσε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, με θέμα την «ανάδειξη και προστασία του κτήματος Τατοϊου. Λέει η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» :

"Ενώ κορυφώνεται η συζήτηση για το Ελληνικό και την τύχη 5.000 περίπου στρεμμάτων ως πόρου για το χρεωκοπημένο κράτος και ως φυσικού πόρου για τον πληθυσμό της Αττικής, μία υπαρκτή τεράστια πράσινη περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους κινδυνεύει ν΄ απωλεσθεί.
Πρόκειται για το Τατόι, για το οποίο άρχισε να κινείται πρόσφατα η Πολιτεία, υπό την πίεση εκατοντάδων εκλεκτών πολιτών που οργανώθηκαν σε συμμαχία και της «Ελληνικής Εταιρείας», η οποία από ετών μελέτησε τον χώρο και υπέβαλε προτάσεις.
Ευχόμαστε να δημιουργηθεί ένας φορέας ικανός να συντονίσει τα έργα και τις δράσεις που απαιτούνται για τη συντήρηση και ανάδειξη των κτιρίων, για τη δημιουργία ειδικού, για τον χώρο, μουσείου ή μουσείων στην τέως βασιλική έπαυλη και τα λοιπά κτίρια και για την αναβίωση και αποδοτικότητα των αγροτικών δραστηριοτήτων.
Ένα μείζον όμως άμεσο θέμα παραμένει: η δασοπονική διαχείριση του κτήματος.
Επί του παρόντος μόνον μικρές εκτάσεις εκατέρωθεν του οδικού δικτύου έχουν κλαδευτεί και αραιωθεί.
Υπάρχει λοιπόν μέγας κίνδυνος καταστροφής, ανάλογης με του 1974 ή ακόμα χειρότερα του 1945 ή της φοβερής του 1916, λόγω της συγκέντρωσης τεράστιας ποσότητας βιομάζας στο δάσος και της έλλειψης αραίωσης και γενικώς διαχειρίσεως.
ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ: Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
Ποια συγκεκριμένα βήματα σκοπεύει να κάνει η Πολιτεία και με ποιό χρονοδιάγραμμα, για την αποκα τάσταση των κτιρίων, την επανένταξη των γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων στο Εθνικό κτήμα Τατοΐου;
Σε ποια άμεσα μέτρα δασοπονικής επιχείρησης και εν γένει πρόληψης (υλοτομιών, αραιώσεων κτλ.) σκοπεύει να προβεί για την απομάκρυνση του υπορόφου ιδίως, που μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη καταστροφή στον μεγαλύτερο υπαρκτό φυσικό πόρο του Λεκανοπεδίου;»




Δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει κανείς με τις επισημάνσεις της κ. Μπακογιάννη για τους κινδύνους που προκαλεί η συσσωρευμένη βιομάζα στο Τατόϊ. Ιδιαίτερα μάλιστα μετά από μια περίοδο πολύ βροχερή, τα χόρτα που ξηραίνονται την περίοδο του καλοκαιριού εγκυμονούν πολλούς κινδύνους. Παρά την πληθωριστική χρήση συναγερμών στα πλαίσια του περιβαλλοντικού κινήματος, εδώ αξίζει να μπει με κεφαλαία γράμματα ένας συναγερμός με τα όλα του : ΤΟ ΤΑΤΟΪ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ !


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου