ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΕΡΙ ΠΑΠΑΡΑΣ (1)


Σε «ύποπτο χρόνο», στην περίοδο των δημοτικών εκλογών του 2002 , «επιχειρήσαμε να προσδιορίσουμε» (2) την έννοια της « ιδεολογικής παπάρας» στις μεταμοντέρνες συνθήκες . Ορμώμενοι εκ της φαγώσιμης παπάρας του καθ’ ημέραν βίου, η οποία ως γνωστόν «αποτελεί τρόπον αναμείξεως τεμαχίων άρτου με ζουμιά πάσης μορφής και προελεύσεως και παρά την αποδοκιμασίαν της από τους οδηγούς υγιεινής διατροφής καταναλώνεται ευχαρίστως» (3), καταλήγαμε στο ακόλουθο συμπέρασμα : «Η ….προεκλογική παπάρα είναι δευτεροκλασάτη πνευματική τροφή,προερχόμενη εκ της εμβυθίσεως πτωχής εγκεφαλικής ουσίας εντός θεωρητικών και ιδεολογικών υπολειμμάτων, παράγεται δε συχνά υπό συνθήκες πολιτικής σπουδής και άγχους, οπότε εγκαλουμένη επικαλείται ως υπαρξιακή αιτία τον επείγοντα χαρακτήρα των περιστάσεων»...

Και αυτά μεν συνέβαιναν προ 7ετίας, όμως η ιστορία των προεκλογικών εντάσεων δεν έφτασε σε κανένα τέλος . Η παπαροκρατία συνέχισε να συνιστά ουσιώδη διάσταση του κοινωνικοπολιτικού συστήματος, παρά τις αντιστάσεις που καταβάλλονται από το ένα ή το άλλο άτομο. Οι «ευσταλείς» ή «φωτογενείς» και με την ευρεία έννοια «ρετουσαρισμένοι» υποψήφιοι , που υπεραμύνονται των αοριστολογιών τους και μοχθούν για να διαμορφώσουν μηνύματα παν-περιεκτικά, σούπερ -αποτελεσματικά, υπέρκαικατάδιαφόρωνήτωνίδιωνπραγμάτων(4), λειτουργούν ως προσωποποίηση ενός συστήματος που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως «παπαροκρατικόν» (βλέπε λεξ. Paparocracy, paparocratie κλπ.).

Παλιά, τον καιρό των Οικολόγων Εναλλακτικών του 1989, η αναφορά στην Άμεση Δημοκρατία και η κριτική της «Έμμεσης» ή «Αντιπροσωπευτικής» Δημοκρατίας, άνοιγε ως ένα βαθμό την κριτική προσέγγιση του «εκλογικού γεγονότος». Χαρακτηριστικό αυτού του τελευταίου ήταν το «επικοινωνιακό μποτιλιάρισμα», η συμφόρηση ποικίλων μηνυμάτων και η ανάγκη ενός πολιτικού point system, με στόχο τον «συμψηφισμό» διαφόρων στοιχείων για τη παραγωγή της τελικής πολιτικής κρίσης. . Ο ψηφοφόρος έπρεπε να ζυγίσει και να συνεκτιμήσει πράγματα αρεστά ή απωθητικά, που μπορούσαν να είναι από τη γραβάτα του υποψήφιου πρωθυπουργού(!) έως τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας και τη συνθήκη της Λισαβώνας. Αντίθετα με το «τσουβάλιασμα» των επιλογών σε μια και μόνο διαδικασία, το δημοψήφισμα ως θεσμικό εργαλείο πολιτικών αποφάσεων και όχι ως ευκαιριακό γκάλοπ μη δεσμευτικού χαρακτήρα, υπηρετούσε τη λογική της εξειδικευμένης απάντησης. Και ταυτόχρονα συνέβαλε στην παράκαμψη των πολιτικών μεσαζόντων, στην αποδυνάμωση του συγκεντρωτισμού, στη λαϊκή συμμετοχικότητα και στην «αποσυμφόρηση» των εκλογών.…Το δημοψήφισμα δεν θα μπορούσε να γίνει πανάκεια, μέσα στο γενικό πολιτικό «περιβάλλον».. Όμως ήταν αναμφίβολα μια πρόταση ομοιοπαθητικής θεραπείας των εκλογών δια της μεθόδου των περισσοτέρων εκλογών…

Μια κοινωνία πιο «χορτασμένη» από εκλογικά γεγονότα θα μπορούσε να συμπεριφέρεται πιο ψύχραιμα, να ζυγίζει τα λόγια της και να έχει καλύτερη προεκλογική αισθητική. Και μέσα στις συνθήκες ενός τέτοιου πολιτικού πολιτισμού, θα μπορούσε αφενός να εντάξει κάποιους και αφετέρου να εξώσει άλλους από το δημόσιο διάλογο: Να εντάξει λόγιους και διανοούμενους, που σήμερα άδουν αμέριμνοι το παραδοσιακόν άσμα Three birds were sitting” – τρία πουλάκια κάθονταν….Να εντάξει τους περιθωριοποιημένους δημιουργούς και εργαζόμενους αυτής της κοινωνίας , τους συνήθως διαμεσολαβούμενους από κάποιους επαγγελματίες . Και να εξώσει επαγγελματίες οπαδούς ή συγκυριακά οπαδοποιούμενους, άκριτους παλαμακιστές και παρατρεχάμενους. Να αντιπαλέψει τις ψυχοπολιτικές διαδικασίες της μαζοχιστικής υποταγής στη δύναμη και στο κύρος, να συγκρουστεί και να περιορίσει τον κομφορμισμό….

Σημειώσεις

1. Μετεξέλιξη ομότιτλου κειμένου που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΓΑΛΕΡΑ τον Οκτώβριο του 2006

2 Πληθυντικός της μεγαλοπρέπειας, απαντώμενος συνήθως σε δηλώσεις πολιτικών μεγαλοπαραγόντων ή γκρουπουσκουλάριων της συμφοράς

3 Γ.Σχίζα «Εκλογικές παπάρες» , «Αυγή», στήλη «Συναντήσεις»,15.10.2002

4 «Υπέρ-και-κατά-διαφόρων-ή-των-ίδιων-πραγμάτων». Η μονολεκτική εκφορά της φράσης πρέπει να ακολουθείται από βαθιά αναπνοή ή από κατανάλωση οζονισμένου ύδατος. Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με τον ιατρό Ανδρέα Φικιώρη, υφίσταται κίνδυνος καρδιαγγειακού επεισοδίου …










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου