ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

Απατεώνας δικτάτορας

 

του Λεωνίδα Κουμάκη

Δεν περνάει μέρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της γειτονικής Τουρκίας να μην αυτοκαταργείται, δικαιώνοντας επανειλημμένα τον Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου που τον χαρακτήρισε εξαιρετικά εύστοχα σαν "Απατεώνα Δικτάτορα". Μόλις πριν από μερικούς μήνες, τον Νοέμβριο του 2022, ο Ερντογάν κοκορευόταν πως "Η Τουρκία θα επιμένει σε μια εξαιρετικά χαλαρή προσέγγιση της νομισματικής πολιτικής με μονοψήφια επιτόκια". Τότε η Κεντρική Τράπεζα είχε μόλις μειώσει τα επιτόκια στο 9% με ένα πληρωρισμό που οι ανεξάρτητοι παρατηρητές υπολόγιζαν σε τουλάχιστον δεκαπλάσιο. Ο "Απατεώνας Δικτάτορας" όμως επέμενε πως "είναι οικονομολόγος" εφαρμόζοντας τα περίεργα και θολά οικονομικά των Erdoganomics, θησαυρίζοντας ο ίδιος και η "Φαμίλια Ερντογάν" σε βάρος του Τουρκικού Κράτους.

Ο γκρεμός όμως στον οποίο οδήγησε την οικονομία της Τουρκίας ήταν τόσο επικίνδυνος ώστε πριν αλέκτωρ λαλήσει, πριν δηλαδή συμπληρωθεί ένας χρόνος από τις απατεωνιές που έκανε και τις ανοησίες που έλεγε, τα επιτόκια στην Τουρκία βρέθηκαν στο .... 30%!

Τον Ιούνιο φέτος τα επιτόκια αυξήθηκαν σε 15%, τον Ιούλιο σε 17,50%, τον Αύγουστο σε 25% και τώρα τον Σεπτέμβριο σε 30%! Σοβαροί διεθνείς αναλυτές όμως επισημαίνουν πως το οικονομικό χάος της Τουρκίας ίσως είναι πολύ μεγάλο για τους νέους εκλεκτους του Ερντογάν (Σιμσέκ και Ερκάν) και ότι το πιθανότερο είναι η Τουρκία να μην αποφύγει την πόρτα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Έτσι ακριβώς εξηγούνται και τα σιρόπια αγάπης και καλοσύνης των ισλαμιστών και των γκρίζων λύκων προς πάσα κατεύθυνση με μοναδική εξαίρεση την μαρτυρική Κύπρο. Όσοι Έλληνες πολιτικοί δηλώνουν "δεν είμαστε αφελείς" ας διαβάσουν προσεκτικά γιατί κάθε "συμβιβασμός" με την Τουρκία, δεν είναι τίποτα άλλο από μια ωραιοποιημένη συνθηκολόγηση

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου