ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 23 Μαΐου 2023

ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ πιστοποιεί την ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΝΔ στην ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟ

 

του Νίκου Μυλωνά

Α.ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑτης Κυριακής 21.5.23 δύσκολαερμηνεύεται γιατί δεν ήταν αναμενόμενο από τις πληροφορίες που έρχονταν από τους αναλυτές.Υπήρ χαν οι ενδείξεις για την ‘’δεξιά στροφή’’ του εκλογικού σώματος. Τις βλέπαμε γύρω μας, αφού ακόμη και γνωστοί μας με αριστερή προϊστορίαέστρεφαν την προτίμηση τους στην ΝΔ. Όμως η αξιωματική αντιπολίτευση (Σύριζα) ηταν αυτή που στηριγμένη στην λογική της εναλλαγήςστην κυβερνητική εξουσία των μελών τουκάθε φορά υπάρχοντος δικομματισμού, πίστευε ότι η κυβερνητική φθορά θα της δώσει την κυβέρνησης! Ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2019-23 πορεύτηκεβάζοντας στόχο τον Μητσοτάκη πιστεύοντας ότι οι κακοί χειρισμοί του στην πανδημία, υποκλοπές, Novartis, Εύβοια, Τέμπη κλπ ‘’ως ώριμοφρούτο θα τον φέρουνστα κυβερνητικάέδρανααποφεύγοντας να θίξει καυτά θέματα όπως το ενεργειακό,η προσωπική εξωτερική πολιτική του πρωθυπουργού στα Ελληνοτουρκικά, την υποταγή στην δυτική πολιτική, το πάγωμα στα ενεργειακά αποθέματα, την συμμέτοχή στο πόλεμο στην Ουκρανία κλπΟι ερμηνευτικέςγνώμες που δημοσιεύτηκαν παραλληλίζουν το χθεσινό αποτέλεσμαμε τα δεδομένα τηςσυντηρητικήςεκλογικής στροφής στην Ευρώπη χωρών με σοβαρά εσωτερικά προβλήματα όπως η Ιταλία, Ουγγαρία, Πολωνία πούυπό το βάρος των κρίσεων στην οικονομία, την υγεία, τουςγεωπολιτικούς ανταγωνισμούς  και την ρευστότητα ευνοήθηκε η δεξιάατζέντα. ΟΜητσοτάκηςπροβάλλοντας την‘’σταθερότητα και σιγουριά’’ και τα ‘’επιδόματα’’ απαντούσε στην φόβο και την ανασφάλεια   την στιγμή που ο Σύριζα αντί να απαντά στο ερώτημα ‘’που αλλού πρέπει να πάμε’’ φάνηκε να υιοθετεί την ατζένταΜητσοτάκη! Ο Τσίπρας όπως μας είπε και στην Κω,  περιορίστηκε στην πλειοδοσία παροχών!Αντί προγραμματικού πολέμου στο κυβερνητικόέργο        προτίμησε τον προσωπικό πόλεμο εναντίον του πρωθυπουργού, κάνοντας μάλιστα το τραγικό λάθος να τον διαχωρίζει από την κυβέρνηση και το κόμματης ΝΔ!  Έτσι ο θρίαμβος της συντηρητικής παράταξης ήρθε ως ‘’ώριμοφρούτο’’.  Τα λάθητακτικής και στρατηγικής του κ. Τσίπρα και του κόμματος του θα πληρωθούν με μια βαθιά ‘’Θατσερικη 4-ετία’’ που θα αλλάξει την χώρα μας. Ο Τσίπρας και ο Σύριζα μετα την ζημιάτης παγκόσμιας Αριστεράς το 2015 τώρα συμβάλλου στην διάλυση της κεντροαριστερά και στην χώρα μας!.

Β.ΣΤΗΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟγενικά και στην Κω ειδικότερα τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικάυπέρ της ΝΔ! Η περιοχή μας ιστορικά έχειΚεντρώα και κεντροαριστερή εκλογική συμπεριφορά και ιδεολογία. Το 1974, στις πρώτες μετα την χούντα εκλογέςυπό τον γενικευμένοφόβο της απειλής της Τουρκίας, εισβολή-κατοχήΚύπρου με τον φόβοπραξικοπήματος, η ΝΔ στην Δωδεκάνησοπεριορίστηκε στο 45% (σύνολοψηφισμάτων=62.277, ΝΔ=27.927) και στην Κω στο 41% (σύνολοψηφισμάτων=9.286, ΝΔ=3.771) πολύ κάτω από το πανελλαδικόποσοστό του 53%. Στην συνέχεια κυριάρχησε το ΠΑΣΟΚ, με ποσοστάπάνω του 50% με κυριαρχία στην τοπική αυτοδιοίκηση,κατατάσσοντας τα νησιά μας και την Κρήτη σε ΚΑΣΤΡΟ αντιδεξιάς, αντί-ΝΔ εκλογικήςσυμπεριφοράς. Το χθεσινόαποτέλεσμασημαίνειαντιστροφή!Η Δωδεκάνησος είναι πια  ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΝΔ με 49,93% (πάνω από το πανελλαδικό  40,79%) όπως και η Κω με 49,34% (8754 ψ). Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται σαν συνέχειαμετατοπίσεων που των τελευταίωνεκλογικών αναμετρήσεων.Το 2019πιστοποιήθηκε ηπρωτοκαθεδρίατης ΝΔ με 32-35% με τον Σύριζα στο 23-25% και το ΠΑΣΟΚ 10-14%. Οιαριθμοίλένε απώλειες τουΣύριζα (-10%) προς την ΝΔ και σταθεροποίηση του ΠΑΣΟΚ.Βελτίωση του ΚΚΕ, μικρή υποχώρηση του ΜΕΡΑ  και αύξηση του ποσοστού των εκτός Βουλής λόγω του 3%.

Β.ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑσημαίνει επιτυχείς κινήσεις στην τοπικήπολιτικήαπό ΝΔ, κακή πολιτική παρουσία του Σύριζα, στασιμότητα ΠΑΣΟΚ, καλή παρουσία του ΚΚΕ και απουσία των μικρότερωνκομμάτων. Σημαίνει πιστοποιητικό ηγεμονίας της ΝΔ στα Δωδεκάνησα! Πουήρθε και θα μείνει! Όπως εκείνη η 40-ετία  του ΠΑΣΟΚ,  που ακόμη κρατά… στα θολά! Θα μείνει για πολύ αν δεν υπάρξει μια στρατηγική που να βασίζεται όχι σε υποσχέσεις παροχολογίαςαλλά σε προγραμματικέςπροτάσεις με ιδεολογική αναφορά ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό της ΝΔ.

Γ.Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΝΔβρίσκεσαι την ανυπαρξία του Σύριζα. Οι 4 Βουλευτές της ΝΔ αυτά τα 4 χρόνια αλώνιζαν ανενόχλητοι τα νησιά με υποσχέσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν,αλλά…με την κατάλληλα προβεβλημένη συνεργασία των γαλάζιωνδήμαρχων (και γαλαζορόζ όπως ο Δήμαρχος Κω), της γαλάζιας περιφερειακής αρχής,οικοδομήθηκε ένα πακέτοελπίδας με ΘΑ… που ΘΑπραγματοποιηθεί…Την ίδια στιγμή ο ‘’αντίπαλος’’ αδυνατούσε να κάνει την παραμικρή τοπική παρέμβαση!Περιορίστηκε στην ατομική προσπάθεια του Ν. Σαντορινιού (περιορισμένη λόγω της ασθένειας του), σε 2-3 ομιλίες κεντρικών στελεχώναγνοώντας την λαϊκή βάση. Η ομιλία Σταθάκηέδειξε καθαράτηνταύτιση της πρότασηςΣύριζακαι ΝΔ,αφού αντί μιας αντιπρότασης στην αναπτυξιακή λογική που ζούμε της κυβερνητικήςπαράταξης μίλησεγιααύξησηεπενδύσεων στους ίδιους τομείς, χωρίς διαφοροποίηση των πολιτικών στόχων και προϋποθέσεων.

Δ. Η ΣΥΝΕΧΕΙΑΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Η ΝΔ θα κάνει πολιτική στηριγμένη στην κυβερνητική εξουσία (εθνικά-οικονομικά- κοινωνικά θέματα άλλα και …παροχές, εξυπηρετήσεις κλπ) ενώ στην αντιπολίτευση θα κυριαρχεί η ενδοστρεφείς με αναζήτηση στρατηγικής 4-ετίας. Πρώτο πρόβλημα η εκλογικήτακτικήστις τοπικές εκλογές. Η ΝΔ είναι λογικό να δοκιμάσει να μονοπωλήσει την αυτοδυναμία της και στους Δήμους! Το πρόβλημα τίθεται κυρίως στουςΣύριζα-ΠΑΣΟΚκαι την αριστερά γιατί είναιυποχρεωμένοι να πάρουν απόσταση από την ΝΔ και να συνυπάρξουν, για να αρχίσει η μάχη μιας νέας  πολιτικήςαλλαγής που θα απαιτήσει χρόνια και αγώνες.  

Ν. Μυλωνάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου