του Κώστα Μαυρίδη
Στην εξωτερική μας πολιτική, δύο βαθιά ριζωμένες πλάνες-παγίδες, που επιβιώνουν ως σήμερα είναι ότι: α) «Είμαστε μικροί κι αδύνατοι» και β) «Η ΕΕ πρέπει να αντιληφθεί τους κινδύνους από την τουρκική επιθετικότητα».
Μπορεί ως Κύπρος να είμαστε γεωγραφικά μικρό κράτος με μικρό πληθυσμό, αλλά στον σύγχρονο κόσμο το μέγεθός μας αποκτά άλλη διάσταση, αν συνυπολογίσουμε στον ζωτικό μας χώρο την Κυπριακή ΑΟΖ με τα πλούσια ενεργειακά αποθέματα ή τη δυνατότητα αξιοποίησης σύγχρονων τεχνολογιών. Επομένως, το «είμαστε μικροί και αδύνατοι» δεν είναι αποκλειστικά θέμα μεγέθους, αλλά και επιλογής.
Η δεύτερη πλάνη αφορά το περιβόητο «πρέπει η ΕΕ να αντιληφθεί…». Εφόσον κάθε κράτος της ΕΕ προωθεί τα συμφέροντά του, οι ευρωτουρκικές σχέσεις αποτελούν πρωτίστως την στάθμιση των συμφερόντων (οφέλους και κόστους) των κρατών-μελών με την Τουρκία ( π.χ. οι διμερείς σχέσεις Γερμανίας και Ισπανίας με Τουρκία αντιστοίχως). Η υποκριτική στάση της ΕΕ ή της διεθνούς κοινότητας προέρχεται από συμφέροντα, και για αυτό δεν αρκεί να την επικρίνουμε προσδοκώντας ότι το Διεθνές Δίκαιο θα επιβληθεί από μόνο του «μαγικά», ιδίως σε ένα εσωτερικά αυταρχικό και εξωτερικά επεκτατικό τουρκικό κράτος.