ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

 

του Περικλή Νεάρχου

Η Κύπρος καλειται να εκλέξει , σε μερικούς μηνες , τον Φεβρουάριο του 2023 , νεο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.Θα επρεπε,λογικά , κατά το μικρό διάστημα που απομένει , τοσο ο σημερινός Πρόεδρος οσο και ο σημερινός υπουργός Εξωτερικων να μη σπεύσουν να προκαταλάβουν την πολιτική του νεου Προέδρου , που θα εχει νωπή την υποστήριξη της λαϊκης ψήφου. Πολύ περισσότερο , οταν οι δημοσκοπήσεις αντικαθρεφτίζουν τη δυσπιστία προς τους υποψηφίους των δυο μεγαλυτέρων κομμάτων ,που στήριξαν απο κοινου μια αδιανόητη πολιτική ενδοτισμου και υποχωρήσεων , με τη φενάκη μιας δηθεν " λύσεως " .

Ο ξένος ομως παράγων , που ασκει , δυστυχως , παρασκηνιακά , εναν απαράδεκτο ρόλο , ειτε ευθέως ειτε με το προσωπειο του ΟΗΕ , επιδιώκει ακριβως να προκαταλάβει οποιοδήποτε ενδεχόμενο ουσιαστικης αλλαγης πολιτικης και να δεσμεύσει και τον επόμενο Πρόεδρο στη συνέχιση της ιδιας , ολέθριας για την Ελληνική πλευρά , πολιτικης .

Με τη γραμμή αυτή , βεβαίως , συμπαρατάσσονται οι υποψήφιοι των δυο μεγαλυτέρων κομμάτων , τα οποια δεν αναθεώρησαν σε τίποτε την πολιτική που ακολούθησαν μεχρι τώρα , ακόμη και οταν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Τατάρ και η Αγκυρα επαναλαμβάνουν συνεχως οτι δεν δέχονται και δεν θα συμμετάσχουν σε οποιεσδήποτε νεες συνομιλίες , εαν αυτές δεν διεξαχθουν πανω στη βάση των δυο ισων κρατων η μερων .

Αντιθέτως , ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ πρέσβυς Μαυρογιάννης , που δηλώνει τυπικά ανεξάρτητος ,ειπε , προσφάτως , οτι οι δυο πλευρές πρέπει να καλύψουν το εξτρα μίλι που απέμεινε απο το Κράν Μοντανά και να επιτύχουν " λύση " του Κυπριακου. Η δήλωσή του εχει ιδιαίτερη βαρύτητα , γιατί ο Μαυρογιάννης , ως πρώην διαπραγματευτής και πρέσβυς , δεν εχει κανένα ελαφρυντικό αγνοιας, Γνωρίζει καλά τι σημαίνει αυτό που αποκαλει " εξτρα μίλι " απο το Κράν Μοντανά.

Σε καθε περίπτωση , η Τουρκική πλευρά το κατέστησε απολύτως σαφές . Εννοει δυο " ισα " κράτη , εγγυήσεις της Τουρκίας πάνω σε ολόκληρη την Κύπρο και αιώνια παραμονή στο νησι Τουρκικου στρατου.Με απλά λόγια , ζητα αναγνώριση των τετελεσμένων της Τουρκικης κατοχης και , μέσω μιας συνομοσπονδίας δυο κρατων , με Τουρκικές εγγυήσεις και στρατιωτική παρουσία , την υπαγωγή ολόκληρης της Κύπρου στον Τουρκικό γεωπολιτικό ελεγχο , με ο,τι αυτό σημαίνει για το μέλλον του Ελληνισμου της .

Υπάρχουν , δυστυχως , ορισμένες πολιτικές δυνάμεις , που εχουν φτάσει σε τέτοιο σημειο υποβαθμίσεως της εθνικης ταυτότητας , ωστε να ασκουν απροκάλυπτα ανθελληνική προπαγάνδα, υπο το πρόσχημα της πολεμικης κατά του καταγγελλόμενου εθνικισμου , και να υπερακοντίζουν υπερ της λεγόμενης πολυπολιτισμικης κοινωνίας , υποστηρίζοντας την ανεξέλεγκτη εισοδο στο νησί παρανόμων μεταναστων ,τους οποίους εργαλειοποιει και αποστέλλει το κατοχικό καθεστως και η Αγκυρα για να διεμβολίσουν την Ελληνική δημογραφική δομή και της ελεύθερης Κύπρου.

Στο πνευμα της ακολουθούμενης μέχρι τώρα ενδοτικης πολιτικης , με νέες συνεχως παραχωρήσεις , ο ασκων σήμερα χρέη υπουργου Εξωτερικων για τη σύντομη περίοδο μέχρι τις Προεδρικές εκλογές Γιαννάκης Κασουλίδης, δήλωσε ,προσφάτως , αναφερόμενος στην Τουρκική πλευρά , οτι " εμεις δεν κάναμε οτι εκαναν εκεινοι. Δεν εχουμε απορρίψει τις δικές τους προτάσεις. Εχουμε πει οτι ειμαστε ετοιμοι , σε επίπεδο διαπραγματευτων , να ξεκινήσουμε να συζητουμε , με βάση και τις δυο προτάσεις " .

Ο Γ. Κασουλίδης αναφέρεται στα Μέτρα Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης ( ΜΟΕ ) , που πρότεινε ο ιδιος στην Τουρκική πλευρά και αφορουσαν το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και το λιμάνι της Αμμοχώστου. Ειχε προτείνει ,συγκεκριμένα , τη νομιμοποίηση , υπο ορους , του αεροδρομίου της Τύμπου και τη νόμιμη λειτουργία του λιμένος της Αμμοχώστου , με την παρεμβολή της ΕΕ. Τα ΜΟΕ θα ηταν ,υποτίθεται , διπλωματικά " οπλα. Πρωτον , κατά των Τουρκικων απειλων και σχεδίων για το πληρες ανοιγμα της περίκλειστης κατεχόμενης Αμμοχώστου στον Τουρκικό εποικισμό .Δεύτερον , για την επανάληψη των διακοινοτικων συνομιλιων . Τις τελευταιες ομως δεν τις αποδέχεται η Τουρκική πλευρά και ζητα συνομιλίες μεταξύ των δυο " ισοτίμων " κρατικων οντοτήτων , δηλαδή μεταξύ του ψευδοκράτους και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Τουρκική πλευρά απέρριψε τα ΜΟΕ ,που ειχε προτείνει ο Γιαννάκης Κασουλίδης και αντιπρότεινε δικά της ΜΟΕ. Αυτά τα ΜΟΕ δέχεται να συζητήσει ο Γιαννάκης Κασουλίδης.Ας δουμε ομως ποιές ειναι αυτές οι προτάσεις ΜΟΕ της Τουρκικης πλευρας.Η πρώτη αφορα τη σύσταση Κοινης Επιτροπης Υδρογονανθράκων , η οποία θα εχει ως αρμοδιότητα το φυσικό αέριο της ΑΟΖ της ελεύθερης Κύπρου. Θα συζητα δηλαδή , πάνω σε ιση βάση , με τους Τουρκοκυπριους , τις αδειοδοτήσεις εταιρειων για ερευνες και γεωτρήσεις και το διαμοιρασμό των εσόδων μεταξύ των δυο μερων.

Με αλλα λόγια , η πρόταση ΜΟΕ αποσκοπει στην εισαγωγή της Τουρκικης πλευρας ως συνεταίρου στους υδρογονάνθρακες της ΑΟΖ της ελεύθερης Κύπρου , την οποία μάλιστα αμφισβητει και παραβιάζει η Αγκυρα , κατ' εφαρμογή της λεγόμενης " Γαλάζιας Πατρίδας ' και της θεωρίας οτι τα νησιά δεν εχουν δηθεν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Παρέλκει να υπογραμμισθει οτι , σε μια τέτοια περίπτωση , η Κύπρος, περαν του διαμοιρασμου του φυσικου της αερίου με τους Τουρκοκυπρίους, στο ονομα των οποίων κατέχεται το 37% της Κύπρου , δεν θα μπορουσε επίσης να εχει οποιαδήποτε πολιτική για τους υδρογονάνθρακές της , οπως , π. χ. , η συμμετοχή της σ 'ενα αγωγό φυσικου αερίου τύπου East Med. Η εξαγωγή επίσης του φυσικου της αερίου θα γινόταν με αγωγό μέσω Τουρκίας.

Ενα αλλο μέτρο , που προτείνει ο Τατάρ, ειναι η διασύνδεση της Κύπρου με το Τουρκικό ηλεκτρικό δίκτυο . Αποδοχή ενος τέτοιου μέτρου θα σήμαινε την εξάρτηση της Κύπρου απο την Αγκυρα και τον τορπιλλισμό της συμμετοχης της στα μεγάλα σχέδια για την ανάπτυξη δικτύων μεταφορας ηλεκτρικης ενέργειας μεταξύ Ασίας και Ευρώπης και Αφρικης και Ευρώπης , εκτος και αν αυτά διέρχονταν μέσω Τουρκίας , οπως επιδιώκει η Αγκυρα.

Ενα τρίτο παρόμοιο ΜΟΕ ειναι η σύσταση Κοινης Επιτροπης για τους Υδάτινους Πόρους. Την εξάρτηση δηλαδή της Κύπρου απο την Αγκυρα και σε ο,τι αφορα το νερό. Η Τουρκία, στο πλαίσιο των σχεδίων της για στρατηγικό ελεγχο της κατεχόμενης Κύπρου , κατασκεύασε υποθαλάσσιο αγωγό για τη μεταφορά νερου στο νησί. Επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τον αγωγό αυτό για τη στρατηγική εξάρτηση ολόκληρης της Κύπρου.

Με λίγα λόγια , οι στόχοι των προτεινομένων απο την Τουρκική πλευρά ΜΟΕ , ειναι σαφεις. Επιδιώκουν τη στρατηγική εξάρτηση ολόκληρης της Κύπρου , την αναγνώριση των τετελεσμένων της Τουρκικης κατοχης και του ψευδοκράτους , τη διεμβόλιση των περιφερεικων στρατηγικων συμμαχιων της Κύπρου , την αρπαγή του φυσικου της αερίου και την υπαγωγή ολόκληρης της Κύπρου στον Τουρκικό γεωπολιτικό ελεγχο.

Οι προεξάρχοντες και επισπεύδοντες για αμεση δηθεν " λύση " , μεταξύ των οποίων κατέχει προέχουσα θέση ο σημερινός υπουργός Εξωτερικων , με βάση την περιώνυμη "διζωνική ομοσπονδία , με πολιτική ισότητα " , ακολουθουν στην ουσία συμπληρωματική πολιτική προς την Τουρκική στρατηγική. Με πρόσχημα τα ΜΟΕ, διατρέχουν τον κίνδυνο να θέσουν το Κυπριακό πάνω σε νεα βάση, που θα αλλαζε το ρόλο των Ηνωμένων Εθνων , με βάση το ιστορικό ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας του 1964 και θα υποθήκευε τη μέχρι τώρα αναγνώριση της Κύπρου απο την Ευρωπαϊκή Ενωση ως ενιαίας Κυπριακης Δημοκρατίας.

Πολύ περισσότερο ακόμα, σπεύδουν να προκαταλάβουν οποιαδήποτε ενδεχόμενη αλλαγή πολιτικης, μετά τις Προεδρικές εκλογές , την οποίαν επεύχεται η μεγάλη πλειοψηφία του Κυπριακου λαου , με κύριο στοιχειο την αξιοποίηση , επιτέλους , ως διπλωματικου οπλου , της ισότιμης συμμετοχης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση , σε συνδυασμό με την αμυντική θωράκιση , την ουσιαστική επανενεργοποίηση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικου Χώρου Ελλάδος - Κύπρου, την περαιτέρω ενίσχυση των περιφερεικακων και αλλων στρατηγικων συμμαχιων της Κύπρου και την αξιοποίηση γενικότερα των σχετικά ευνοϊκων στρατηγικων αλλαγων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ακολουθούμενη πολιτική απο τον υπουργό Εξωτερικων , που στοχεύει προς την αντίθετη κατεύθυνση και επιδιώκει να προκαταλάβει και να δεσμεύσει στην ιδια πολιτική τον νεο Πρόεδρο , ειναι απαράδεκτη , οταν μάλιστα ειναι αποδεδειγμένο πλέον απο τα ιδια τα πράγματα οτι η πολιτική αυτή ειναι αυτοκαταστροφική. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εχει μεγάλη ευθύνη για το τι προτείνει και τι πολιτική ακολουθει ο υπουργός Εξωτερικων , που ο ιδιος διατηρει στη θέση του.

Περικλής Νεάρχου , Πρέβυς ε. τ.

Το αρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα " Παρον ", την 27η Νοεμβρίου 2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου