ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

Και νέο ξέσπασμα Μισέλ κατά της Ούρσουλας Φον ντερ Λάιεν για τις προτάσεις της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση

 

Η δυσκολία της Κομισιόν να λάβει άμεσα και τολμηρά μέτρα κατά της ενεργειακής κρίσης, προκάλεσε νέα αιχμηρά σχόλια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ, κατά της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλας Φον ντερ Λάιεν. Ο Μισέλ πρόκειται να προεδρεύσει δύο φορές μέσα στον Οκτώβριο σε συνόδους κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ σχετικά με την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και τις μειωμένες προμήθειες από τη Ρωσία.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να δράσουν από κοινού για να αντιμετωπίσουν την οξεία ενεργειακή κρίση που προκαλείται από την άνοδο των τιμών, από τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας έως την από κοινού αγορά φυσικού αερίου, δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε δημοσιογράφους.


Ο Σαρλ Μισέλ ζητά από την Κομισιόν πιο συγκεκριμένες προτάσεις και πιο αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση τηςενεργειακής κρίσης. Όπως ανέφερε «για τις τιμές υπάρχει πρόταση στο τραπέζι…είναι καλή, αλλά αρκεί; Δεν το νομίζω. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να επιταχύνουμε την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας» τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τονίζοντας ότι θα χρειαστούν περισσότερες προτάσεις αναφερόμενος στα σχέδια της ΕΕ να μειώσει τις τιμές της ενέργειας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ.

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, πρόσφατα πρότεινε μέτρα για την άντληση περισσότερων από 140 δισεκατομμυρίων ευρώ για να προστατεύσει τους καταναλωτές από την εκτίναξη των τιμών, αποκομίζοντας έσοδα από τις χαμηλού κόστους ηλεκτροπαραγωγούς και βάζοντας τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων να μοιραστούν τα απρόσμενα κέρδη.

Σύμφωνα με τον Μισέλ η ΕΕ πρέπει να επιστρέψει στη συζήτηση για την αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου, τη θέσπιση με κάποιο τρόπο ανώτατων τιμών για το φυσικό αέριο, καθώς και την από κοινού αγορά του, προτάσεις οι οποίες έχουν διχάσει τις χώρες της ΕΕ μέχρι στιγμής.

Οι κοινές αγορές δεν έχουν αποδώσει εν μέρει επειδή οι μεγάλες οικονομίες, όπως η Γερμανία, μπορούν να εξασφαλίσουν διμερείς συμφωνίες πιο εύκολα από τις μικρότερες ομολόγους τους. Ο Μισέλ, όπως μεταδίδει το Reutes, δήλωσε ότι ο ανταγωνισμός για τις περιορισμένες προμήθειες του θύμισε τη βιασύνη για τα εμβόλια COVID.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν τα επόμενα βήματα στις 30 Σεπτεμβρίου πριν από τις Συνόδους Κορυφής των ηγετών στις 6-7 Οκτωβρίου και στις 20-21 Οκτωβρίου.

Ο Σαρλ Μισέλ δεν είναι η πρώτη φορά που αφήνει αιχμές κατά της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλας Φον ντερ Λάιεν. Πριν μερικές βδομάδες αναφερόμενος στις αυξήσεις τιμών στην ενέργεια είχε πει ότι «επί πολλούς μήνες, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καλούν την Επιτροπή να εργαστεί γι' αυτό το θέμα». «Δεν υπήρξε συναίνεση για το είδος της απόφασης που θα έπρεπε να ληφθεί, αλλά υπήρξε συναίνεση για να κληθεί η Επιτροπή να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις» είχε προσθέσει.

Σημειώνοντας με νόημα «υπάρχει η αίσθηση ότι η Επιτροπή έχασε χρόνο, και αυτό είναι ατυχές».


Ο Μισέλ αναφέρθηκε επίσης στα πρόσφατα ταξίδια του με σκοπό την αύξηση των προμηθειών για την ΕΕ, στην Αλγερία, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αν και δεν υπέγραψε συγκεκριμένες συμφωνίες, δήλωσε ότι η πιθανή ενισχυμένη συνεργασία περιλαμβάνει αυξημένες ενεργειακές προμήθειες από την Αλγερία στην Ισπανία, επενδύσεις της ΕΕ για την αναβάθμιση των συνδέσεων φυσικού αερίου μεταξύ Αλγερίας και Ιταλίας, καθώς και ένα καλώδιο για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο Κατάρ, ο Μισέλ δήλωσε ότι συζήτησε την επαναδρομολόγηση στην Ευρώπη βραχυπρόθεσμα μέρους του υγροποιημένου φυσικού αερίου που προορίζεται για την Ασία. Πρόσθεσε ότι η Σαουδική Αραβία κάλεσε την ΕΕ να επενδύσει σε πράσινο υδρογόνο, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πρότειναν το ίδιο για τα έργα της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Αυτό που θέλουν να μάθουν είναι αν είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε μακροπρόθεσμα συμβόλαια» σημείωσε ο Μισέλ.

Η ενεργειακή κρίση έχει περιπλέξει τις προσπάθειες της ΕΕ να καταργήσει σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα σε μια προσπάθεια για ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα έως το 2050, καθώς και να αναγκάσει το μπλοκ να επαναπροσέγγιση με το Ριάντ, το οποίο εξοστρακίστηκε από τη Δύση μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν αρνήθηκε σήμερα από το Ουζμπεκιστάν όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, ότι η Ρωσία έχει οποιαδήποτε σχέση με την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, λέγοντας μάλιστα ότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση ήθελε περισσότερο φυσικό αέριο θα έπρεπε να άρει τις κυρώσεις που εμποδίζουν το άνοιγμα του αγωγού Nord Stream 2.

Ο Πούτιν επέμεινε ότι η Ρωσία θα εκπληρώσει τις ενεργειακές της υποχρεώσεις. «Η ουσία είναι, αν έχετε μια παρόρμηση, αν σας είναι τόσο δύσκολο, απλά άρση των κυρώσεων για τον Nord Stream 2, που είναι 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, απλά πατήστε το κουμπί και όλα θα ξεκινήσουν», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Nord Stream 2, περνάει στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας σχεδόν παράλληλα με τον Nord Stream 1, κατασκευάστηκε πριν από ένα χρόνο, αλλά η Γερμανία αποφάσισε να μην προχωρήσει με τον αγωγό, λίγες μέρες πριν η Ρωσία στείλει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου