ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Η Ιστορία δεν συγχωρεί τέτοια λάθη

του Κώστα Μαυρίδη 

Τις προάλλες διάφοροι κομματικοί προωθητές της υποψηφιότητας Αβ. Νεοφύτου επαναλάμβαναν στα ΜΜΕ ότι «η Κυβέρνηση έκανε λάθη αλλά όχι εκούσια». Δηλαδή, γινόταν δήθεν ειλικρινής παραδοχή για λάθη, τα οποία όμως έγιναν άθελα. Η επανάληψη της φράσης φανέρωνε ότι πρόκειται για επικοινωνιακή ατάκα προς τους απογοητευμένους πολίτες. Όμως, δείγματα τέτοιων «λαθών» αρκούν, ώστε να αξιολογηθούμε όλοι μας από τους πολίτες:

 
α) Μετά τις αποκαλύψεις για δοσοληψίες στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ) για απόκτηση διαβατηρίων από ξένους, η ΕΕ, κατόπιν έρευνας, ενημέρωσε (επιστολή 15/7/2021) το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου ότι  η Κύπρος παραβιάζει την νομοθεσία η οποία επιτρέπει «μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ μόνο στο πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής» και εντοπίζει μια επιπρόσθετη παραβίαση του υπέρτατου νόμου εντός της ΕΕ. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου απέκρυψε σημαντικά στοιχεία από την ΕΕ  παραβιάζοντας «την υποχρέωση καλόπιστης συνεργασίας, όπως ορίζεται στο άρθρο 4 της Συνθήκης της ΕΕ». Όταν όμως αποκαλύφθηκαν οι παρανομίες, αρμόδιοι υπουργοί και ανώτατοι κομματικοί αξιωματούχοι συγκάλυπταν τις παραβιάσεις με ψεύδη στη Βουλή και στα κανάλια. Αυτά έγιναν κατά λάθος ή ήταν επιλογή;
 
β) Στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που το Υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε στην ΕΕ για €1.2 δισ. δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε ένα ευρώ για στέγαση, ενώ θα μπορούσε η Κύπρος να λάβει 100% χορηγία (όχι δανεικά) για απόκτηση κατοικίας π.χ. από νεαρά ζευγάρια, για κατοικίες στην ύπαιθρο κ.ά.  Άλλα κράτη-μέλη αιτήθηκαν και έλαβαν δισεκατομμύρια. Η αδυναμία απόκτησης κατοικίας από νεαρά ζευγάρια συμβάλλει στην υπογεννητικότητα, που στην Κύπρο αποτελεί κοινωνικό πρόβλημα αλλά και πρόβλημα επιβίωσης. Το Σχέδιο της Κύπρου έγινε … κατά λάθος ή πρόκειται για ικανοποίηση ιδιοτελών συμφερόντων εις βάρος της Κύπρου και των οικονομικά αδύνατων;
 
Πάντως, ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί τεράστιο πλήγμα για τις οικονομίες και οι δραστικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας δημιουργούν επιπρόσθετο δυσβάσταχτο βάρος σε βασικούς τομείς, όπως η ενέργεια και η διατροφή. Όμως, η ΕΕ εμφανίζεται διστακτική να ενεργήσει συλλογικά με ανάλογα αντισταθμιστικά οικονομικά μέτρα, δεδομένου ότι η εξεύρεση λύσεων είναι δύσκολη και το πρόβλημα θα διαρκέσει χρόνια. Σημειωτέον ότι στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, κατά «περίεργο» τρόπο η ΕΕ δεν συμπεριέλαβε την ρωσική κρατική εταιρεία «Rosatom», η οποία κατασκευάζει πυρηνικό εργοστάσιο ενέργειας στην Τουρκία!
 
Σε αυτή την νέα εποχή της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ με επίκεντρο την ενέργεια, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών εμμένει στη θεωρία του ότι το φυσικό αέριο είναι… πρόβλημα για τη λύση του Κυπριακού, την ώρα που ΕΕ, ΗΠΑ, Ιταλία, Εβραϊκό λόμπι, εταιρείες και πολλοί άλλοι επαναφέρουν τον δυνητικό ρόλο της Αν. Μεσογείου στην αναζήτηση κατεπειγόντως εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Επιπλέον, η ενέργεια μπορεί να αποτελέσει παράγοντα οικονομικής συνεργασίας των λαών και καταλύτη στη λύση του Κυπριακού, αλλά με τέτοια μυαλά δεν υπάρχει ελπίδα για οτιδήποτε.
 
Στη δημοκρατία οι πολίτες έχουν τον τελευταίο λόγο, την πολιτική όμως την διαμορφώνει η ηγεσία και τέτοια «λάθη» θα καταγραφούν στην Ιστορία ως ασυγχώρητα.
 
Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D), Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο
ΠΗΓΗ  SIGMALIVE
 

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου