ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΤΣΕΣΟΝ ΚΑΙ Η «ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΗ» ΕΝΩΣΗ.

 

 του Άντη Ροδίτη

Μου ζήτησαν να διαβάσω ένα άρθρο του πρώην Επιτρόπου Διοικήσεως κ. Νίκου Χρ. Χαραλάμπους με τίτλο ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΤΣΕΣΟΝ ΚΑΙ Η ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΗ «ΕΝΩΣΗ», που δημοσιεύτηκε στον «Φιλελεύθερο» στις 23. 8. 2014. Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο εδώ: Τα σχέδια Άτσεσον και η πραξικοπηματική «Ένωση» (nicoscharalambous.org)

 

Θα σχολιάσω τα λάθη, τις αδυναμίες, τις παραλείψεις και τα κενά που τελικά διαστρεβλώνουν την ιστορική αλήθεια, όπως εμφανίζονται μέσα στο άρθρο. "Ο Acheson", γράφει ο κ. Χαραλάμπους, "ήταν αναγκασμένος" να τροποποιεί συνεχώς τις προτάσεις του στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων (Ιούλιος-Αύγουστος 1964). Δεν λέει όμως γιατί ήταν "αναγκασμένος". Ποιος "ανάγκαζε" τον Acheson ; Δεν είναι σημαντική πληροφορία να το ξέρουμε για να καταλάβουμε περισσότερα για την τακτική του; Ο ίδιος ο κ. Χαραλάμπους ξέρει; κι αν δεν ξέρει γιατί το γράφει κι αν ξέρει γιατί δεν το λέει; Είναι σίγουρο πάντως, συνεχίζει, ότι η Τουρκία ουδέποτε δέχτηκε κάτι που δεν θα σήμαινε διχοτόμηση της Κύπρου. Σωστό. Αλλά γιατί δεν σημειώνει ότι ούτε και η Ελλάδα δέχτηκε ποτέ κάτι που να διχοτομεί την Κύπρο; Διότι ισχυρίζεται το αντίθετο, που δεν ισχύει βέβαια επειδή δεν τεκμηριώνεται με έγγραφα. Ο αναγνώστης διαισθάνεται αμέσως την προκατάληψη που διακατέχει τον πρώην Επίτροπο Διοικήσεως της Κ.Δ. εναντίον της Ελλάδας και του Γεωργίου Παπανδρέου, τη στιγμή που στην ιστοσελίδα του δηλώνει ότι σκοπός του είναι "η αμφισβήτηση της κρατούσας αλήθειας"!

Υποψιάζεται ο αναγνώστης (όπως και θα βεβαιωθεί στη συνέχεια) ότι σκοπός τού άρθρου είναι να ενισχύσει την "κρατούσα" αλήθεια, όχι να την αμφισβητήσει! Τέτοια, βέβαια, είναι η βέρα μετά-ΕΟΚΑ κυπριακή "αντίσταση": ταγμένη στο πλευρό της μακαριακής και μεταμακαριακής εξουσίας που παρίστανε την αντιστασιακή γενικώς κατά των "εχθρών της Κύπρου (συμμάχων του ΝΑΤΟ, της Ελλάδος συμπεριλαμβανομένης)", με απώτερο σκοπό τη διατήρηση της εξουσίας μέσω αυτού του δουλέματος του Κυπριακού λαού από τον οποίο υπέκλεπτε με ψευδείς παραστάσεις "αντίστασης" την ψήφο του.

Στο άρθρο του ο κ. Χαραλάμπους αναφέρεται στη συνέχεια στη μετατροπή που έκαμε ο Acheson στην πρότασή του για παραχώρηση κυρίαρχης βάσης 11% εδάφους της Κύπρου στην Τουρκία, με αντάλλαγμα την Ένωση, σε εκμίσθωση βάσης για 50 μόνο χρόνια χωρίς ν’ αναφέρει ότι και το έδαφος μειώθηκε στο 4,5%. Ακολούθως γράφει ότι ο Παπανδρέου δέχθηκε αυτό το "δεύτερο σχέδιο Άτσεσον" υπό όρους. Αυτό είναι ψέμα. Το μόνο που δέχθηκε ο Παπανδρέου ήταν να συζητήσει την πρόταση για ενοίκιο μόνο ΜΕΤΑ την ΕΦΑΡΜΟΓΗ της Ένωσης. Πράγμα που οι Αμερικανοί ήξεραν καλά ότι ΜΕΤΑ την Ένωση οι Τούρκοι δεν θα έπαιρναν τίποτε αφού δεν είχαν αποδεχτεί την πρόταση, αλλά και για ένα σωρό άλλους λόγους. Το παραδέχονται και οι Άγγλοι στο έγγραφο DEFE 10368 της 25ης Αυγούστου 1964 ότι "με τους όρους που προσφερόταν η Ένωση στους Έλληνες δεν θα έπαιρναν τίποτε οι Τούρκοι". Το έγγραφο έχει πρωτοδημοσιεύσει η Φανούλα Αργυρού και βρίσκεται και στο βιβλίο "Κουράγιο Πηνελόπη" φωτοτυπημένο και μεταφρασμένο στα ελληνικά.

Ακολούθως λέει στο άρθρο του ο κ. Χαραλάμπους ότι τον Παπανδρέου "γοήτευε" το σχέδιο Άτσεσον επειδή είχε ετικέτα την "Ένωση"! Πού διάβασε γι’ αυτή τη "γοητεία" ο κ. Χαραλάμπους; Μπορεί να επικαλεστεί κάποιο έγγραφο ή το σήκωσε από άλλους "γνώστες" του θέματος; Χώρια ότι αυτό ισοδυναμεί με κατηγορία "βλακείας" εις βάρος του έμπειρου και ευφυέστατου διπλωμάτη πρωθυπουργού της Ελλάδος Γεώργιου Παπανδρέου. Το γράψιμο του κ. Χαραλάμπους φανερώνει πολλή προκατάληψη, άγνοια και αδυναμία αντίληψης των μεθόδων που είχε χρησιμοποιήσει ο Παπανδρέου ώστε ο Acheson να είναι "αναγκασμένος" να κάμνει συνεχείς υποχωρήσεις. Την προκατάληψη και την άγνοιά του ο πρώην Όμπουτσμαν για τις προθέσεις Παπανδρέου την επιβεβαιώνει και με το επόμενο διαμάντι που γράφει υπό τύπο κατηγορίας, ότι ο Παπανδρέου "συνήθιζε" να λέει "μας προσφέρουν μια πολυκατοικία έναντι αντιπαροχής ενός διαμερίσματος". Ο Παπανδρέου δεν "συνήθιζε" καθόλου να το λέει αυτό. Ας κάτσει ο κ. Χαραλάμπους να διαβάσει τα σχετικά έγγραφα στο "Κουράγιο Πηνελόπη" για να μάθει πότε και γιατί το είπε αυτό ο Παπανδρέου.

Η άγνοια και η παραποίηση της αλήθειας συνεχίζεται στο άρθρο του όπου γράφει ότι στην Αθήνα ο Παπανδρέου αποφάσισε να προχωρήσει σε "σχέδιο πραξικοπήματος για την Ένωση"!! Η χρήση της λέξης "πραξικόπημα" γίνεται από τους υπερασπιστές του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου για να μειώσουν την αξία της πρότασης. Η πρόταση για άμεση Ένωση χωρίς παραχωρήσεις στους Τούρκους λήφθηκε σε Συμβούλιο του Πρωθυπουργού με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Παναγιώτη Κανελλόπουλο, τον Βασιλέα, τον υπουργό Άμυνας Πέτρο Γαρουφαλιά και τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Κωστόπουλο και δεν περιείχε τίποτε το "πραξικοπηματικό"! "Πραξικόπημα" μόνο οι Τούρκοι θα μπορούσαν να το πουν διότι θα ήταν εφαρμογή μονομερούς απόφασης Ελλάδος-Κύπρου. Από τότε έγινε συνήθειο προς υπεράσπιση των αντεθνικών αποφάσεων Μακαρίου να χρησιμοποιούνται από τους "αντιστασιακούς" τούρκικα επιχειρήματα, όπως θα δούμε και στη συνέχεια. Αποκαλώντας "πραξικοπηματική" την πρόταση άμεσης Ένωσης που έκαμε στις 20 Αυγούστου ο Γαρουφαλιάς, ούτε καν αντιλαμβάνεται ο κ. Χαραλάμπους ότι ονομάζει τον Κανελλόπουλο και τον Παπανδρέου… πραξικοπηματίες!

Στη συνέχεια, χωρίς να γνωρίζει γιατί ο Παπανδρέου απέσυρε την πρόταση άμεσης Ένωσης αυθημερόν (εκβιασμένος από τον Μακάριο μέσω Λυσσαρίδη-Α. Παπανδρέου) πετάγεται στη γνωστή τακτική της επίκλησης των Τούρκων: Ο Νιχάτ Ερίμ, λέει, γράφει ότι στις 26 Αυγούστου ο Acheson είπε στους Τούρκους να εισβάλουν και να πάρουν ότι τους ανήκει!! Οι συνομιλίες, όμως, κατά τον ίδιο τον κ. Χαραλάμπους, είχαν λήξει στις 22 Αυγούστου. Πέρα από το γεγονός ότι ο Acheson ήταν χολωμένος για την αποτυχία του και μπορούσε να λέει ό,τι θέλει (αυτό έκαμνε αργότερα και στις διαλέξεις του) εκείνο στο οποίο μπορεί κανείς να δώσει βάση είναι το πεντασέλιδο έγγραφο του Υπ.Εξ. των ΗΠΑ Dean Rusk, 479 secret, στις 23 Αυγούστου, στο οποίο εισηγείται στην Ελλάδα την άμεση εφαρμογή της Ένωσης με την προστασία του 6ου Στόλου ώστε ούτε οι Τούρκοι ούτε οι Ρώσοι να τολμήσουν να επέμβουν.

Γι’ αυτές τις πλημμελείς και διαστρεβλωτικές απόπειρες διαφόρων εν πολλοίς άσχετων καλοθελητών-υπερασπιστών των αντεθνικών αποφάσεων του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, την πρώτη ευθύνη φέρουν οι ιστορικοί μας επιστήμονες με πρώτο-πρώτο τον λαλίστατο κ. Πέτρο Παπαπολυβίου, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει κάμει ό,τι περνά από το χέρι του για να παραγράψει τα έγγραφα που για πρώτη φορά δημοσιεύονται στο βιβλίο "Κουράγιο Πηνελόπη" και αποκαθιστούν την ιστορική αλήθεια. Για το βιβλίο αυτό δεν έχει τολμήσει να πει λέξη.

Καθόλου δεν με ευχαριστεί αλλά νιώθω υποχρεωμένος να "καταγγέλλω" την κρατούσα διαστρέβλωση αφού κανείς άλλος δεν έχει κάμει τόσο εκτεταμένη έρευνα πάνω στο θέμα όσο εγώ. Ας με διαψεύσουν επιτέλους με έγγραφα και τότε θα σταματήσω να μιλώ και θ’ ασχολούμαι μόνο με τη λογοτεχνία που είναι το πρώτο μου ενδιαφέρον.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου