ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Ο Γερμανός «ασθενής»

 


REUTERS/MATTHIAS RIETSCHEL

Σοκ στη Γερμανία, καθώς επελαύνει ο κορονοϊός  και τα κρούσματα σπάνε πλέον κάθε αρνητικό ρεκόρ. Για πρώτη φορά από την έκρηξη της πανδημίας, η λεγόμενη επίπτωση των επτά ημερών - τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους-  ξεπέρασε το 201, όπως ανακοίνωσε το   Ινστιτούτο Robert Koch.Το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ , στο απόγειο του δεύτερου κύματος της πανδημίας ,ήταν 197,6 στις 22 Δεκεμβρίου 2020 . Πριν να ξεκινήσουν δηλαδή οι εμβολιασμοί. Την προηγούμενη εβδομάδα η εβδομαδιαία επίπτωση ήταν 154,8 και πριν ένα μήνα 63,8.

 «Ο Μεγάλος Ασθενής» της Ευρώπης είναι πλέον η Γερμανία, γράφει το Der Spiegel: Στη Σαξονία, το κρατίδιο με την υψηλότερη εβδομαδιαία επίπτωση (491,3) ,όπου μόνο το 59% των κατοίκων έχουν εμβολιαστεί, ισχύουν από χθες οι  λεγόμενοι περιορισμοί «2G»: Στη γαστρονομία και πολιτιστικούς χώρους, στα γυμναστήρια, τα κλαμπ και τα μπαρ, για πάρτι και μεγάλες εκδηλώσεις, ισχύει ο κανόνας 2G: Εχουν πρόσβαση μόνο οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή έχουν αναρρώσει.  Υπάρχουν επίσης εξαιρέσεις για τις εκκλησιαστικές υπηρεσίες: Η Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία της Σαξονίας τονίζει ότι «οι εκκλησιαστικές λειτουργίες πρέπει «να παραμείνουν προσβάσιμες σε όλους τους ανθρώπους». 

Αυστηρότεροι περιορισμοί ισχύουν από σήμερα και στη Βαυαρία, όπου για πρώτη φορά ξεπεράστηκε το όριο των 600 κλινών εντατικής θεραπείας που καταλαμβάνουν ασθενείς με Covid. «Σε όλη τη Γερμανία ,τα νοσοκομεία θα πρέπει να αναβάλουν έναν μεγάλο αριθμό προγραμματισμένων επεμβάσεων για να μπορέσουν να βοηθήσουν  τους ασθενείς με κορονοϊό και τα επείγοντα περιστατικά στις μονάδες εντατικής θεραπείας, λέει ο επιστημονικός διευθυντής του κεντρικού μητρώου εντατικής θεραπείας DIVI, Κρίστιαν Καραγιαννίδης στην εφημερίδα «Augsburger Allgemeine».

«Θα μπορέσουμε να  αντιμετωπίσουμε το βάρος όλων των επειγόντων περιστατικών μόνο εάν αναβληθεί η αντιμετώπιση άλλων περιστατικών », προσθέτει ο Ελληνικής καταγωγής γιατρός.

Γεμίζουν οι μονάδες εντατικής

Γερμανοί εντατικολόγοι προειδοποιούν μάλιστα ότι είναι «θέμα εβδομάδων» έως ότου οι μονάδες εντατικής θεραπείας να φτάσουν στα όριά τους και «το προσωπικό να υπερφορτωθεί σωματικά και ψυχικά», όπως αναφέρει η Υπηρεσία  Εντατικής Ιατρικής (DGIIN). «Αρκετοί εργαζόμενοι στην εντατική θέλουν να σταματήσουν ή έχουν ήδη σταματήσει», όπως έδειξε έρευνα της Γερμανικής Ενωσης Νοσοκομειακών (DKG).

Aποφασιστικός παράγοντας για τη διαφορετική εξέλιξη είναι προφανώς το ποσοστό εμβολιασμού: Στα ομοσπονδιακά κρατίδια στα οποίες είναι πλήρως εμβολιασμένο το 70% του πληθυσμού, η εβδομαδιαία επίπτωση είναι κάτω από 150. Αντίθετα, τα κρατίδια με αριθμό κρουσμάτων πάνω από τον μέσο όρο, το ποσοστό εμβολιασμού είναι μικρότερο από 66% .Οι Γερμανοί επιδημιολόγοι Χέντρικ Στρικ και Γιόνας Σμιτ- Χανασίτ, προειδοποιούν πάντως ότι προσφέρουν «ψευδή ασφάλεια» τα μέτρα «2G».  «Τα εμβολιασμένα άτομα θα  μπορούσαν επίσης να μολυνθούν και να μεταδώσουν τον ιό, τόνισε ο Σμιτ –Χανασίτ. Ο Χέντρικ Στρικ  εξήγησε μάλιστα ότι «οι εμβολιασμένοι έχουν την αίσθηση πώς δεν κινδυνεύουν πλέον από την πανδημία και συμπεριφέρονται, αναλόγως επικίνδυνα».

«Ακόμα κι αν ο δείκτης των επτά ημερών έχει χάσει τη σημασία του, ο τελευταίος αριθμός προκαλεί μεγάλη νευρικότητα σε πολλούς πολιτικούς στη Γερμανία»,γράφει η Deutsche Welle.  Οι πολίτες βλέπουν με ανησυχία το «κενό εξουσίας», που υπάρχει στο Βερολίνο: Η νέα κυβέρνηση υπό τον Ολαφ Σολτς καθυστερεί πολύ να σχηματιστεί καθώς οι τρεις εταίροι –Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι Δημοκράτες- δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε κοινό πρόγραμμα. Και η πανδημία τρέχει με ιλλιγιώδη ταχύτητα, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Νευρικότητα στους πολιτικούς

«Πόσο καιρό μπορεί ο Σολτς να αγνοεί την κρίση του κορονοϊού;» είναι το ερώτημα που θέτει το Spiegel.Το γερμανικό περιοδικό διερωτάται πως είναι δυνατόν να βρίσκεται η χώρα σε χειρότερη κατάσταση από πέρυσι. «Τον περασμένο χειμώνα, όλοι πιστεύαμε ότι την άνοιξη θα ξεπερνούσαμε την πανδημία, αλλά στη συνέχεια συνέβησαν δύο πράγματα: ο ιός μεταλλάχθηκε και η πολιτική δεν διδάχθηκε από τα λάθη της», γράφει το Γερμανικό περιοδικό. Το Spiegel κατηγορεί ανοικτά την απερχόμενη κυβέρνηση Μέρκελ ότι «δεν οργάνωσε αποφασιστικά τους εμβολιασμούς. Σε αντίθεση με χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία , που δεν μπορούν να πιστέψουν πώς οι Γερμανοί δεν τα κατάφεραν σε αυτόν τον τομέα», σημειώνει το Γερμανικό περιοδικό.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ επέκρινε μάλιστα ανοιχτά την πολιτική του ομοσπονδιακού υπουργού Υγείας Γενς Σπαν για τον κορoνοϊό. Ήταν «εντελώς παράλογο να διακηρύξουμε το τέλος σε μια κατάσταση επιδημίας», δήλωσε ο Ζέντερ στο Γερμανικό Ραδιόφωνο (DLF). Ο Βαυαρός πρωθυπουργός δεν δίστασε μάλιστα να επικρίνει ανοικτά τον ομοϊδεάτη του υπουργό Υγείας,Γενς Σπαν για το γεγονός ότι είχε χαρακτηρίσει «λάθος» την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την πανδημία.

ΠΗΓΗ   ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου