Συνέντευξη με πολλαπλά μηνύματα και ευδιάκριτους αποδέκτες παραχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».
Ο κ. Σαμαράς ασκεί κριτική για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, ενώ αφήνει σαφείς αιχμές για την αποχώρηση της Άγγελα Μέρκελ από την καγκελαρία μετά από 16 χρόνια.
Παράλληλα, μιλά «έξω από τα δόντια» για τα ελληνοτουρκικά, ζητώντας από την κυβέρνηση να ακολουθήσει πιο σκληρή στάση, ακόμη και βέτο στην ΕΕ για το θέμα της Αμμοχώστου, ενώ ερωτηθείς τι θα κάνει με τα Μνημόνια για τα Σκόπια τα οποία δεν έχουν έρθει ακόμη στη Βουλή, εμφανίζεται σαφής λέγοντας πως έχει τοποθετηθεί δημόσια και ξεκάθαρα.
«Με το Ποτάμι δεν παίρνεις το κέντρο»
Ειδικότερα, τοποθετούμενος για τον πρόσφατο ανασχηματισμό, τονίζει με νόημα: «Σε κάθε ανασχηματισμό εκπέμπεται ένα «μήνυμα», υπάρχει «συμβολισμός». Και ο συμβολισμός αυτός δεν πρέπει να στέλνει αντιφατικά μηνύματα. Ότι δηλαδή η παράταξή μας υιοθετεί σήμερα απόψεις που η ίδια έχει πολεμήσει, όπως οι Πρέσπες και το σχέδιο Ανάν. Ή ότι επιβραβεύει πρόσωπα που έχουν αντίθετες πολιτικές απόψεις».
Για να στείλει ακόμη σαφέστερα μηνύματα προσθέτει στην συνέχεια: «Αλλά όταν «επιλέγονται» άτομα με αντίθετες απόψεις, αυτό δεν λέγεται «διεύρυνση» – αυτό λέγεται «μετατόπιση»! Ξέρετε, με το να μετακινηθούμε σε θέσεις «Ποταμιού» δεν κατακτάμε το «πολιτικό κέντρο».
Θέτει, δε, το ερώτημα: «Με την σύγχρονη Δεξιά-Κεντροδεξιά, τι θα γίνει; Ή, στο όνομα της «διεύρυνσης» θα θεωρείται ότι «μπήκε στην γωνία» η μεγαλύτερη πολιτική παράταξη της χώρας;»
«Δεν πρέπει να ενδίδουμε σε κατευνασμό του θηρίου»
Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ζητά πιο σκληρή στάση, ακόμη και βέτο στην ΕΕ για το θέμα της Αμμοχώστου.
Υποστηρίζει ειδικότερα ότι Ελλάδα και Κύπρος θα έπρεπε να είχαν ήδη αντιδράσει εντονότερα στις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας ανατολικά της Κρήτης. Πρώτον, αναφέρει, Αθήνα και Λευκωσία θα έπρεπε να πιέζουν συνεχώς την ΕΕ για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, οικονομικές και άλλες. «Ακόμα και βέτο σε Ευρωπαϊκές αποφάσεις θα μπορούσαμε ίσως να θέσουμε», προτείνει.
Δεύτερον, εκτιμά ότι θα έπρεπε να ζητηθεί ενεργοποίηση της ρήτρας Αλληλεγγύης της ΕΕ, όπως παλαιότερα έχουν κάνει άλλες χώρες. Τρίτον – και πέρα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς – προτείνει πιο ενεργές συμμαχίες με κράτη εντός της Ένωσης και στην ευρύτερη περιοχή μας, που θίγονται από την πολιτική της Τουρκίας.
«Δεν πρέπει – επ’ ουδενί – να εκληφθεί η πολιτική μας ως «παθητική στάση» απέναντι στις απροσχημάτιστες προκλήσεις του Ερντογάν! Δεν πρέπει να θεωρείται ότι δημιουργούνται τετελεσμένα με την δική μας ανοχή», σχολιάζει με νόημα ο πρώην πρωθυπουργός και προσθέτει: «Απέναντι σε μια Τουρκία που κλιμακώνει συνέχεια, εμείς πρέπει να ενισχύουμε συνεχώς την αποτροπή μας. Όχι να δίνουμε την εντύπωση ότι ενδίδουμε σε «κατευνασμό του θηρίου».
«Δεν θυμάμαι η κ. Μέρκελ να στήριξε την Ελλάδα»
Επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός βάλλει κατά της Άγγελα Μέρκελ και μιλά για τον αρνητικό ρόλο που έπαιξε σε διάφορες στιγμές της ελληνικής κρίσης.
«Όταν τα καταφέρναμε», επισημαίνει, «τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια μας. Δεν θυμάμαι να στήριξε την Ελλάδα».
Την χαρακτηρίζει «διαχειρίστρια» και «όχι οραματίστια» και προσθέτει ότι «εκμεταλλεύθηκε τα ολέθρια σφάλματα των Τσίπρα – Βαρουφάκη για να αποσπάσει από την Ελλάδα αδιανόητες υποχωρήσεις, τις οποίες εγώ ξεκάθαρα είχα αρνηθεί».
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου