ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Το εντιτόριαλ του Δρόμου της Αριστεράς : Πατενταρισμένα

 Παλιά υπήρχε η έκφραση «βλάκας με πατέντα» για να τονιστεί ο βαθμός πιστοποίησης της βλακείας που έφερε ένα υποκείμενο. Και έπεφτε γέλιο. Τώρα, μετά τα εμβόλια, τα πιστοποιητικά, τα self και rapid tests, ήρθαν και οι πατέντες. Ήρθαν με την πρωτοβουλία του Μπάιντεν να ζητήσει την –προσοχή– προσωρινή άρση τους για την παρασκευή εμβολίων. Κάτι σαν ένα έκτακτο μέτρο διάσωσης, δηλαδή, κι όχι μια κίνηση για την κατάργηση ενός αναχρονιστικού ιδιοκτησιακού δικαιώματος των μονοπωλίων στον τομέα της υγείας. Η απλή θέση έπρεπε να είναι πλήρης κατάργηση του καθεστώτος δουλείας που επιβάλλουν οι (επιδοτούμενοι με δημόσιο χρήμα για την έρευνά «τους») κολοσσοί της Big Pharma επί του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η «προσωρινή άρση» σαν πρόταση δημιούργησε αναταραχή και συζητήσεις, αποδοχές και αρνήσεις. Έφερε στην επιφάνεια πολλά ζητήματα (αυτά αναλύονται στο διπλανό «θέμα της εβδομάδας»). Στην ελληνική σκηνή έγινε πάλι το παράδοξο: είμαστε ξανά στην πρωτοπορία, διότι φαίνεται ότι… ο Τσίπρας συμβούλεψε τον Μπάιντεν, ή ο Μπάιντεν κρυφάκουσε τον Τσίπρα. Ο Μητσοτάκης είχε αρνηθεί τα περί πατέντας, όπως το κάνει μέχρι τώρα η Μέρκελ, αλλά σκαρώθηκε στο άψε-σβήσε μια άτυπη σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για να συζητήσει το θέμα. Τώρα, στη χώρα μας, όλοι θα τρέξουν να δείξουν ποιος είναι πιο φιλοΜπάιντεν από τον άλλο.

Ο υπουργός Βαριάς Βιομηχανίας (Τουρισμού) κύριος Θεοχαράκης, βρισκόμενος στο Βερολίνο, δήλωσε πως «η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο έτοιμους τουριστικούς προορισμούς». Η 14η Μαΐου, μέρα επίσημου ανοίγματος του τουρισμού στην Ελλάδα, θα είναι μια ιδιαίτερη μέρα. Υποτίθεται ότι θα ταξιδεύσουν προς τη χώρα μας μόνο εμβολιασμένοι και ίσως με πιστοποιητικό, και θα πάνε σε τόπους όπου θα έχει εμβολιαστεί ο πληθυσμός οριζόντια. Άρα όλα ασφαλή. Με μια λεπτομέρεια: παρά τις καραντίνες και τα μέτρα, οι αριθμοί κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων δεν κάμπτονται εύκολα.

Οι αρμόδιοι της οικονομίας (ελληνικής;) υπέβαλαν τις εκθέσεις για την απορρόφηση των 37 έως 52 δισεκατομμυρίων που θα (προσέξτε, «θα») έρθουν από το Ταμείο Ανθεκτικότητας (ωραία λέξη). Οι Ευρωπαίοι γραφειοκράτες μας επαίνεσαν για την πολύ προσεγμένη εργασία, αλλά το θέμα αναβάλλεται για μετά τον Σεπτέμβριο. Οπότε αναμένουμε, και ο χρόνος δεν είναι μικρός, ούτε τα ποσά αυτά θα δοθούν μεμιάς…

Στη Θράκη αλώνισε ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών λες και βρισκόταν σε μέρος της τουρκικής επικράτειας, θέτοντας τις τουρκικές διεκδικήσεις ξανά επί τάπητος. Χωρίς να κουνηθεί φύλλο από την ελληνική πλευρά. Ο Ερντογάν σε όλες τις συνομιλίες με Ευρωπαίους ηγέτες κάνει λόγο για «ψεύτες Έλληνες». Βέβαια ο τουρκικός στρατός έκανε επιχειρήσεις στο Ιράκ και τα ερευνητικά σκάφη ετοιμάζονται για δοκιμές εντός των υδάτων που ορίζει το τουρκολιβυκό σύμφωνο…

Στη χώρα μας μετατέθηκε η Ανάσταση κατά 3 ώρες(!) και άνοιξε η εστίαση χωρίς μουσική(!). Σημειώθηκε όμως αυθόρμητη μεγάλη προσέλευση στους χώρους των εκκλησιών, και έγινε χαμός για ώρες με τα βεγγαλικά και τις κροτίδες. Ήταν ένα ξέσπασμα, αφού απαγορεύθηκε το Πάσχα στο χωριό και οι περισσότεροι περιοριστήκαμε σε μπαλκόνια, αυλές και ταράτσες.

Μετατέθηκε και η Πρωτομαγιά, που έγινε-γιορτάστηκε-τιμήθηκε με δόσεις.

Ο πειρασμός των εκλογών ξανάρχεται, και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν.

Έαρ μικρό, έαρ βαθύ, έαρ συντετριμμένο: ο στίχος του Νίκου Καρούζου που είχε πρωτοσέλιδο ο προηγούμενος Δρόμος συνεχίζει να διαπερνά το μυαλό μας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου