ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΜΑΠΠΑ

 

Tου Άντη Ροδίτη

Με μεγάλη κατάπληξη άκουσα από την τηλεόραση τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου Πέτρο Παπαπολυβίου να εξηγεί στους αδαείς Κυπρίους τηλεθεατές ότι πολύ σπάνια οι καλοί λογοτέχνες είναι και καλοί άνθρωποι! Π.χ. ο Μιχάλης Πασιαρδής, είπε, ήταν ένας μεγάλος ποιητής αλλά ήταν ταυτόχρονα -κατ’ εξαίρεση- και καλός άνθρωπος! Ένα σπάνιο φαινόμενο!

Διερωτάται κανείς: Τι γίνεται με τον άλλο μας ξεχωριστό ποιητή, τον Κυριάκο Χαραλαμπίδη; Είναι καλός ή κακός άνθρωπος; Τον Μόντη πού τον κατατάσσει;

Ο Βασίλης Μιχαηλίδης, ο Ανθίας, ο Λιπέρτης, ο Θεοδόσης Νικολάου, ο Πιερίδης και τόσοι άλλοι, είναι κατά τη γνώμη του, καλοί ή κακοί άνθρωποι; Μάλλον κακοί, πρέπει να συμπεράνουμε αφού ο Παπαπολυβίου είναι ξεκάθαρος: πολύ σπάνια οι καλοί λογοτέχνες είναι και καλοί άνθρωποι!!

Κατά τον Παπαπολυβίου, που είναι ιστορικός μεν, αλλά και λογοτεχνικός κριτικός άξαφνα, ο Πασιαρδής ήταν και ποδοσφαιρόφιλος, οπότε ίσως εδώ να κρύβεται το μυστικό: ποδόσφαιρο+ποίηση κάνουν καλούς ανθρώπους, ένεκα οι άλλοι που ανάφερα δεν έχουμε ενδείξεις ότι ήταν ποδοσφαιρόφιλοι!

Ο Πασιαρδής ήταν οπαδός του Ορφέα (ξέρει κανείς αυτή την ομάδα;), συνεχίζει ο Παπαπολυβίου, αλλά και του Πανιώνιου!! Κύριε ελέησον! Αποέλ και Ομόνοια τον άφηναν ασυγκίνητο; Η Ανορθωσάρα, ο Απολλώνιος θρύλος; Η Αελάρα; Η ΑΕΚ; Αλλά προπάντων ο Ολυμπιακός, που είναι κι αυτός ομάδα τού Τακτακαλά δεν άγγιζε τον Πασιαρδή;

Για τον Ολυμπιακό υπάρχει, βέβαια, δικαιολογία: Φασίστας, δεξιός, ενώ ο Ορφέας αριστερά, σκέτη δημοκρατία!

Εξ ου και το δημοκρατικότατο ποίημα του Πασιαρδή "Είμαστε Έλληνες». Στο ποίημα αυτό, λέει ο Παπαπολυβίου, ο Πασιαρδής τα βάζει… «ακομπλεξάριστα» με την Αθήνα που δεν ήταν μόνο το 74 που μας πρόδωσε αλλά το ξανάκανε, όταν παλαιότερα μας πούλησε στους... Πέρσες!

Βλέπετε ούτε ο Πασιαρδής ούτε ο Παπαπολυβίου έχουν κόμπλεξ όταν βρίζουν την (δικτατορική) Ελλάδα. Γιατί να έχουν; Μήπως ο Μακάριος είχε κόμπλεξ όταν ανεχόταν το (κομμουνιστικό) ΑΚΕΛ να δέρνει τους φαντάρους της Μεραρχίας; Ή μήπως είχε κόμπλεξ όταν κατηγορούσε τον (δημοκράτη) Γεώργιο Παπανδρέου ότι συνωμοτούσε με τις ΗΠΑ να διχοτομήσουν την Κύπρο; Ή μήπως είχε κόμπλεξ όταν έβαζε τους υπουργούς του να διαδίδουν ότι δεν μας συμφέρει οικονομικά η Ένωση; Κανένα κόμπλεξ!

Επειδή όμως ο Παπαπολυβίου είναι ιστορικός επιστήμων κι όχι λογοτεχνικός κριτικός κι ο Πασιαρδής ήταν ποιητής κι όχι ιστορικός επιστήμων, κι επειδή This is Cyprus κι ο καθένας ό,τι θέλει λέει (χωρίς κόμπλεξ), εγώ λέω κι έχω όχι μόνο λόγια αλλά και στοιχεία κι έγγραφα (χωρίς να έχω κόμπλεξ) που αποδεικνύουν ότι πριν μας προδώσει η δικτατορία των Αθηνών, μας πρόδωσε η... δημοκρατία του Μακαρίου και του ΑΚΕΛ όταν έδερναν την ελληνική μεραρχία (πριν τη δικτατορία) για να φεύγει το συντομότερο από δω, κι όποτε έχουν τα κότσια οι τηλεοράσεις της αμάθειας και της διαστρέβλωσης δεν έχω ούτε πρόβλημα ούτε κόμπλεξ να τους παρουσιάσω τα ντοκουμέντα που όταν τ’ αντικρίζουν κρύβουν το κεφάλι τους στην άμμο και το ρίχνουν στη μάππα βάζοντας μέσα και καμπόση ποίηση. Είμαι κι εγώ λογοτέχνης και διαβεβαιώ τον Παπαπολυβίου και κάθε άλλον ενδιαφερόμενο ότι είμαι κι εγώ ένας από τους πολλούς λογοτέχνες και άρα είμαι γι’ αυτό και... κακός άνθρωπος!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου