ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Νέο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ)

 

του  Βασίλη Πριμικίρη

Με τις ίδιες αυταπάτες και λογικές στα μονοπάτια του χθες!

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με νομοσχέδιο που έφερε και ψηφίστηκε από την ολομέλεια της βουλής ο Κος Δένδιας, με τον τίτλο “Οργάνωση και λειτουργία υπουργείου Εξωτερικών, Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού,  φαίνεται ότι αποφάσισε να ξαναφέρει και πάλι  στην επιφάνεια το (ΣΑΕ). Να το νεκραναστήσει  χωρίς φυσικά να ρωτήσει κανέναν και προπαντός χωρίς να πάρει την γνώμη των ίδιων των Ελλήνων της διασποράς και των οργανωμένων τους εκφράσεων !

Το ΣΑΕ για το σύνολο σχεδόν της αριστεράς και όλου του προοδευτικού χώρου που ασχολείται με τα θέματα της Ελληνικής Αποδημίας θεωρήθηκε στην αρχή ως ένας θετικός και αναγκαίος θεσμός για την προώθηση τής αυτο-οργάνωσης και της συσπείρωσης του Ελληνισμού της διασποράς. Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι Έλληνες πού ζουν στο εξωτερικό λίγα γνωρίζουν για το ΣΑΕ και πολύ περισσότερο για το νέο κατασκεύασμα του υπουργείου εξωτερικών. Στην βουλή όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης από την δική τους σκοπιά κατέκριναν και καταψήφισαν το σχετικό νομοσχέδιο και μόνο οι βουλευτές της Ν.Δ το στήριξαν!

Το ζήτημα όμως τής ενεργοποίησης όλων των δυνάμεων τού ελληνισμού είναι τεράστιας εθνικής σημασίας ειδικότερα σ΄ αυτούς τούς δύσκολους καιρούς πού περνά η πατρίδα μας και από  “συμμαχικές” υποτίθεται δυνάμεις μέσα στα Νατοϊκά και ευρώ-ενωσιακά πλαίσια !

Στην πραγματικότητα δυστυχώς όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις του παλιού δικομματικού συστήματος ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ αντιμετώπισαν τους Έλληνες της Διασποράς, αποσπασματικά και επετειακά. Σήμερα όμως είναι ανάγκη η ηγεσία τής ελληνικής πολιτείας όλα τα πολιτικά υποκείμενα αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά να ξεκαθαρίσουμε πώς αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότατη ενεργοποίηση τού ελληνισμού τής διασποράς και με ποιους τρόπους θα προωθηθεί. Ο νέος νόμος που διαμόρφωσε η κυβέρνηση της Ν.Δ για το ΣΑΕ  βρίσκεται  στην ίδια σχεδόν λογική με την παλιά του προηγούμενου ΣΑΕ, τα πάντα θα καθορίζονται από τα πάνω, που απέτυχε παταγωδώς και δυστυχώς επαναλαμβάνονται και πάλι τα ίδια λάθη του χθες . Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει επομένως ο Κος Δένδιας ποιοι θα είναι οι σκοποί ύπαρξης του ΣΑΕ, εάν δηλαδή θα είναι μόνο ένα απλό γνωμοδοτικό όργανο της οποιασδήποτε κυβέρνησις και μόνο ή θα έχει την δυνατότητα να είναι και ένα δημοκρατικό διεκδικητικό όργανο για την προώθηση λύσεων στα τόσα προβλήματα που ταλανίζουν τον ελληνισμό της διασποράς . Για την κάθε κοινωνική ομάδα έτσι και για τους Ελληνες της διασποράς δεν μπορείς σαν κυβέρνηση να απαιτείς και να ζητάς την βοήθειά τους και μόνο!

Στο θέμα της δημοκρατικής λειτουργίας του ΣΑΕ όπως την γνωρίσαμε στο παρελθόν, διαπιστώθηκε καθαρά τεράστιο έλλειμμα της  αντιπροσωπευτικότητας και οχι μόνο στα συνέδριά του ! Εάν σήμερα δεν προωθηθούν οι διαδικασίες εκλογής αντιπροσώπων με συγκεκριμένο μέτρο εκλογής, εάν δεν συζητηθούν μέσα στις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συλλογικές εκφράσεις του ελληνισμού της διασποράς, τα προβλήματα, οι ανάγκες και οι γενικότεροι οραματισμοί του ώστε μέσα από εκεί να εκλέγονται και οι διάφοροι αντιπρόσωποι για τα συνέδρια του ΣΑΕ, ο μαρασμός και ο εκφυλισμός του θεσμού θα επανεμφανισθεί. Η λογική ελέγχου από την οποιαδήποτε κυβέρνηση ή κόμμα για ψηφοθηρικούς λόγους αλλά και εκκλησιαστική αρχή, που θα χτυπά την αυτονομία και την προσπάθεια δημοκρατικής αυτο-οργάνωσης του ελληνισμού της διασποράς όπως την οραματίζεται και την προωθεί σήμερα η Ν.Δ και όχι μόνο, θα είναι καταστροφική για το ΣΑΕ.

Το ΣΑΕ σήμερα όπως και κάθε οργανωμένη έκφραση τού απόδημου ελληνισμού θα πρέπει να προτάξουν πάνω απ΄ όλα την αυτονομία τους από κυβερνητικές, εκκλησιαστικές και οποιεσδήποτε άλλες μορφές παρεμβάσεων πού προσπαθούν να ποδηγετήσουν την όλη δραστηριότητά τους.

Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει άρνηση σχέσεων και δεσμών με όλες τις οργανωμένες εκφράσεις θεσμικές και μη της ελληνικής πραγματικότητας. Οι μεθοδεύσεις επίσης πού υποβαθμίζουν τις συλλογικές εκφράσεις προς χάριν προσωπικών, ψηφοθηρικών, καιροσκοπικών και αριβίστικων εκφράσεων και πολύ περισσότερο κομμάτων, που βλέπουν τις διάφορες οργανωμένες εκφράσεις των Ελλήνων της Διασποράς,  ως αποθήκη ψήφων μετά και το δικαίωμα ψήφου που δόθηκε, θα τραυματίσουν ανεπανόρθωτα όχι μόνο τον θεσμό τού ΣΑΕ αλλά και την όλη προσπάθεια πού μπορεί και πρέπει να γίνεται για την ουσιαστική ενεργοποίηση όλου τού απόδημου Ελληνισμού .

Πάντως σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι κανένας θεσμός κανένας νόμος όσο προωθημένος και καλός και αν είναι δεν αρκεί για να αποκτήσει την δική του δυναμική παρουσία ο ελληνισμός της διασποράς για να μπορέσει να στηρίξει και την πατρίδα μας όπως το επιθυμούν οι πάντες . Χρειάζεται μέσα και από το ΣΑΕ  να αναδειχθούν τα αξιόλογα στελέχη εκείνα που θα δώσουν την νέα αγωνιστική ποιότητα για την επίλυση των τόσων ιδιόμορφων προβλημάτων που απασχολούν τους Έλληνες της ξενιτιάς. Το ΣΑΕ ως τριτοβάθμιο όργανο θα πρέπει να γίνει βασικός πυλώνας για την την ενίσχυση της οργανωμένης έκφρασης του Ελληνισμού της Διασποράς μέσα από τις λαϊκές κοινότητες και ομοσπονδίες των χωρών υποδοχής, αποφεύγοντας  παράλληλα την διαλυτική οργανωτική του πολυδιάσπαση. Θα πρέπει να πούμε όχι στα περίφημα δίκτυα φαντάσματα φιλο- κυβερνητικών παραγόντων και παραγοντίσκων της “πεντάρας” που πάντα χτυπούν την οργανωτική συνοχή των κοινοτήτων και των ομοσπονδιών τους.

Παράλληλα επιβάλετε να αποτραπεί η οργανωτικής πολυδιάσπασης του Απόδημου Ελληνισμού! Μια κοινότητα σε κάθε πόλη, μια Ομοσπονδία σε κάθε χώρα υποδοχής.            Η προώθηση της αυτονομίας, ο απογαλακτισμός από εκκλησιαστικά και κυβερνητικά κέντρα και η δημοκρατική εκπροσώπηση με συγκεκριμένο τρόπο και μέτρο εκλογής αντιπροσώπων θα έπρεπε να είναι οι βασικοί άξονες σκέψης του νέου νόμου για την επαναλειτουργία του ΣΑΕ. Η κυβέρνηση της Ν.Δ θα πρέπει να φύγει μακριά από μικρό-κομματικές λογικές για τον Απόδημο Ελληνισμό. Με νομοσχέδια αιφνιδιασμού όπως αυτό του Κου Δενδια δεν στηρίζεται η συσπείρωση του Ελληνισμού της Διασποράς και η συμβολή που αυτός μπορεί να δώσει στις προσπάθειες που πρέπει να κάνει ιδικά σήμερα σύσσωμος ο Ελληνισμός!

Στον 21ο αιώνα δεν μπορούμε να πορευθούμε με μύθους, με πολιτικά και κομματικά κόλπα και δεν μπορούμε να βολέψουμε το δύσκολο παρελθόν και το ακόμα πιο δύστροπο και απαιτητικό μέλλον. Αν δεν απορρίψουμε τις παλιές λογικές και τα εκλογικίστικα κουτοπόνηρα σχέδια της κυβέρνησις το νέο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού δυστυχώς θα έχει το τέλος του παλιού!

ΠΗΓΗ  ΙΣΚΡΑ

 

    

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου