ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Διάλογος μεν , κλιμάκωση δε

 

 του Ρούντη Ρινάλντι

Ο Σεπτέμβρης δεν ξεκίνησε με καλούς οιωνούς: είχαμε πολύ ιό και «Ιανό», κάψιμο της Μόριας, στήσιμο σκηνοθεσίας για «διάλογο» και κατάλληλο κλίμα για να υπάρξει «πρόοδος» στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 24-25 Σεπτέμβρη. Πολλά τηλέφωνα, πολλές συσκέψεις και επισκέψεις υπουργών Εξωτερικών των Μεγάλων Δυνάμεων, και κλίμα κάποιας αισιοδοξίας, ότι τάχα όλη η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι στο πλευρό μας στη διένεξη με την Τουρκία. Οι Τούρκοι θέλουν «διάλογο χωρίς προϋποθέσεις», δηλαδή να τεθούν όλες οι διεκδικήσεις τους στο τραπέζι, η Αθήνα υποστηρίζει «διάλογο χωρίς προκλήσεις» για ένα πάρα πολύ γενικό θέμα, τις «θαλάσσιες ζώνες» (κι όχι την υφαλοκρηπίδα των νησιών). Κι όπως έλεγε το παλιό ανέκδοτο «όλοι για την Θήβα», τώρα ισχύει το «όλοι για το διάλογο». Ο οποίος, όπως μαθαίνουμε από τουρκικές, ΝΑΤΟϊκές και γερμανικές πηγές, έχει ήδη ξεκινήσει. Στην τελευταία συνέντευξή του στον Ντάνιελ Φράνκλιν του Economist, ο Μητσοτάκης τόνισε ότι οι «σύμβουλοί μας (δηλαδή του Μητσοτάκη και του Εντογάν) είναι σε επαφή, κάτι που, κατά τη γνώμη μου, είναι σημαντικό». Επανειλημμένα οι Τούρκοι έχουν δηλώσει ότι στις διερευνητικές επαφές (διάλογο) τίθενται όλα τα ζητήματα. Οι δικοί μας μάλλον το κρύβουν…

Εβδομάδα σχετικής (επιφανειακής) ηρεμίας

Οι μετέχοντες στο σκηνικό εκλαμβάνουν την απόσυρση του Ορούτς Ρέις ως κίνηση καλής θέλησης από πλευράς Τουρκίας, και ετοιμάζονται για την παράσταση «γιατί δεν θα υπάρξουν κυρώσεις για την Τουρκία» σε λίγες μέρες. Ακόμα και η Αθήνα δεν θα πιέζει πολύ, αφού σκαρώνεται και επισημοποιείται ο «διάλογος».

Αυτά όσον αφορά το κλίμα, ενώ από πίσω τη σκηνή εντείνονται πιέσεις, διεργασίες, πρωτοβουλίες, εκβιασμοί και κινήσεις της τελευταίας στιγμής. Ο καμβάς του αναδασμού είναι απλωμένος σε ολόκληρη τη Ν.Α. Μεσόγειο: Λίβανος, Συρία, Κύπρος, Λιβύη, Ελλάδα/Τουρκία. Σε αυτόν ενεργούν Μεγάλες Δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία), και πρωτεύουσα σημασία έχει η εμβέλεια που θα έχει η τουρκική ισχύς στην εν λόγω περιοχή. Επομένως οι όροι ρευστότητας και αποσταθεροποίησης είναι παραπάνω από υπαρκτοί, και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθότι έχουμε επιλεγεί ως «μεζές» από πολλούς.

Η Ελλάδα ως «μεζές»

Ο Ακάρ θέλησε να μας τρομάξει ότι θα γίνουμε μεζές των Γάλλων ή θα μας διαλύσει η Τουρκία για να πάρουμε ένα μάθημα. Αλλά η έκφραση «μεζές» κάτι λέει για όλους όσοι επιβουλεύονται την κρατική και εθνική υπόσταση της χώρας. Και αυτό δεν είναι αστείο, ούτε είναι υποδεέστερο στις ιεραρχήσεις κάθε νοήμονος ανθρώπου σε αυτήν τη χώρα. Αποικιακή κατάσταση στο εσωτερικό, με διαμοιρασμό της χώρας ανάμεσα σε «δανειστές» ιμπεριαλιστές, και την επεκτατική Τουρκία να διεκδικεί γερό μερίδιο από την κυριαρχία της χώρας. Και τα δύο οδηγούν σε λιγότερη Ελλάδα. Ποιοτικά και ποσοτικά. Η ξενική όμως άμεση επιβουλή στη συνοριακή, εδαφική-θαλάσσια-εναέρια κυριαρχία, η απώλεια κυριαρχικών δικαιωμάτων σε θάλασσες και νησιά, οδηγεί σε μια συρρίκνωση δίχως δυνατότητα να αντιστραφεί με μια αλλαγή πολιτικής (μόνο διά των όπλων και ενός απελευθερωτικού αγώνα). Αυτή η «λεπτομέρεια» οδηγεί σε σμίκρυνση της Ελλάδας, και θα επιδράσει σε όλες τις κοινωνικές σχέσεις στο εσωτερικό. Ακόμα και η δορυφοροποίηση της χώρας διά της απειλής πολέμου και ισχύος από την Τουρκία θα οδηγήσει σε μια διαφορετική Ελλάδα. Ας γυρίσουμε στο έδαφος της πραγματικότητας για να τα δούμε πιο καθαρά.

Τι είναι το «EGAYDAAK»;

Είναι αρκτικόλεξο της φράσης «Egemenligi Anlasmalarla Yunanistan’a Devredilmemis Ada Adacιkve Kayalιklar», δηλαδή «νησιά, νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες». Να τι γράφει η ερντογανική τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ:

«Το Υπουργείο Εξωτερικών επειγόντως πρέπει να ανακοινώσει τα τούρκικα ονόματα αυτών των νησιών. Η Ελλάδα δεν προβάλλει μόνο την ηγεμονία της σε αυτά τα νησιά, αλλά ταυτόχρονα τα εξοπλίζει. Μερικά από αυτά μόνο είναι τα νησιά Ρω και Στρογγυλή που βρίσκονται κοντά στο Καστελόριζο, η Ψέριμος, οι Φούρνοι, το Αγαθονήσι και οι Οινούσσες».

Σύμφωνα με τις τουρκικές αιτιάσεις, πολλά νησιά, ακόμα και μεγάλα που δεν αναφέρονται στη λίστα αυτή, έχουν ελληνική κυριαρχία που τους παραχωρήθηκε με διεθνείς συνθήκες αλλά η κυριότητά τους ανήκει στην Τουρκία, αφού είναι γεωλογική προέκταση της χερσονήσου της Μικράς Ασίας! Στην περίπτωση αυτή αρχίζουν από τον Άη Στράτη, περιλαμβάνουν τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο και αρκετά μεγάλα νησιά των Δωδεκανήσων. Σε πιο προχωρημένες εκδόσεις επεκτατισμού, θεωρούν τα τρία τέταρτα της Κρήτης τουρκικά!

Πρώτα γκριζάρουν περιοχές και θαλάσσιες ζώνες, και μετά με όπλα απειλούν και διεκδικούν. Και οι δικοί μας απλά χαμογελάνε στις φωτογραφίες, ενώ άλλοι αδιαφορούν προκλητικά για τέτοια «εθνικιστικά» ζητήματα…


Η λίστα «EGAYDAAK»

 Βόρειο Αιγαίο

1) Σύμπλεγμα Ζουράφας: Νησίδα Ζουράφα, βραχονησίδα Ζουράφα 1, βραχονησίδα Ζουράφα 2.

2) Σύμπλεγμα Οινουσσών: Οινούσσες [βλ. φωτογραφία], βραχονησίδα βόρεια Οινουσσών, Βάτος, νησίδα δυτικά από Βάτο, Ποντικονήσι, Μανδράκι, Αρχοντόνησο, Γαβάθι, Πασάς, νησίδα δυτικά από Πασά, Πρασονήσι, βραχονησίδα Β.Δ. από Πρασονήσι, βραχονησίδα νότια από Πρασονήσι, νησίδα 1 έναντι Οινουσσών, νησίδα 2 έναντι Οινουσσών, νησίδα Ν.Δ. από Ποντικονήσι, βραχονησίδα 1 νότια από Οινούσσες, βραχονησίδα 2 νότια από Οινούσσες.

Κεντρικό Αιγαίο

3) Βραχονησίδες Καλόγεροι.

Ανατολικό Αιγαίο

4) Σύμπλεγμα Αντίψαρων και Βενέτικου: νησίδα Αντίψαρα και 26 μικρές βραχονησίδες, νησίδα νότια από Αντίψαρα και 4 βραχονησίδες, νησίδα Κουτσουλιά και 6 βραχονησίδες, νησίδα Βενέτικο και 2 βραχονησίδες.

Βορειοανατολικό Αιγαίο

5) Σύμπλεγμα νησιών Φούρνοι: Φούρνοι, Διαπόρι, Άγιος Μηνάς, νησίδα νότια από Άγιο Μηνά, βραχονησίδα νότια από Άγιο Μηνά, Μακρονήσι, Πλάκα, Πλακάκι, Στρογγυλό, Μεγάλος Ανθρωποφάγος, Μικρός Ανθρωποφάγος, Λιμενόπετρα, Θυμανάκι, Θύμαινα, νησίδα 1 βόρεια από Θύμαινα, νησίδα 2 βόρεια από Θύμαινα, Αλατονήσι, Πετροκάραβο νησίδα Β.Δ. από Θύμαινα και μία βραχονησίδα, Καρνιαστή (σύμπλεγμα νησιών Φούρνοι), Αγριδιό, Άνυδρο, βραχονησίδα Πετροκάραβο 1, βραχονησίδα Πετροκάραβο 2, βραχονησίδα Πετροκάραβο 3.

Νότιο Αιγαίο

6) Σύμπλεγμα νησιών Αρκοί: Αρκοί, Καλόβολος, Αγρελούσσα, Αβάθιστο, Μακρονήσι, βραχονησίδα Ν.Α. από Μακρονήσι, νησίδα Ζούκα 1, νησίδα Ζούκα 2, Σμινερονήσι, Ψαθονήσι, νησίδα δυτικά από Καλόβολο, Στρογγυλή, Μάραθος, Σπολάτος, Κόμαρος.

7) Σύμπλεγμα νησιών Αγαθονησίου: Αγαθονήσι, Νερά, Στρογγυλό, Γλάρος, Ψαθονήσι, Κουνέλι, Πράσσος, νησίδα Ν.Δ. του Πράσσου, Καζαγάνι, βραχονησίδα δυτικά από Αγαθονήσι, βραχονησίδα Ν.Δ. από Αγαθονήσι, βραχονησίδα βόρεια από Αγαθονήσι.

8) Σύμπλεγμα νησιών Φαρμακονησίου: Μαραθονήσι, νησίδα δυτικά από Φαρμακονήσι, Ψέριμος, βραχονησίδα Βασιλική, νησίδα Ν.Δ. από Ψέριμο, Πλάτη, βραχονησίδα 1 νότια από Πλάτη, βραχονησίδα 2 νότια από Πλάτη, βραχονησίδα Νεκροθήκες, Πίτα, Μεγάλη Ίμια, Μικρή Ίμια, Καλόλιμνος, Πράσσος, Λυδία.

9) Σύμπλεγμα νησιών Β.Α. Νισύρου: Περγούσα, 4 βραχονησίδες γύρω από Περγούσα, Στρογγυλή, Γυαλί, 3 βραχονησίδες γύρω από Γυαλί, βραχονησίδες γύρω από Γυαλί, Παχειά, Κανδελιούσσα, Άγιος Αντώνιος.

10) Σύμπλεγμα νησιών Λέβιθας και Κίναρου: Λέβιθα, νησίδα βόρεια από Λέβιθα, νησίδα νότια από Λέβιθα, Κίναρος, βραχονησίδα δυτικά από Κίναρο, Μαύρα, νησίδα ανατολικά από Μαύρα, Γλάρο.

11) Σύμπλεγμα νησιών Ν.Α. Αστυπάλαιας: Σύρνα, βραχονησίδα Σύρνα 1, βραχονησίδα Σύρνα 2, βραχονησίδα Σύρνα 3, Μεγάλος Αδελφός, Μικρός Αδελφός, βραχονησίδα δυτικά από Μικρό Αδελφό, Στεφάνια, Πλακίδα, βραχονησίδα 1 δυτικά από Πλακίδα, βραχονησίδα 2 δυτικά από Πλακίδα, Γιάννη, Μεσονήσι.

12) Σύμπλεγμα νησιών Β.Δ. Κάρπαθου: Αυγό, βραχονησίδα 1 δυτικά από Αυγό, βραχονησίδα 2 δυτικά από Αυγό, Καμηλονήσι, Μεγάλο Σοφράνο, Μικρό Σοφράνο, 2 βραχονησίδες νότια από το Μικρό Σοφράνο, Σόχας, Καραβονήσια, νησίδα νότια από Καραβονήσια, Αστακίδα, Αστακιδόπουλο, νησίδα και βραχονησίδα βόρεια από Αστακιδόπουλο, νησίδα Β.Α. από Αστακιδόπουλο, Ουνιανήσια, νησίδα δυτικά από Ουνιανήσια.

Κρητικό Πέλαγος 

13) Σύμπλεγμα νησιών Κρητικού Πελάγος: Αυγονήσι, Δίας, δύο βραχονησίδες πλησίον Δία, Πεταλίδι, Παξιμάδι, Διονυσάδες, βραχονησίδα βόρεια από Διονυσάδες, Δραγονάδα, Πρασονήσι, Παξιμάδα.

ΠΗΓΗ  ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου