ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Βουλγαρία: Τινάζει στον αέρα τη “Συμφωνία Πρεσπών”. Αμφισβητεί τη “μακεδονική γλώσσα”

Ενώ στα Σκόπια το πολιτικό θερμόμετρο έχει ανέβει στα ύψη, καθώς οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων Ζόραν Ζάεφ και Κριστιάν Μιτσκόφσκι αδυνατούν να συμφωνήσουν σε ημερομηνία εκλογών, ενώ ο Κριστιάν Μιτσκόφσκι κατηγορεί τον Ζόραν Ζάεφ  ότι κρατάει  μια επαμφοτερίζουσα στάση, απέναντι στις “αθέμιτες” διεκδικήσεις και απαιτήσεις της κυβέρνησης της Βουλγαρίας και των πολιτικών κέντρων της, σε βάρος των Σκοπίων.
Να σημειώσουμε ότι εδώ και αρκετό διάστημα, η κυβέρνηση της Βουλγαρίας ζητά με με όλο και πιο επίμονο τρόπο από τα Σκόπια να παύσουν να ονομάζουν τη γλώσσα τους “μακεδονική“, όπως δέχεται η “Συμφωνία των Πρεσπών”, ενώ τους ζητούν, επίσης, να σταματήσουν να επικαλούνται την ύπαρξη “μακεδονικής μειονότητας” στη Βουλγαρία.
Η Σόφια τονίζει, ότι το γλωσσικό ιδίωμα που ομιλείται στα Σκόπια, αποτελεί διάλεκτο της Βουλγαρικής γλώσσας και ζητά από τη γειτονική της χώρα να χρησιμοποιεί τον όρο “επίσημη γλώσσα της Βορείου Μακεδονίας

Πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν, πως η αμφισβήτηση από την πλευρά της Βουλγαρίας ύπαρξης “μακεδονικής γλώσσας” στη γειτονική της χώρα, στην ουσία θέτει, όσο και αν δεν λέγεται επισήμως, σε αμφισβήτηση την “μακεδονική” της εθνική ταυτότητα, αφού η γλώσσα είναι ένα από τα πιο ουσιώδη χαρακτηριστικά του εθνικού αυτοπροσδιορισμού.
Η Βουλγαρία, επίσης, διεκδικεί και μια σειρά άλλα ζητήματα τα οποία άπτονται διμερών θεμάτων ανάμεσα στα Σκόπια και την Σόφια. Η Βουλγαρία ζητάει να επαναλάβει τις εργασίες της η κοινή επιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα, που έχει συσταθεί στο πλαίσιο της Συνθήκης Φιλίας και Καλής Γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.
Είναι προφανές, ότι η διένεξη Σόφιας και Σκοπίων με την έντονη τροπή την οποία έχει λάβει, θέτει στην πράξη υπό αμφισβήτηση την “Συμφωνία των Πρεσπών”  ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια, την οποία έσπευσε, μάλλον με ιδιαίτερη ευκολία, αν όχι επιπολαιότητα, να συνομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και να αποδεχθεί ασμένως η κυβέρνηση Ν.Δ, χωρίς να ληφθεί υπόψη το ευρύτερο πλαίσιο, τη στιγμή που έχουμε φτάσει στο σημείο να είναι η Βουλγαρία η οποία απειλεί με βέτο την πορεία ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε.

ΠΗΓΗ  ΚΜ ΙΣΚΡΑ

2 σχόλια:

  1. Καλά έκαναν κυβέρνηση και αντιπολίτευση και τούμπαλιν, παρ όλες τις σχετικές παραχωρήσεις αφού δεν κάνεις ομελέτα αν δεν σπάσεις αυγά, προκειμένου να επικεντρωθούμε στην τουρκική (πραγματική) απειλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εάν η βορειομακεδονική είναι βουλγαρική διάλεκτος (που είναι) γιατί τότε έσπευσε πρώτη η Σόφια να αναγνωρίσει σαν νέο κράτος την Μακεδονία (Βόρειο-΄)....

    ΑπάντησηΔιαγραφή