του Γιώργου Χατζηϊωάννου*
Είναι τυχαίο το γεγονός ότι μόνο στις ΗΠΑ από ολόκληρο τον Κόσμο, και πιο συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη και στη Βοστώνη η οργανωμένη Ομογένεια δείχνει έμπρακτη ευαισθησία και πλησιάζει τους ανήμπορους συμπατριώτες μας προσφέροντας βοήθεια για την αντιμετώπιση της λαίλαπας του κορωνοϊού που απειλεί να καταστρέψει τις ανθρώπινες κοινωνίες;
Είναι συμπτωματικό το ότι λίγο πριν μόνο η Ομογένεια της Νέας Υόρκης διαδήλωσε δυναμικά την αγάπη της προς την πατρίδα, κατεβαίνοντας κατά χιλιάδες στην Πλατεία Αθηνών στην Αστόρια για να διαμαρτυρηθεί εναντίον της ασύμμετρης επίθεσης του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας, μετατρέποντας τους δυστυχισμένους μετανάστες σε πολιορκητικό κριό της επεκτατικής του πολιτικής;
Εξ όσων μπορούμε να καταγράψουμε διεθνώς από το αποκλεισμένο από τον κορωνοϊό Λονδίνο και με βάση την 40ετή συστηματική ενασχόλησή μας με τις ομογενειακές εξελίξεις στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Ρωσία και αλλού, μπορούμε ανεπιφύλακτα να πούμε «όχι», χωρίς εννοείται αυτό να σημαίνει ότι οι υπόλοιποι ομογενείς δεν αγαπούν την Ελλάδα. Απλώς είναι λιγότερο οργανωμένοι και σε πολλές περιπτώσεις δυστυχώς ατομιστές, για πολύ συγκεκριμένους λόγους.
Ούτε πάλι είναι τυχαίο ότι μόνο στο Λονδίνο και συγκεκριμένα έξω από την ελληνική πρεσβεία, μετρημένα στα δάχτυλα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης με πρωτοστατούντα τον καθηγητή της Οξφόρδης αδελφό του πρώην υπουργού Δημήτρη Τζανακόπουλου, διαδήλωσαν υπέρ του ανοίγματος των ελληνικών συνόρων στον Εβρο στους πράκτορες του Ερντογάν και στους πρόσφυγες και λαθραίους μετανάστες, δίνοντας κυριολεκτικά με τον τρόπο αυτό σήμα στα εκατομμύρια της Ασίας και της Αφρικής που ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον, ότι η Ελλάδα είναι ακόμη διαθέσιμη για εποικισμό, παρόλο που η υπόλοιπη Ευρώπη έχει σφραγίσει τα σύνορά της. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ευρωβουλευτής και δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου σε πρόσφατη συνέντευξή του σε γαλλικό κανάλι, αφήνοντας τους υπόλοιπους Ευρωπαίους που εμφανίστηκαν μαζί του άφωνους.
Διαβάζουμε λοιπόν ότι το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο Νέας Υόρκης σε συνεργασία με τον Σύλλογο των Ελληνοαμερικανών γιατρών, συγκαλούν πανομογενειακή ηλεκτρονική «συνάντηση» για να καθοριστούν οι τρόποι προσφοράς βοήθειας προς τους ανήμπορους ομογενείς βασικά της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ, αλλά υποχρεωτικά θα καλύψουν και άλλες περιοχές και το ίδιο ξεκίνησε και η ηγεσία της Ομογένειας της βορειοανατολικής Αμερικής, με έδρα τη Βοστώνη. Γιατί η πρωτοβουλία προήλθε μόνο από τις περιοχές αυτές;
Γιατί αποτελούν, είναι η απάντηση, τα σημεία που επικοινωνούν αμεσότερα με την Ελλάδα για λόγους ιστορικούς και γεωγραφικούς, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν την έδρα τους εκεί οι σημαντικότεροι από πλευράς οργάνωσης, εμβέλειας και εγκυρότητας ομογενειακοί φορείς, όπως είναι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, οι μεγάλες οργανώσεις και η ιστορική ομογενειακή ημερήσια εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» που γιορτάζει τα 105 γενέθλιά του την επόμενη εβδομάδα. Παρά τις όποιες κατά καιρούς πραγματικές ή συκοφαντικές επικρίσεις για ανταγωνιστικούς και κομματικούς λόγους, είμαστε υποχρεωμένοι να παραδεχτούμε ότι υπήρξαν και παραμένουν η βασική «συγκολλητική ταινία» που δίνει ζωή και κρατάει ενωμένη την Ομογένεια της Αμερικής και του Καναδά, μέχρι και της Νότιας Αμερικής, με διάφορους τρόπους.
Επιμελητήριο υπάρχει και στο Λονδίνο, αν και έχει υποκατασταθεί από την Ενωση Ελλήνων Τραπεζικών Βρετανίας, που αποτελεί συγκοινωνούν δοχείο με το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών, αφού η ηγεσία τους είναι ουσιαστικά η ίδια. Δεν πήρε όμως καμία πρωτοβουλία για την προστασία της Ομογένειας της Βρετανίας.
Σύλλογο Ελλήνων γιατρών έχει και η Βρετανία, που μάλιστα συνεργάζεται στενά με την Ενωση Τραπεζικών, η οποία μαζί με το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο Αθηνών και ορισμένα ελληνοκεντρικά πανεπιστημιακά ινστιτούτα του Λονδίνου και της Οξφόρδης, προωθούν τεράστια ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα του τραπεζικού, ναυτιλιακού, φαρμακευτικού, καπνοβιομηχανικού κ.λπ. τομέα.
Καμία φωνή για το πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον κορωνοϊό οι χιλιάδες των νεοφερμένων Ελλήνων μεταναστών της οικονομικής κρίσης, οι ανήμποροι και οι αποκλεισμένοι φοιτητές.
Αλλά, επίκαιρη είναι η στιγμή να πούμε επίσης ότι καμία ελληνική κυβέρνηση, τουλάχιστον μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν δοκιμάστηκε τόσο σκληρά όσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εκτός από τον κορωνοϊό που απειλεί να αλλάξει τον ανθρώπινο πολιτισμό, πρέπει να αντιμετωπίσει τις ασύμμετρες επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν, έστω και με σχετικά διασπασμένη στο θέμα την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως έδειξαν οι γραφικές παρεμβάσεις του αδελφού του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Στέλιου Κούλογλου, ο οποίος πρέπει να σημειωθεί ότι έχει έντονα προσωπικά βιώματα από τις συνέπειες της κατάρρευσης του υπαρκτού σοσιαλισμού και την αποκάλυψη του πραγματικού, αποκρουστικού του προσώπου, στη Μόσχα.
Απειρα πράγματα μπορούμε να πούμε για το γεγονός ότι η δυτική Ευρώπη, η οποία κατά το παρελθόν φορούσε για ψηφοθηρικούς λόγους φιλελεύθερο καπέλο στο θέμα των μεταναστών από την Ασία και την Αφρική, μετά τις μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών στο έδαφός της από την Ανατολή και τον Νότο, αναγκάστηκε να δηλώσει δημόσια ότι η πολιτική της ενσωμάτωσης των μουσουλμανικών πληθυσμών απέτυχε και ότι η διατήρηση της δυτικοευρωπαϊκής φυσιογνωμίας της προϋποθέτει τη μετατροπή της Ελλάδας σε Πακιστάν, Ερυθραία, Σενεγάλη και Μέση Ανατολή, αντί «πινακίου φακής».
Η μικρή, ευτυχώς, ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί ότι θα επανέλθει στην εξουσία με τον τρόπο αυτό, σκέφτηκε καθόλου ότι ο Ταγίπ Ερντογάν και οι διάδοχοί του θα απαιτήσουν αύριο την ανεξαρτητοποίηση της Δυτικής Θράκης και των νησιών του Αιγαίου, επειδή θα υπερέχει εκεί το μουσουλμανικό στοιχείο λόγω της οργανωμένης από την Τουρκία μεταναστευτικής εισβολής της Ελλάδας; Κάτι τέτοιο αποπειράθηκε η ελληνική Αριστερά σε συνεργασία με τους Σλαβομακεδόνες για την ελληνική Μακεδονία στα χρόνια του Μεσοπολέμου αλλά απέτυχε.
Σκέφτηκε ότι οι Ελληνες γονείς δεν γεννούν παιδιά επειδή φοβούνται ότι θα ζήσουν σε συνθήκες χειρότερες από αυτούς και ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται τραγικά λόγω υπογεννητικότητας και μετανάστευσης στο εξωτερικό; Φαίνεται ότι δεν γνωρίζει την επεκτατική πολιτική των Ερντογάν – Νταβούτογλου, περί «ανασύστασης» της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέσω της ενίσχυσης των υπαρχόντων και της αύξησης του αριθμού των μουσουλμάνων στα Βαλκάνια και δεν έχει ακούσει για τον Αφρικανό πολιτικό που δήλωσε μέσα στον ΟΗΕ ότι το Ισλάμ θα κατακτήσει την Ευρώπη μέσω της παράνομης μετανάστευσης, κάτι που δεν επέτυχαν οι Χριστιανοί με τις Σταυροφορίες.
Γιατί όμως τεράστιες μάζες πληθυσμού της Ασίας και της Αφρικής θέλουν να μεταναστεύσουν μαζικά αποκλειστικά στην Ευρώπη και πουθενά αλλού, χρησιμοποιώντας τη δικαιολογία ότι η Ευρώπη με την αποικιοκρατική πολιτική της πρέπει να πληρώσει για τις ζημιές που τους έκανε κατά το παρελθόν; Γιατί είναι εύπορη και έχει καλή κοινωνική πολιτική που τους παρέχει καλύτερες συνθήκες ζωής από ό,τι οι πατρίδες τους, είναι η απάντηση. Αυτό ωστόσο έχει τελειώσει πλέον και το αποδεικνύει η ανικανότητα της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του κορωνοϊού στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Βρετανία.
Γιατί όμως δεν μιλάει κανείς για τις ευθύνες των ισλαμικών χωρών που έχουν εξολοθρεύσει ολόκληρους λαούς, δεν μιλάει για τις μεταξύ τους συγκρούσεις λόγω φανατισμού και θρησκευτικών διαφορών, ή για τις βίαιες κατακτήσεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την επέκταση του μωαμεθανισμού από τη Μέκκα και τη Μεδίνα, με «φωτιά και τσεκούρι»; Φταίει δηλαδή μόνο η Δύση και ποτέ η Ανατολή και ο Νότος; Εχει υποχρέωση να καταστρέψει τον μέχρι σήμερα τρόπο ζωής της η Ευρώπη, ενώ απαλλάσσονται κάθε ευθύνης χώρες όπως η Τουρκία, που δρομολόγησε τις ίδιες αν όχι περισσότερες προϋποθέσεις ανωμαλίας στην Ασία και στην Αφρική;
Πρέπει να σταματήσουμε όμως εδώ, παρ’ όλο που διαθέτουμε, επαναλαμβάνουμε, πάρα πολλά ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι η Τουρκία έχει πολύ μεγαλύτερη ιστορική ευθύνη από ό,τι η ειρηνική Ελλάδα, να φιλοξενήσει μονίμως στο έδαφός της τους δυστυχείς ομόθρησκούς της πρόσφυγες των γειτονικών της και των άλλων μουσουλμανικών χωρών. Η Ελλάδα δεν έχει καμία ιστορική υποχρέωση να μετατραπεί σε «αποθήκη ψυχών», να πάψει να είναι η Ελλάδα που ξέρουμε και η εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν ήταν επεκτατική αλλά εκπολιτιστική. Η δυτική Ευρώπη από την πλευρά της έχει κλείσει τα σύνορά της στους ξένους γιατί θεωρεί ότι έχει ήδη πληρώσει το τίμημα της αποικιοκρατικής πολιτικής της και ήδη κινδυνεύει να γίνει πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά όμηρος των ξένων που ζουν στο έδαφός της.
Πλέον θα πρέπει να ξεπληρώσει τις ιστορικές της ευθύνες και η διάδοχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Τουρκία, που συνεχίζει να δημιουργεί νέες εστίες ανωμαλίας στην πλειοψηφία των μουσουλμανικών λαών που σήμερα στέλνει να «κατακτήσουν» με τη βία στην Ελλάδα.
* Ο Γιώργος Χατζηιωάννου διετέλεσε Σύμβουλος Τύπου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στις πρεσβείες μας στο Λονδίνο και στη Μόσχα
www.ekirikas.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου