ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Έμειναν προσκολλημένοι στα φαντάσματα

του Κώστα Μαυρίδη*
Η πολιτική διαδοχικών κυβερνήσεων στην Αθήνα, έφερε την Τουρκία να προαναγγέλει επιδρομή έξω από την … Κρήτη με σκοπό τον ακρωτηριασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Στην Αθήνα "χαριεντίζονταν" για δεκαετίες ότι με απανωτές υποχωρήσεις, θα “χορτάσουν” το τουρκικό θηρίο. Σήμερα, ο σχεδιασμός του αγωγού East-Med, επανέφερε στο προσκήνιο μιαν άλλη προοπτική, που προκάλεσε την επανεμφάνιση της αριστεροδέξιας πλατφόρμας μιας σαφώς μειοψηφούσας άποψης, η οποία παραμένει προσκολλημένη στα φαντάσματα του παρελθόντος. Η πλατφόρμα αυτή επιχειρεί να αποτρέψει την μοναδική προοπτική επιβίωσης του Ελληνισμού, αφού οι οπαδοί της συνήθισαν για δεκαετίες να εκφοβίζουν με την αντίληψή τους για την Τουρκία ως επικυρίαρχου στην Αν. Μεσόγειο. Για αυτό, οι κινήσεις γύρω από τον East-Med, τούς ήρθαν σαν κεραυνός κατακέφαλα προκαλώντας την εναντίωση τους, όχι τόσο για την υλοποίηση ή μη ενός αγωγού, αφού αυτό θα εξαρτηθεί από τα τεχνικά στοιχεία βιωσιμότητας όπως σε οποιοδήποτε τέτοιο έργο, όσο για την προοπτική αντιμετώπισης της Τουρκίας στη βάση μιας διαφορετικής πολιτικής.


Είναι πασίγνωστο ότι η τελική μελέτη θα χρειαστεί δύο περίπου χρόνια, είναι συγχρηματοδοτούμενη από την ΕΕ και για αυτήν συμφωνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι:  κράτη εντός και εκτός ΕΕ, οργανισμοί, εταιρείες ενέργειας κ.ά. Στην Κύπρο, δεν χρειαζόταν ανακοίνωση και δηλώσεις κομματικών αξιωματούχων του ΑΚΕΛ περί … τεχνικών δυσκολιών. Ιδιαίτερα όμως οι δηλώσεις τους για «επικοινωνιακές φιέστες και τυμπανοκρουσίες» για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό East-Med, ανέδειξαν ένα παράπλευρο όφελος: τη δική τους απογύμνωση! Επιπλέον, όσοι προσδοκούσαν -μαζί με τον Ερντογάν-, δημιουργία αγωγού μέσω Τουρκίας έχουν απογοητευτεί. Ο ίδιος ο Αβ. Νεοφύτου (Πρόεδρος ΔΗΣΥ) έριξε πρόσφατα την … «τορπίλη» του εναντίον του East-Med, προτείνοντας αγωγό μέσω Τουρκίας, προσθέτοντας την … «ουρά» για «μετά τη λύση» (και όποιος θέλει τον πιστεύει). Αγωγό μέσω Τουρκίας, την στιγμή που η ΕΕ αξιολογεί τον East-Med «στρατηγικά πολύ σημαντικό για την Ευρώπη»! Πρόσθετο παράπλευρο ευτύχημα είναι η αποκάλυψη διάφορων «μοντέρνων» και «προοδευτικών», οι οποίοι εναντιώνονται σε κάθε μορφή σκοταδιστκού καθεστώτος στον πλανήτη, αλλά για το ισλαμοφασιστικό καθεστώς του Ερντογάν προέχει η … «συνεργασία, κατανόηση και αμοιβαία εμπιστοσύνη». Τώρα όμως έχουν απογυμνωθεί, και με δεδομένη την κρίση της πλειοψηφίας του λαού, πολλοί θα… λουφάξουν.
Στόχος των «διαμαρτυρομένων» δεν είναι ο αγωγός, αλλά η ακύρωση της υπό εξέλιξη νέας στρατηγικής με επίκεντρο την ενέργεια, η οποία δημιουργεί συνθήκες στρατηγικών συμμαχιών, συνεργασίας και ευημερίας, που περιλαμβάνουν εμβάθυνση και της αμυντικής συνεργασίας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Πάντως, στις επόμενες εβδομάδες θα φανεί αν όντως η Αθήνα έχει ξεπεράσει τις φοβίες της απέναντι στον Ερντογάν και στα φαντάσματα του παρελθόντος. 
*Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) - Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για τη Μεσόγειο
ΠΗΓΗ SIGMALIVE



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου