από το Antinews
Εσχάτως, με αφορμή το αμφιλεγόμενο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι δεν θα υπερψηφίσει τη συμφωνία για την θεαματική αναβάθμιση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα (νέα ελληνοαμερικανική "αμυντική συμφωνία"). Το επιχείρημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν ήταν ότι η συμφωνία είναι "κακή", αλλά ότι η στάση του Τράμπ απέναντι στην Ελλάδα ήταν απαράδεκτη και φιλοτουρκική, και, ως εκ τούτου, πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα στις ΗΠΑ.
Τα παραπάνω επισφραγιστήκαν κι επισήμως από τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος μετά την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη χθες στη Βουλή, ανέφερε ότι ζήτησε την αναστολή της ψήφισης του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ μέχρις ότου εξασφαλισθεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Το Antinews, ευθύς εξαρχής κατέθεσε τους προβληματισμούς του και υπογράμμισε τα πολλά και σοβαρά κενά της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
(βλέπε: "Μητσοτάκης στις ΗΠΑ: Μια ατυχής επίσκεψη", "Οι πολλές «γκρίζες ζώνες» της συνάντησης Μητσοτάκη - Τράμπ", "Επιτυχία ή φιάσκο;" ).
Ωστόσο, μετά από τεσσερισήμισι χρόνια πολύ καλής συνεργασίας του ως κυβέρνησης με την Ουάσιγκτον, το να σηκώνει και πάλι την αντιιμπεριαλιστική παντιέρα ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον φαίνεται ως υποκριτικό. Πολύ περισσότερο, τη στιγμή που η ελληνοαμερικανική συμφωνία είναι "τέκνο" του.
Αναμφισβήτητα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έδειξε υπερβάλοντα ζήλο, αφού πολύ γρήγορα αμέσως μετά τις τελευταίες εκλογές, και με συνοπτικές διαδικασίες, έσπευσε να υπογράψει τη νέα συμφωνία για τις βάσεις. Κάτι που δείχνει πρεμούρα και βιασύνη, και αναδύει την εικόνα της Ελλάδας ως "δεδομένης" απέναντι στις ΗΠΑ. Αλλά, από αυτού του σημείου, μέχρι να καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ την ίδια τη συμφωνία του, η απόσταση είναι μεγάλη.
Κατ' αρχήν, επιβάλλεται να διευκρινιστεί εάν η συμφωνία που υπέγραψε η ΝΔ περιλαμβάνει κάποιους επιπρόσθετους όρους και κεφάλαια, που δεν είχε η συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση καλούνται να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις σε αυτό. Πόσο μάλλον, όταν πολλές από τις πτυχές της συμφωνίας παραμένουν άγνωστες ή κρατούνται επτασφράγιστα μυστικά. Και, βέβαια, ο λόγος δεν γίνεται για τα "μυστικά παραρτήματα" της συμφωνίας που αφορούν ζητήματα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σκόπιμο να ξεκαθαρίσει πότε θα κατέθετε τη συμφωνία, εάν, βέβαια, κέρδιζε τις εκλογές και ξαναήταν κυβέρνηση. Εννοείται ότι θα είχε πρόβλημα με μερίδα της αριστερής εκλογικής βάσης του, αλλά επιβεβλημένο είναι να μην κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του, και να απαντήσει: Ήταν θέμα άμεσης προτεραιότητάς του ή όχι; Εάν ναι, τότε προς τι φωνασκεί τώρα;
Τρίτον, θεωρεί, ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να εγκρίνει τη συμφωνία διότι έτσι θα στερηθεί ένα διαπραγματευτικό "όπλο" πίεσης απέναντι στις ΗΠΑ για τα ελληνοτουρκικά; Αν είναι έτσι, τι άλλαξε στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις από τη στιγμή που ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα; Έγινε χειρότερος ο Τράμπ; Άλλαξε η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα, και, κατά συνέπεια, πρέπει να πούμε "αντίο" στους Αμερικανούς;
Το θέμα της συμφωνίας για τις βάσεις και κυρίως των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, είναι πάρα πολύ σοβαρό για πειραματισμούς. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, για να πείσει, πρέπει να καταθέσει σοβαρά επιχειρήματα και να μην αρκεστεί σε αντιπολιτευτικές κορώνες.
Διότι, εάν έχει ουσιαστική πληροφόρηση, και όχι φημολογίες και λόγια του αέρα, ότι κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, οι Αμερικανοί δήλωσαν ότι γυρίζουν την πλάτη στην Ελλάδα, επιβάλλεται να βγει δημόσια και να ενημερώσει τον ελληνικό λαό, με συγκεκριμένα στοιχεία και όχι αντιπολιτευτικές ατάκες.
Κατά το Antinews, ο πυρήνας της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει. Ο Τράμπ, επίσης δεν έχει αλλάξει. Τουλάχιστον, θεαματικά. Ανέκαθεν δήλωνε "φίλος" του Ερντογάν, όπως το ίδιο δεδηλωμένη ήταν η θέση του αμερικανικού κατεστημένου ότι επουδενί θέλει να χάσει την Τουρκία και να την χαρίσει στον Πούτιν.
Αναμφισβήτητα, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το εν ψυχρώ άδειασμα των Κούρδων, η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ, αλλά και ο ίδιος ο "έμπορος" Τράμπ δεν αποτελούν καλά σημάδια. Και τα μεγάλα γεγονότα που βρίσκονται σε εξέλιξη έχουν τη δική τους αυτόνομη δυναμική και μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες αλλαγής θέσεων στην πολιτική των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων δυνάμεων. Αλλά όλα αυτά δεν σημαίνουν μια άρδην αλλαγή στάσης των ΗΠΑ απέναντι στην Ελλάδα. Τουλάχιστον, προς το παρόν.
Εκεί που θα έπρεπε να εστιάσει περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι να κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής - κάτι που ουδόλως πράττει, με κίνδυνο να χαρακτηριστεί ως συμπλέων με την κυβέρνηση - και όχι να αναλίσκεται σε ασκήσεις "επαναστατικής γυμναστικής" προς τέρψη, ενδεχομένως, κάποιων συνιστωσών του.
Γιατί οι καιροί στα εθνικά θέματα είναι πάρα πολύ σοβαροί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου